Mergi direct la conținut »
Guvernul va plăti 65 de milioane de lei pentru reconstrucția toaletelor din spatele școlilor. Un copil a murit în fosa septică, acum trei zile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Guvernul va plăti 65 de milioane de lei pentru reconstrucția toaletelor din spatele școlilor. Un copil a murit în fosa septică, acum trei zile

Guvernul va plăti 65 de milioane de lei pentru reconstrucția toaletelor din spatele școlilor. Un copil a murit în fosa septică, acum trei zile

Ministerul Educației a anunțat că a alocat 65 de milioane de lei pentru îmbunătățirea condițiilor în școlile care au grupuri sanitare în curte. Decizia MEN a venit însă la trei zile după ce un copil de trei ani a murit în fosa septică neacoperită corespunzător dintr-o școală din Iași. Acum MEN vrea ca cele 1.180 de școli fără apaă curentă și canalizare, ori cu toaletele în fundul curții, să fie reabilitate rapid.

De Mihai Niculescu,

În bugetul din acest an a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ.

În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţei Naţionale la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ. Este în curs de promovare o hotărâre de Guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în anul 2019”, a transmis MEN.

Acum sunt aproape 1.500 de școli cu toaleta în curte

În anul 2017, în reţeaua de învăţământ preuniversitar de stat funcţionau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. Dintre acestea, 730 de unităţi de învăţământ au fost cuprinse în finanţare prin diferite programe guvernamentale.

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu
Recomandări

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu

Drept urmare, în anul 2018 au rămas 1.489 de unităţi de învăţământ care funcţionau cu grupuri sanitare în exteriorul construcţiilor. Pentru 309 dintre aceste unităţi de învăţământ, situaţia neconformă a fost remediată. De asemenea, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuţi la circa 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin MDRAP – PNDL I, PNDL II, AFIR şi prin POR”, a precizat Ministerul Educației.

Potrivit ministerului, în perioada 2017 – 2019, prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii, în România au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădiniţe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare, pentru 32 de şcoli. În anul 2019, sunt în curs de execuţie 96 de grădiniţe şi două şcoli, mai arată sursa citată.


Citește și: Cupa Satelor cu miros de vin. Copiii din Călinești au jucat în competiția FRF având ca sponsor pe tricouri un producător de băuturi alcoolice | VIDEO&FOTO


 

 
 
Close
Închide