• Conținutul înregistrărilor cutiei negre.
 • Discuțiile din turnul de control de la Kogălniceanu.
 • Declarațiile date în fața șefilor de către cei care au coordonat acțiunea de la centrul operațional de la Moara Vlăsiei, de lângă București. 
 • Ce ordine au dat și cum au acționat generalii de la comanda Forțelor Aeriene Române. 

Investigație de Iulia Roșu și Cătălin Tolontan

În seara de miercuri, 2 martie 2022, Armata Română a pierdut 8 oameni, primul dintre ei în avionul MiG și încă 7 în elicopterul plecat ca să-l salveze pe primul pilot. 

MApN a dat un comunicat oficial: „Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei MiG 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază”.

Turnul: „Vă aprob decolarea la DISCREȚIE”

Comunicatul nu a fost corectat niciodată. „Și la înmormântare și după aceea ni s-a spus că li s-a zis să se întoarcă, că au decolat la 20.21 și s-au prăbușit la 20.44”, a explicat pentru ziar Leyla Bogdan, soția pilotului elicopterului, Florin Bogdan. Declarația e confirmată și de mama copilotului Sorin Pătrașcu, și de alte rude ale victimelor. 

CORESPONDENȚĂ DE LA STRASBOURG. Realegerea Ursulei von der Leyen, sub zodia scandalului: vot pe muchie de cuțit, ploaie de promisiuni și un show oferit de Șoșoacă, care s-a certat și cu jurnaliștii străini
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DE LA STRASBOURG. Realegerea Ursulei von der Leyen, sub zodia scandalului: vot pe muchie de cuțit, ploaie de promisiuni și un show oferit de Șoșoacă, care s-a certat și cu jurnaliștii străini
ÎNREGISTRĂRILE CUTIEI NEGRE a elicopterului Puma, cu ultimele clipe ale echipajului, arată că Armata a mințit: „Înclinat… înclinat, nașpa de tot! Nu mai avem pământ”. În ciuda vremii, le-au spus să se întoarcă după ce muriseră!
Pilotul Florin Bogdan, împreună cu familia lui, soția și cei trei copii. Băiatul cel mare îi urmează cariera militară

Stenogramele transcriu părțile importante ale discuțiilor din interiorul elicopterului, captate de „înregistratorul protejat de date”, așa cum se precizează în document. E vorba despre „cutia neagră”, care adună peste 200 de parametri de zbor, dar și conversațiile din aeronava 57 – acesta a fost codul zborului:

De la turnul Kogălniceanu, maistrul militar Luca Valentin: 57, sunt turnul, tare și clar. Informația november, aprob pornirea motoarelor.
Pilotul Bogan: 57, în dreptul hangarului, pornim, la bord avem 7 persoane.

Luca Valentin: Confirm. 7
Pilotul Bogdan: Oprește aparatura, avem aprobare de pornire.

Luca Valentin: 57 cu turnul. Ultima informație: posibil zona Cogealac. S-a văzut explozie mare. Procedați cu grijă. Temperatura acum 0.6, punctul de rouă 0.4.
Pilotul Bogdan: Confirm. Cuplăm. O să vă rugăm să ne dați și în viitorul apropiat coordonate posibile. 

Luca Valentin: Vă aprob decolarea la DISCREȚIE, vântul din 320 cu 13. 

Pe unde va trece coridorul rutier NATO între România, Bulgaria și Grecia. Expert militar: „Vom vedea, în primul rând, un efect economic”
Recomandări
Pe unde va trece coridorul rutier NATO între România, Bulgaria și Grecia. Expert militar: „Vom vedea, în primul rând, un efect economic”

„Cuplează detectorul de givraj”

Pilotul Bogdan: Confirm de la hangar, decolăm. Sorine, îmi dau ochelarii în jos.
Copilotul Sorin Pătrașcu: Confirm, Bogdan, eu văd bine. 

Pilotul Bogdan: Cuplează detectorul de givraj.
Copilotul Pătrașcu: Confirm.

În acest moment, echipajul primește informații noi din aer, chiar din zona de nord unde trebuiau să ajungă. Mergeau la aproximativ 20 de kilometri de baza Kogălniceanu, spre Cogealac, unde se prăbușise MiG-ul și sperau că pilotul Niță s-a catapultat. 

