MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

VIDEO | Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe 2019. „Actuala guvernare este toxică, este rea-voinţă refuzul PSD de a repara un buget care va avea efecte negative”

Distribuie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, bugetul de stat pe 2019, după ce Parlamentul l-a retrimis în varianta iniţială, fără să se ţină cont de aspectele semnalate în cererea de reexaminare. Şeful statului a spus că "actuala guvernare este toxică pentru România şi pentru români" şi că şi-ar fi dorit să promulge un buget bun, pentru România şi pentru români.

UPDATE. Administraţia Prezidenţială a anunţat, printr-un comunicat oficial, că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat pe 2019.

UPDATE. „Este rea-voinţă refuzul PSD-ului de a repara un buget care va avea efecte negative în economie. Mi-aş fi dorit să promulg un buget bun pentru România şi pentru români”, a spus preşedintele, la Palatul Cotroceni, el acuzându-i pe social-democraţi că au picat „testul responsabilităţii”, prin trimiterea buegtului la promulgare, fără niciun fel de corecţie.

Şeful statului a afirmat că şi-așr fi dorit să promulge un buget bun pentru România și pentru români.

„Nu a fost să fie! Dintr-o logică exclusiv politicianistă, PSD nu a ținut cont de nimic, a mers mai departe cu bugetul rușinii naționale. Când nici în acest an nu vom avea spitale, autostrăzi, mari investiții, adevărul nu va mai putea fi contestat și românii vor vedea că PSD-ul este cel care blochează investițiile. Degeaba PSD încearcă să dea vina pe altcineva pentru întârzierea bugetului. Guvernarea PSD este cea care a trimis bugetul în Parlament cu o nepermisă întârziere de 3 ani.”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că acastă majoritate parlamentară este „toxică pentru România”.

„O zi, o singură a alocat PSD-ul în Parlament pentru reexaminarea unui proiect atât de important pentru țară. Este o dovadă de iresponsabilitate și rea voință refuzul PSD de a repara un buget care în mod evident va genera efecte negative în economie. (..) Experimentele unor aşa-zişi vizionari din PSD ameninţă domenii vitale”, a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis, arătând că în buget sunt doar „promisiuni”.

El a mai arătat că „majoritatea pesedistă este interesată mai degrabă de cumetrii politice și de lupta împotriva justiției, demonstrează o lipsă gravă de responsabilitate în ceea ce privește finanțele publice și situația economică a României”.

„Exemplul Ordonanței 114 ne arată că această guvernare este toxică pentru stabilitatea economică și financiară a României și pentru bunăstarea populației în același timp, populație care suportă în fiecare zi costurile finale ale incompetenței și imposturii PSD. Experimentele unor așa-ziși vizionari din PSD amenință viitorul unor sectoare economice vitale pentru România. Au făcut un buget care să dea frumos pe hârtie, dar care este bazat pe promisiunea că la rectificarea bugetară se vor astupa anumite găuri. Sunt invocate cu cinism, în discursuri populiste, categoriile cele mai vulnerabile, însă deciziile politice arată că PSD nu este deloc interesat de ceea ce se întâmplă cu acești oameni”, a afirmat şeful statului.

„La Guvern, se trăieşte într-o lume paralelă. Nu, doamnă premier, nu aţi mărit nicio pensie”, a spus Klaus Iohannis, arătând că în programul de guvernare scrie că punctul de pensie va fi 1265 de lei, în 2019. Ştiţi cât este punctul de pensie, acum? Nu, nu este 1265 de lei, este 1100 de lei. Abia în septembrie, cu creşterea pe care aţi promis-o şi pe care nu ştiu dacă o veţi respecta, va ajunge la 1265 de lei. Creşterea este la doar un sfert cât aţi promis, şi pe ultimul trimestru”, a spus preşedintele.


După ce a atacat proiectul legii bugetului la CCR și apoi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, Iohannis a nu mai are voie să îl retrimită legislativului sau să îl atace la CCR.

Cu 245 de voturi pentru, 115 împotrivă, şi două abţineri, legea bugetului de stat pe 2019 a fost adoptată în varianta iniţială, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Au votat împotrivă PNL, USR, PMP şi ProRomânia. PSD a transmis că bugetul pe 2019 aduce beneficii importante pentru cetăţeni, iar preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget”.


Citește și: Incredibil: Ilona Georgiana Ghioroaie ocupă locul 2 în clasamentul ITF. Schimbările controversate din tenisul mondial au propulsat o româncă necunoscută


 

Citește mai multe despre Klaus Iohannis și buget 2019 pe Libertatea.

Comentarii