Mergi direct la conținut »
Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean „dintr-o eroare umană într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean „dintr-o eroare umană într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA”

Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean „dintr-o eroare umană într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA”

Iranul a recunoscut că armata sa a doborât „neintenționat” avionul ucrainean la bordul căruia se aflau 176 de persoane, relatează The Guardian. Teheranul a anunțat că a fost vorba despre o eroare umană, armata fiind în alertă după atacul cu rachete asupra bazelor americane din Irak.

De Ioana Vochin,

UPDATE 9.30: Președintele Ucrainei a transmis și el un mesaj, în care cere Iranului să-și asume întreaga responsabilitate. Citește AICI tot mesajul.

UPDATE 9.00: Premierul Canadei a cerut găsirea vinovaților în cazul tragediei. Într-un mesaj transmis la scurt timp după ce Teheranul și-a recunoscut vina, Justin Trudeau a spus că se așteaptă la o „cooperare completă”.

Citește AICI detalii.

UPDATE 8.20: Într-un mesaj pe Twitter, Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a spus că doborârea Boeingului 737-800 a fost rezultatul ”unei erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a dus la dezastru”. Totodată, președintele iranian Hassan Rouhani a transmis că Republica Islamică ”regretă profund această greșeală dezastruoasă”.

În timp ce își recunoaște vina, regimul de la Teheran dă vina tot pe Statele Unite, afirmând că, în urma atacurilor asupra bazelor americane, „numeroase centre de apărare din jurul Iranului au raportat o activitate intensificată pe radare”.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, a transmis armata iraniană.

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„
Recomandări

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„

 

Într-o declarație citită la televiziunea de stat, Iranul a recunoscut că „o eroare umană” este responsabilă de doborârea avionului ucrainean, după ce acesta a fost confundat cu o țintă ostilă, care se îndrepta către un centru militar al Gărzii Revoluționare, notează BBC News.

Armata era la cel mai înalt nivel de reacție. (…) Într-o astfel de situație din cauza erorii umane și într-un mod neintenționat, avionul a fost lovit.

Declarație televiziunea de stat iraniană:

Guvernul de la Teheran a cerut scuze pentru catastrofa provocată și a promis că responsabilii vor fi trași la răspundere.

Până acum, Iranul a negat ipoteza șocantă, pe care a catalogat-o drept „zvonuri ilogice”. Ulterior, însă, SUA și Canada au spus că sunt dovezi privind doborârea avionului.

Avionul Boeing al companiei Ukrainian International Airlines, care se îndrepta către Kiev, a fost doborât la câteva ore după ce Iranul a lansat 22 de rachete către două baze americane din Irak, ca ripostă la uciderea generalului Soleimani.


Close
Închide
  Close