Pilotul Moise: „Ninsoare destul de puternică, aveți grijă”

Intervine Daniel Moise, pilotul MiG-ului, care se afla în aer: 10 mile la o mie de picioare… era ninsoare destul de puternică, aveți grijă! 

Pilotul Bogdan: Confirm. 10 mile dacă am înțeles bine pe direcția 05.

Pilotul Moise: Pe direcția 3-6. (n.r. – nord)
Pilotul Bogdan: Confirm. 3-6. Mulțumim!

Pilotul Moise: De la 3 mile până la 10 mile cam ninge. 
Pilotul Bogdan: Confirm. Turnule, dacă ai recepționat 57, decolat.

Daniel Moise, cunoscut și sub numele de „Motanul”, pilot cu vechime de 25 de ani, își pierduse colegul, pe Costinel Niță, cu câteva minute mai devreme. Încerca să avertizeze și turnul, și echipajul în legătură cu vremea, pe frecvența comună, așa cum a detaliat într-un interviu pentru ziar. 

REPORTAJ. Printre pacienții care suferă la 38 de grade în saloanele spitalului din Câmpina. „Cum fierbe ciorba pe foc așa fierbem noi, în clocot”
Recomandări
REPORTAJ. Printre pacienții care suferă la 38 de grade în saloanele spitalului din Câmpina. „Cum fierbe ciorba pe foc așa fierbem noi, în clocot”

În acest timp, la comandamentul de lângă București, generalii dădeau ordine opuse

ÎNREGISTRĂRILE CUTIEI NEGRE a elicopterului Puma, cu ultimele clipe ale echipajului, arată că Armata a mințit: „Înclinat… înclinat, nașpa de tot! Nu mai avem pământ”. În ciuda vremii, le-au spus să se întoarcă după ce muriseră!
Generalul-locotenent Viorel Pană (stânga) și generalul Valerică Vrăjescu (dreapta). Primul și al doilea om din ierarhia Aviației au dat comenzi diferite.

La 250 de kilometri distanță, la Moara Vlăsiei, în nordul Capitalei, ofițerul Dumitru Jerard Stoica era cel care coordona toată activitatea de salvare. Jerard Stoica era șef Operațiuni Curente Tura 1, la Comandamentul Componentei Aeriene (CCA). 

Șeful de tură vorbea când cu generalul Viorel Pană, șeful Marelui Stat Major al Aviației, când cu generalul Valerică Vrăjescu, șeful CCA și adjunctul lui Pană. 

Aceștia, din declarația scrisă a lui Stoica, pe care am publicat-o, i-au dat ordine care s-au bătut cap în cap. Aici este declarația șefului de tură. 

Generalul Pană a dat dispoziție ca Puma să decoleze și să revină dacă întâlnește probleme. Generalul Vrăjescu, „sesizând condițiile de la Kogălniceanu, ordonă ca elicopterul să nu decoleze”, a spus șeful de tură. 

Mai departe, ofițerul Stoica a trimis aceste ordine către turnul de la baza Kogălniceanu. Dispoziția lui Vrăjescu să nu se mai decoleze, deși Pană decisese să se decoleze, a venit la 20.21, chiar în momentul când elicopterul se înălța. 

Mă, da se vede prost rău! Sting farul”

În elicopter, dificultatea meteo s-a simțit destul de repede după decolare. 

Buletinul meteo, emis de comandorul Daniela Stoian indica „givraj moderat” la bază. Dar Stoian afirmă că, la informarea obligatorie despre vreme de dinainte de misiune, i-a spus pilotului Bogdan și despre „givraj sever”, spre nord. Era posibilitate mare de gheață pe palele elicopterului la 25-30 de kilometri în nordul județului Constanța, acolo unde urmau să zboare. 

„Cutia neagră” a înregistrat, următorul dialog.:

Pilot Bogdan: Cuplează dezaburire geamuri.
Copilotul Pătrașcu: Încearcă un ștergător, e umiditate.

Pilotul Bogdan: Mă, da se vede prost rău! Sting farul. Bogdan, degivrarea e cuplată?
Copilotul Pătrașcu: Da.

