De Petre Dobrescu,

Cu foarte puține certitudini și multe necunoscute legate de acest nou virus, care ieri a căpătat și o denumire oficială, oamenii au curiozități și pun întrebări: cum se ia coronavirusul? Este influențat de temperatură? Care e diferența dintre coronavirus și virusul gripal? La toate acestea a încercat să răspundă, cu ajutorul specialiștilor, o echipă de la BBC.

– Se ia coronavirusul de pe clanță? Cât supraviețuiește virusul pe clanță?

– Dacă o persoană infectată pune mâna la gură când tușește, apoi pune mâna pe clanță sau pe altă suprafață, virusul va fi transferat acolo. Încă nu se știe cât timp supraviețuiește virusul pe aceste suprafețe. Este însă vorba de ore, nu de zile. Sfatul medicilor este să vă spălați pe mâini cât de des puteți, pentru a preveni îmbolnăvirea.

– Este coronavirusul influențat de climă? (pe Facebook a circulat la sfârșitul lunii trecute o știre conform căreia virusul nu ar supraviețui în țările calde, știre infirmată de Organizația Mondială a Sănătății – n.r.)

– Nu există nicio dovadă în acest sens. Știm însă că alte virusuri, cum este cel gripal, sunt sezoniere și înregistrează un “vârf” în lunile de iarnă. Pe de altă parte, unele studii arată că MERS (Middle East respiratory sundrome), care face parte din aceeași familie ca și coronavirusul, e mai întâlnit în sezonul cald. Așadar, nu există un tipar general valabil.

Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
Recomandări
Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
 

– Poți lua coronavirus din mâncarea făcută de o persoană bolnavă?

– Este posibil, dacă mâncarea nu a fost preparată în condiții igienice. Dacă persoana care a făcut-o a pus mâna la gură când a tușit, de exemplu, apoi a atins ingredientele. Sau, mai rău, dacă a tușit peste blatul de lucru fără a pune mâna la gură…

– Odată ce ai luat coronavirusul, devii imun sau te poți îmbolnăvi și a doua oară?

– Când te recuperezi după o infecție, sistemul imunitar păstrează informații despre virusul cu care s-a luptat, ca să-l poată contracara, dacă mai apare. Nu se știe însă câte informații înmagazinează și câtă vreme le păstrează. Ce e cert: sistemul imunitar nu e infailibil, așadar, nu e 100% sigur că nu te vei mai îmbolnăvi niciodată de coronavirus.

– Care e diferența dintre coronavirus și gripă?

Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd. Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii cutremurătoare
Recomandări
Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd. Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii cutremurătoare
 

– Nu prea sunt diferențe între ele, simptomatic vorbind. Cele două se manifestă cam la fel și e dificil să le diferențiezi fără un test țintit. Principalele simptome date de coronavirus sunt febra și tusea. Gripa dă tot febră și tuse, însă se mai manifestă și prin dureri musculare și dureri în gât. Bolnavii de coronaviroză s-au mai plâns de senzație de sufocare.

Măștile nu sunt atât de eficiente pe cât se crede în prevenirea îmbolnăvirii

– Sunt măștile eficiente în prevenirea îmbolnăvirii de coronaviroză și dacă da, cât de des trebuie schimbate?

– Nu prea sunt eficiente, dacă nu sunt dublate de o igienă riguroasă și de înlocuirea la fiecare 3-4 ore.

Medicii au explicat, la sfârșitul lunii trecute, cât ne pot proteja măștile de boală.

– Se transmite coronavirusul prin contact sexual?

– Nu există o dovadă că s-ar transmite astfel. Deocamdată, boala se transmite cel mai mult prin strănut și tuse.

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 

– Care este perioada de incubație?

– Organizația Mondială a Sănătății a înaintat o perioadă de două până la 10 zile. Pe de altă parte, experții chinezi susțin că perioada de incubație a coronavirusului poate ajunge până la 24 de zile.

– Persoanele care au luat coronavirusul își revin complet sau rămân cu sechele?

– Cele mai multe își revin complet, cele care nu prezintă simptome severe chiar repede, după o săptămână. Există însă și cazuri în care apar complicații ce pot duce la deces – pacienții care au și alte boli, diabet sau cancer, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, vârstnicii.

– Poți lua coronavirus de pe coletele venite prin poștă din Wuhan?

– Nu există nicio dovadă că aceste colete ar fi contagioase. Virusul se poate transmite pe suprafețe și obiecte prin strănut sau tuse, dar nu supraviețuiește atâtea zile câte face coletul pe drum din China către destinații din Europa sau America.

– Există vreo explicație pentru faptul că și SARS, și Covid-19 au apărut în China?

– Da: populația numeroasă și animalele care trăiesc în preajma oamenilor. Coronvirusul a fost transmis la oameni de un pangolin vândut într-o piață ilegală din Wuhan, conform ultimelor cercetări, iar epidemia de SARS din 2003 ar fi pornit de la lilieci și zibete.

În piețele ilegale din China se vând laolaltă și animale domestice, și animale exotice, atât vii, cât și moarte.

Cercetătorii lucrează la vaccinul împotriva coronavirusului

– Te poți vaccina împotriva acestei boli?

– În acest moment nu există un vaccin. Este o tulpină nouă și abia acum cercetătorii încearcă să creeze un ser eficient împotriva coronavirusului.

Fotografii: Hepta

Citeşte şi:

Interviu cu ambasadoarea Chinei la București despre criza provocată de coronavirus: ”Epidemia a expus și unele dintre punctele noastre slabe”

Confirmare oficială: Parchetul General a clasat dosarul ce o viza pe Carmen Iohannis chiar în ziua în care Libertatea a întrebat și i s-a răspuns că dosarul era în cercetare in rem!

Primăria Sectorului 2 a plătit peste 10 milioane de lei firmei Supercom doar pentru că a așteptat să ningă

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți