Mergi direct la conținut »
Canada și Australia confirmă ipoteza șocantă că avionul ucrainean a fost doborât cu o rachetă. Reacția Iranului
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Canada și Australia confirmă ipoteza șocantă că avionul ucrainean a fost doborât cu o rachetă. Reacția Iranului

Canada și Australia confirmă ipoteza șocantă că avionul ucrainean a fost doborât cu o rachetă. Reacția Iranului

Avionul ucrainean prăbușit în Iran a fost de fapt doborât de o rachetă, trasă chiar de iranieni. Este ipoteza lansată inițial de mai mulți oficiali americani și confirmată într-o conferință de presă de premierul Canadei. Tragedia aviatică a avut loc ieri dimineață, la câteva ore după ce Iranul a atacat două baze americane din Irak ca ripostă pentru uciderea generalului Qasem Soleimani.

De Ioana Vochin,

UPDATE 10 ianuarie, 8:30: Scott Morrison, premierul Australiei, a declarat vineri că doborârea avionului ucrainean în apropiere de Teheran „nu sugerează că ar fi fost o acțiune intenționată”.

Afirmațiile șefului Guvernului de la Canberra vin în contextul în care mai mulți oficiali americani au precizat că Statele Unite consideră tot mai mult că Iranul a doborât din greșeală avionul ucrainean care s-a prăbușit miercuri, relatează CNN.

Australia a primit informații similare celor care au fost făcute publice atât de premierul Canadei, cât și de oficiali din Statele Unite.

Scott Morrison, premierul Australiei:

De asemenea, premierul Scott Morrison a cerut anchetarea tragediei aviatice, precizând că „este absolut crucial să fie realizată o investigație transparentă și completă despre acest incident teribil care implică depunerea tuturor eforturilor pentru recuperarea cutiei negre”.

Iranul cere Canadei informațiile despre prăbușirea avionului ucrainean

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat joi că Iranul solicită Canadei să îi pună la dispoziție informațiile pe care le deține cu privire la prăbușirea avionului ucrainean.

„Facem apel la premierul canadian şi la orice alt guvern care are informaţii despre prăbuşirea avionului să le pună la dispoziţia comisiei de anchetă din Iran”, a declarat Mousavi, conform agenției Reuters, citată de Mediafax.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui
Recomandări

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui

 

UPDATE: O înregistrare video arată momentul în care avionul ucrainean este lovit de ceea ce pare a fi o rachetă. După impact, avionul nu a explodat imediat, ci a mai zburat câteva minute.

Vezi AICI imaginile.

UPDATE: Prim-ministrul Canadei a declarat că toate dovezile indică faptul că avionul ucrainean prăbușit a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni, informează CBC NEWS.

Avem informații din mai multe surse, atât din partea aliaților noștri cât și de la propriile noastre servicii secrete. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană iraniană

Justin Trudeau:

Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE: Iranul a catalogat drept „zvonuri ilogice” afirmațiile oficialilor americani, potrivit cărora avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă.

„Științific vorbind, este imposibil ca o rachetă să fi lovit avionul ucrainean, astfel de zvonuri sunt ilogice”, a declarat, potrivit Russia Today, șeful Organizației Aviației Civile din Iran.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Potrivit unui oficial american, un satelit a detectat amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, iar la scurt timp a urmat o explozie în vecinătatea avionului.

Avionul ar fi fost lovit de o rachetă model Tor-M1. Oficialii americani din cadrul Pentagonului consideră că atacul a fost unul accidental și că Iranul ar fi putut să creadă că SUA ripostează la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.

Una dintre ipoteze este că trupele de la sol din artileria antiaeriană iraniană au văzut probabil pe radar un obiect care se întoarce și probabil au crezut că sunt atacați.

Jurnalistul CNN Barbara Starr:

Tot astăzi, Kievul a anunțat că ia în calcul varianta unui atac cu rachetă, variantă pe care Teheranul a exclus-o.

Accidentul aviatic la câteva ore după ce Iranul a lansat 22 de rachete către bazele americane din Irak.

Ipoteza că avionul ar fi putut să fie doborât de o rachetă a apărut la scurt timp de la tragedia aviatică. Pe rețelele de socializare au circulat mai multe imagini în care apar chiar bucăți dintr-o rachetă, dar autenticitatea lor nu a fost confirmată.

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”
Recomandări

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”

 
Un activist iranian a publicat această imagine cu ceea ce pare a fi o bucată dintr-o rachetă, în apropiere de locul tragediei aviatice

În plus, întrebat în cadrul unei conferințe despre acest lucru, Donald Trump a spus că nu crede că avionul s-a prăbușit din motive tehnice.

Cineva ar fi putut face o greșeală de partea cealaltă… nu noi. Nu are nimic de-a face cu noi. Zbura într-o zonă destul de periculoasă. Ei ar fi putut face o greșeală. Unii spun că au fost motive tehnice. Eu personal nici nu cred că se ridică această întrebare.

Donald Trump:

Oficiali britani spun că au văzut informații care sugerează că o rachetă a doborât avionul din greșeală, potrivit Guardian.

La bordul avionului ucrainean se aflau 176 de persoane, dintre care 82 iranieni, 63 canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, patru afgani, trei britanici și trei germani. Nicio persoană nu a supraviețuit.

Nu este prima oară când un avion este doborât de o rachetă. În 17 iulie 2014, o aeronavă a companiei Malaysia Airlines, la bordul căreia se aflau 298 de oameni, a fost doborât în estul Ucrainei de o rachetă lansată de separatiști.

Cele mai importante momente din criza iraniană din ultimele săptămâni:

  • 27 decembrie: Milițiile șiite din Irak, susținute de Gărzile Revoluționare iraniene, au lansat un atac cu rachete asupra bazei militare de la Kirkuk, ucigând un subcontractant american
  • 29 decembrie: Pentagonul a anunțat că efectuat raiduri aeriene asupra unor zone controlate de gruparea Kataib Hezbollah, gruparea pe care Washingtonul a acuzat-o de atacul de lângă Kirkuk
  • 31 decembrie: Mii de protestatari au atacat marţi ambasada Statelor Unite la Bagdad, arzând steaguri, distrugând camere de supraveghere şi strigând ”Moarte Americii”
  • 3 ianuarie: Generalul iranian Qasem Soileimani a fost ucis în urma unui raid aerian efectuat de SUA în Irak
  • 5 ianuarie: Consilierul militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat că riposta Teheranului va fi una militară și va viza obiective militare
  • 8 ianuarie: Iranul a atacat două baze militare americane din Irak. Cel puțin 22 de rachete au fost lansate. Donald Trump a anunțat că nu au fost victime


Close
Închide
  Close