Ei cuplează degivrarea pe rând, la motorul stânga. Intervine, pentru prima oară, sistemul elicopterului.

Robot: Caution.

Comandantul aeronavei cere echipajului să se pregătească de salvarea pilotului, când îl vor găsi. „Puneți hamul pentru troileră”, îi spune pilotul salvatorului Cătălin Lateș. 

„Pentru uscat sau apă?”, se întreabă dinspre salvatori. „Uscat! Uscat!”, răspunde pilotul. 

ÎNREGISTRĂRILE CUTIEI NEGRE a elicopterului Puma, cu ultimele clipe ale echipajului, arată că Armata a mințit: „Înclinat… înclinat, nașpa de tot! Nu mai avem pământ”. În ciuda vremii, le-au spus să se întoarcă după ce muriseră!
Vlad Carp, unul dintre cei doi scafandri care se aflau a bordul elicopterului. Misiunea de salvare era pe uscat. Scafandrii erau la prima lor misiune alături de forțele aeriene. Inițial, MApN nici nu a știut că sunt în elicopter, când au anunțat doar 5 victime

Turnul: „Condițiile meteo permit această misiune?”. Robotul: „Ice!” Pilotul: „Cam nasol”

După o vreme, sistemele de zbor ale elicopterului au intrat în alertă. 

Robot: Ice, Caution, Ice, Caution, Ice, Caution, Ice.

Pilotul Bogdan: Ce vrea ăsta, mă?

Vîrșan Iulian, din turn: Puma 57… approach… Întrebare de la Operațiune Curente Borcea… condițiile meteo permit această misiune?

Robot: Ice!

Pilotul Bogdan: Cam nasol, un pic așadar… 
Copilotul Pătrașcu: Vezi că…

Pilotul Bogdan: Încercăm să venim pe sud și să găsim altă gaură.
Copilotul Pătrașcu: Ă, vezi că cobori.

Robot: Ice!

Copilotul Pătrașcu: Nu mai coborî. 
Pilotul Bogdan: Am revenit, da.

Ordinele s-au dat după ce evenimentele avuseseră deja loc

Minutele trec repede și condițiile de zbor devin tot mai grele. La comandamentul de la Moara Vlăsiei se întârzie o decizie. Ofițerul șef de tură îi spune abia la 20.26 generalului Pană că a decolat. Iar generalul Vrăjescu, cel care este șeful Comandamentul Componentei Aeriene (CCA), că elicopterul a decolat. 

Corelând orele din „cutia neagră”, cele de la comandament și de la turnul de control, rezultă că ordinul de a nu decola a fost dat abia când elicopterul a decolat (20.21), iar cel de întoarcere, abia la (20.30), după ce s-a prăbușit (20.29).

Pe înregistratorul de cabină se aude că nu le-au spus să se întoarcă la bază

Armata nu a spus adevărul în comunicatul său, care este și azi pe site-ul ministerului. În afară de întrebarea dacă vremea permite continuarea misiunii, nu a existat nimic, niciun ordin ca elicopterul să se întoarcă, de la început, până la final.

Ultimele minute din habitaclul aeronavei sunt cele mai dramatice. 

Pilotul Bogdan: Suntem orizontal?
Maistrul militar Banu: Nu, nu suntem, înclinat stânga, stânga… acum orizontală.

Robotul: Ice!

„Suntem răsturnați, nu se poate…”

Copilotul Pătrașcu: E la mine.
Pilotul Bogdan: E la tine.

Copilotul Pătrașcu: Da, liniștește-te. Te-ai liniștit.

Un pic mai tîrziu se aude:

Pilotul Bogdan: Pușca mea!
Maistrul militar Banu: Înclinat… înclinat, nașpa de tot! Nu mai avem pământ.

Căpitanul Bogdan: Dă-mi în voie.
Maistrul militar Banu: Suntem răsturnați, nu se poate… băga-mi-aș…

Bogdan: Dă-mi voie… Sorin!

Acestea au fost ultimele cuvinte ale echipajului, cu pilotul rostind numele copilotului său. Nicio clipă nu au fost îndemnați să revină, din cauza vremii, la bază, așa cum a spus MApN. De altfel, acest lucru se vede și din comunicarea turnului de control de la Kogălniceanu.

