Ştefan Amarica are 19 ani şi locuieşte la Paris. În timpul liber face voluntariat pentru inspectoratul pentru situații de urgență francez. A înființat asociația Code Rouge de când avea 15 ani şi acum, împreună cu alți voluntari, participă la toate evenimentele care implică intervenția pompierilor. Misiunea lor este de a face fotografii şi video de la fiecare intervenție şi de a documenta jurnalistic aceste evenimente.

Incendiul de la Notre Dame, prin ochii unui voluntar român care i-a însoțit toată noaptea pe pompierii francezi: ”Oameni căzuți în genunchi se rugau, alții erau stană de piatră, cu fețele scăldate în lacrimi”

 

Când a înțeles că ”Bătrâna Doamnă” e în flăcări, Ștefan n-a mai stat pe gânduri. A fugit  într-acolo. „Am ajuns în jumătate de oră la catedrală. La scurt timp a căzut turla. A fost un moment impresionant, dureros. Toată lumea era în şoc. Mă urmărește încă strigătul oamenilor când turnul s-a frânt și s-a prabușit. A fost cumplit.”, a povestit Ştefan pentru Libertata.

Stăteau cu toții cu privirile înspre cerul care ardea şi valurile care întunecau Parisul, ca o prevestire. ”Oameni căzuți în genunchi se rugau, alții erau stană de piatră şi cu lacrimile curgându-le” își amintește Stefan momentul teribil. Iar tăcerea care a cuprins apoi mulțimea părea o rugăciune.

A făcut sute de fotografii

DSC_1198Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Ştefan a început să facă poze şi nu s-a mai oprit până la ora 5 dimineața. „Catedrala era un simbol, a rezistat sute de ani. A rezistat la două războaie mondiale şi la revoluția franceză şi acum, într-o noapte, s-a făcut scrum, nu mai e nimic”, spune tânărul.

Sute de pompieri şi polițişti au lucrat în noaptea cumplitului eveniment. „Autoritățile au mobilizat sute de pompieri din mai multe județe. Au muncit toată noaptea. Când am plecat dimineață, tot mai erau mobilizați acolo pompierii şi poliția”, a mai povestit Ştefan.

Foto: Ștefan Amarica


Citește și:

EXCLUSIV | Corespondență din Paris de la Oana Moisil: ”Aici arde Notre-Dame! Pe tot coridorul de la etajul meu miroase tare a ars”

VIDEO | Momentele dramatice prin care au trecut pompierii în încercarea de a stinge incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame

VIDEO | Zeci de francezi, în genunchi pentru Catedrala Notre-Dame! Oamenii au interpretat cântece religioase și s-au rugat pentru simbolul Parisului

Google News Urmărește-ne pe Google News