MENIU CAUTĂ
, de Sorina Ionaşc

VIDEO/ Klaus Iohannis, mesaj după proteste. ”Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptabile sub nicio formă”

Distribuie

Klaus Iohannis, mesaj după proteste. Președintele României a acuzat voalat conducerea PSD de crearea ”unei diversiuni” la protestele de vineri. Șeful statului a criticat atât violența nejustificată a jandarmilor, cât și cea a celor care au agresat forțele de ordine. Mai mult, Klaus Iohannis a făcut un apel la societatea civilă să rămână activă.

Libertatea a transmis LIVE TEXT ȘI VIDEO declarațiile președintelui.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII

  • Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel
  • Este impresionantă implicarea românilor. Nu au fost aduși nici de partide, nici cu autocarele plătite de alții. Au arătat un simț civic, revoltați de modul în care PSD guvernează. Toți cei care ies în stradă au o voce care va trebui ascultată.
  • Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovați, a jurnaliștilor, a femeilor și copiilor este de nejsutificat. Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți.
  • Intervenția Jandarmeriei a fost disproporționată. Condamn la fel de ferm atitudinea celor care au atacat jandarmii. Explicațiile publice extrem de slab probate ale ministrului de Interne nu au convins, la fel nici cele ale Jandarmeriei.
  • Violența împotriva oamenilor care nu susțin guvernarea este caracteristică regimurilor totalitare. Nu unei țări europene, civilizate. PSD se face că nu vede și nu aude oamenii. Nimeni nu și-a asumat ce s-a întâmplat.
  • Ne aflăm într-o criză socială acută. Cum am ajuns la aceste violențe? Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și-au dorit o diversiune? Ce se va întâmpla mai departe dacă acest guvern va trata cetățenii în aceeași manieră, pe cei care se opun întoarcerii în timp a României? Avem acum și o componentă represivă a Guvernului.
  • Este evidentă și extrem de gravă ruptura dintre români și actualul Executiv. România e o țară normală, echilibrată, respectată, dar cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. PSD a câștigat alegerile, dar conducerea PSD abzuează de acea victorie pentru a scoate România de pe drumul european. Riscă membrii PSD să arunce România în haos doar pentru a ține în brațe un grup de la vârf? PSD trebuie să înțeleagă că actuala conducere a partidului este profund nocivă.
  • Fac apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni. Către societatea civilă, nu vă lăsați descurajați, lucrurile se pot schimba în bine. Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și activă. Nu este o instigare la violențe.
  • Alternativa nu vine de la sine. Doar cu determinare și înțelepciune se poate ajunge la încrederea oamenilor. Este nevoie de un dialog susținut între toate forțele e opoziție. Interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități.
  • Vreau să vă asigur că oricît de mare e presiunea PSD, voi continua să susțin fără rezerve interesele românilor, a instituțiilor care luptă împotriva corupției. Ca preșesedinte, voi continua să acționez pentru un stat de drept cu instituții puternice pentru protejarea drepturilor cetățenilor.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piața Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.


Citește și: 

Citește mai multe despre piata victoriei și proteste pe Libertatea.

Comentarii