Discuțiile de pe cutia neagră au fost publicate azi de Recorder.

ÎNREGISTRĂRILE CUTIEI NEGRE a elicopterului Puma, cu ultimele clipe ale echipajului, arată că Armata a mințit: „Înclinat… înclinat, nașpa de tot! Nu mai avem pământ”. În ciuda vremii, le-au spus să se întoarcă după ce muriseră!
Părți ale elicopterului au ars 8 ore, până spre zori, pompierii nereușind să-l stingă pe tot. Foto: Captură video

„Nu-l mai vedem nici pe ăsta și nu vreau să spun… mai dă-o dracu!”

În turn se aflau locotenentul colonel Iulian Vîrșan și sergentul Ștefan Uatu. Pe parcursul zborului, ei sunt cei care pun echipajului întrebarea din partea bazei Borcea, care primise o avertizare meteo, dacă misiunea se poate continua. Pilotul răspunde că e „cam nașpa”, dar vor căuta o gaură spre sus, ca să iasă din ce părea un nor de ninsoare și gheață.

Locotenent comandor Vîrșan Iulian: Ați auzit? (n.r. – către centrul de la Moara Vlăsiei)
Sergent Uatu: Să sun eu la 112? Cum e să sun la 112? Caută și tu procedura aia acolo, nu știu care. Ioana, la ce minut ai trecut tu decolarea? La 5-0?

Voce feminină: La 5-0 a decolat primul…

Sună un telefon. „Da, da, confirm, da, bine”, răspunde Vârșan. „Puma 57, Puma 57, approach de la operații curente dacă vremea este proastă continuați apropierea și aterizarea la Kogălniceanu”.

Numai că, în acele momente, conform cu ce se aude pe înregistratea din elicopter, acest apel nu mai ajunge la echipaj. Turnul era prins între comandamentul din Moara Vlăsiei, care îi spunea să se întoarcă elicopterul, și realitatea că elicopterul nu mai răspundea. 

Sergent Uatu: Puma 57! Puma 57! 7 mile nord, nu-l mai vedem nici pe ăsta și nu vreau să spun… mai dă-o dracu!

Atunci au realizat că pierduseră al doilea aparat de zbor, în mai puțin de 30 de minute și că 8 oameni au murit. Când au ajuns la locul accidentului elicopterului, au văzut că „ansamblele și subansamblele rotorului principal au rămas incandescente, emanând flăcări și căldură, până în jurul orelor 4.00”.

***

Toate episoadele investigaţiei:

 • Episodul 1: Armata SUA și SMURD nu și-au trimis, din cauza vremii, elicopterele de salvare la accidentul de lângă Baza Kogălniceanu. MApN a făcut-o și au murit 7 oameni
 • Episodul 2: De 7 luni, Parchetul militar nu i-a chemat la audieri pe capii Aviației. „Generalul Vrăjescu ordonă ca elicopterul să nu decoleze”. „Domnul general Pană a grăbit decolarea”
 • Episodul 3: Ministrul Apărării spune că l-a dat afară pe comandantul bazei de unde a decolat elicopterul, iar acesta afirmă că ”Habar n-am cine a dat ordinul de decolare”
 • Episodul 4. Daniel Moise, pilotul celui de-al doilea MiG, confirmă că a avertizat: „Am spus: «Ninsoare puternică, aveți grijă!»”
 • Episodul 5. ÎNREGISTRĂRILE CUTIEI NEGRE a elicopterului Puma, cu ultimele clipe ale echipajului, arată că Armata a mințit: „Înclinat… înclinat, nașpa de tot! Nu mai avem pământ”. Le-au spus să se întoarcă când deja muriseră
 • Episodul 6. Disperarea turnului de control când, după MiG, a dispărut de pe radar și elicopterul cu 7 oameni: „Nu-l mai vedem nici pe ăsta și nu vreau să spun, mai dă-o dracu!”
 • Episodul 7. O armată obosită, la granița cu un război proaspăt. Echipajul care s-a prăbușit cu elicopterul lucrase 15 ore pe zi, în medie, în luna anterioară accidentului. Ce a scris medicul despre ei?

