Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

FOTO | Parlamentul a adoptat legea bugetului de stat pe 2019 în forma iniţială. Cererea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii a fost respinsă

Planul comun al Parlamentului a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, pe proiectul bugetului de stat pe 2019. Ajuns cu trei luni întârziere în Parlament, proiectul a fost atacat la CCR de şeful statului, iar judecătorii au decis că este constituţional. Retrimis pentru corectare, în Parlament, proiectul a fost adoptat din nou, fără niciun fel de modificare faţă de varianta iniţială.

De Valentina Postelnicu,

Foto: Sorin Cioponea

UPDATE ora 14.20  Plenul Parlamentului a votat cererea de reexaminare a şefului statului într-o şedinţă care a durat aproximativ 30 de minute, respingând solicitarea preşedintelui. Astfel, proiectul merge din nou, la promulgare, la Palatul Cotroceni, iar şeful statului nu mai are voie să îl retrimită Parlamentului sau să îl atace la CCR.

Cu 245 de voturi pentru, 115 împotrivă, şi două abţineri, legea bugetului de stat pe 019 a fost adoptată în varianta iniţială, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Avem un ministru de Finanţe neserios, care se ţine de glume şi care insultă membrii comisiei de buget-finanţe”, a spus deputata USR Cosette Chichirău, în plenul Camerei Deputaţilor, ea criticând faptul că Guvernul nu şi-a exprimat punctul de vedere pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Au votat împotrivă PNL, USR, PMP şi ProRomânia.

PSD a transmis că bugetul pe 2019 aduce beneficii importante pentru cetăţeni, iar preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget”.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

„PSD salută adoptarea, pentru a doua oară, a Bugetului pentru anul 2019, care va aduce multe beneficii cetăţenilor români. În acest an s-au alocat 15,7 miliarde lei în plus pentru investiţii, din care 6,9 miliarde lei pentru infrastructura de transport. Este bugetul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României, 46,6 miliarde lei, cu 16,4 miliarde în plus faţă de Guvernarea Cioloş şi cu 7,3 miliarde în plus faţă de anul trecut. Una dintre cele mai importante investiţii în sănătate în 2019 va fi construcţia şi dotarea a 20 de centre de radioterapie prin care se va realiza un tratament avansat pentru copii şi adulţi”, a transmis PSD.


UPDATE: Comisiile reunite de buget-finanțe au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe legea bugetului de stat pe 2019.
Niciunul dintre amendamentele opoziției nu a fost acceptat. Legea merge la votul final, în plenul reunit, care începe la ora 14.00.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

Acum, preşedintele a apelat la reexaminarea legii, în Parlament. PSD a anunţat deja că majoritatea parlamentară nu va ţine cont de aspectele din cererea de reexaminare şi că vot trimite bugetul înapoi, în forma adoptată iniţial de Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, de la Palatul Cotroceni, că a decis să promulge proiectul bugetului asigurărilor sociale şi a cerut Parlamentului să trateze cu seriozitate reexaminarea legii bugetului de stat pe 2019, după ce PSD a anunţat că nu va face nicio modificare.

În replică, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe şeful statului că nu are nicio „limită”.

„Preşedintele României îi dezinformează din nou pe români, inventând explicaţii ridicole, de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului pentru anul 2019. Este în mod evident un joc electoral pe care îl face însă pe spatele românilor”, a afirmat Dăncilă înaintea şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale

Close
Închide
  Close