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (15)

imgb   •   13.10.2022, 03:53

Mare *** Moshu asta !... O sa vorbesc cu nevasta-sa sa-l trimita cu vaca....

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

imgb   •   13.10.2022, 03:47

@Moshu....OK...si JohAnus si-a reprezentat tara cum trebuie....*** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

baton   •   12.10.2022, 19:52

Ați dat copy/paste de la Recorder https://recorder.ro/cutia-neagra-a-haosului-din-armata-romana-cum-s-a-prabusit-elicopterul-care-nu-trebuia-sa-decoleze/

  Redacția Libertatea   •   12.10.2022, 20:30

  baton   •  12.10.2022, 19:52

  Ați dat copy/paste de la Recorder https://recorder.ro/cutia-neagra-a-haosului-din-armata-romana-cum-s-a-prabusit-elicopterul-care-nu-trebuia-sa-decoleze/

  Bună ziua, Așa cum scrie la interiorul articolului, discuțiile au fost publicate și de Recorder. Vă recomandăm însă să citiți și celelalte articole din Libertatea, publicate înainte de textul colegilor de la Recorder. Mulțumim, o seară bună! 1. Date din dosarul penal: Armata SUA și SMURD nu și-au trimis, din cauza vremii, elicopterele de salvare la accidentul de lângă Baza Kogălniceanu. MApN a făcut-o și au murit 7 oameni ---> https://bit.ly/3Ms9hhd 2. Ministrul Vasile Dîncu: „A fost un comandant la Baza Kogălniceanu, un idiot, pe el l-am dat deja afară” ---> https://bit.ly/3fQSTdM 3. INTERVIU. Comandantul bazei Kogălniceanu din momentul prăbușirii elicopterului: „Habar n-am cine a dat ordinul de decolare”. Mama copilotului: „Un ordin care i-a trimis la moarte” ---> https://bit.ly/3CME6Jd 4. DOCUMENTE. Dovada contrazicerii între șefii Aviației în cazul celor 7 militari morți: „Generalul Vrăjescu ordonă ca elicopterul să nu decoleze”. „Domnul general Pană a grăbit decolarea” ---> https://bit.ly/3g0Y6jk 5. Daniel Moise, pilotul celui de-al doilea MiG, confirmă: „Am spus: «Ninsoare puternică, aveți grijă!» Tot respectul pentru echipaj” ---> https://bit.ly/3RPqbra

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Misterul crimei din Brăila. Doctorița ucisă avea un obicei bizar: lucra singură și se încuia cu pacienții în cabinet
Știrileprotv.ro
Misterul crimei din Brăila. Doctorița ucisă avea un obicei bizar: lucra singură și se încuia cu pacienții în cabinet
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Libertateapentrufemei.ro
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
FANATIK.RO
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Incredibil, dar adevărat: au mai existat două Craiove, care s-au urât și au negociat fuziunea. Povestea dezvăluită de GSP: „S-au bătut ca chiorii”
GSP.RO
Incredibil, dar adevărat: au mai existat două Craiove, care s-au urât și au negociat fuziunea. Povestea dezvăluită de GSP: „S-au bătut ca chiorii”
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
FANATIK.RO
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Cum arătau Cristina şi Andrei Rotaru de la Insula Iubirii în urmă cu 10 ani. Imagini de senzație! FOTO
Unica.ro
Cum arătau Cristina şi Andrei Rotaru de la Insula Iubirii în urmă cu 10 ani. Imagini de senzație! FOTO
Decepţia lui Ion Crăciunescu! Cu ce se ocupă fiul său, după 96 de meciuri în Liga 1: "E alegerea lui, n-am ce face. Îmi pare rău că n-a făcut altceva"
Orangesport.ro
Decepţia lui Ion Crăciunescu! Cu ce se ocupă fiul său, după 96 de meciuri în Liga 1: "E alegerea lui, n-am ce face. Îmi pare rău că n-a făcut altceva"
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte din cabinet
Observatornews.ro
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte din cabinet
Horoscop 19 iulie 2024. Balanțele au învățat multe în ultima perioadă și acum au șansa de a pune în practică experiența dobândită
HOROSCOP
Horoscop 19 iulie 2024. Balanțele au învățat multe în ultima perioadă și acum au șansa de a pune în practică experiența dobândită

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI