Mergi direct la conținut »
VIDEO. Klaus Iohannis, reacție după adoptarea Codului Penal: ”Este de-a dreptul revoltător, ceea ce se întâmplă azi în România se numește dictatura majorității”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO. Klaus Iohannis, reacție după adoptarea Codului Penal: ”Este de-a dreptul revoltător, ceea ce se întâmplă azi în România se numește dictatura majorității”

VIDEO. Klaus Iohannis, reacție după adoptarea Codului Penal: ”Este de-a dreptul revoltător, ceea ce se întâmplă azi în România se numește dictatura majorității”

Klaus Iohannis face declarații la Palatul Cotroceni, la scurt timp după adoptarea Codului Penal în Parlament. Modificările controversate la legislația penală au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele se referă, printre altele, la redefinirea și dezincriminarea mai multor infracțiuni. Președintele Iohannis a anunțat că ceea c s-a votat în Parlament este ”revoltător” și ceea ce se întâmplă în România, astăzi, se numește ”dictatura majorității”.

De Valentina Postelnicu,

”Astăzi, s-a votat în Parlamentul României Codul Penal. Doresc să comentez pe scurt acest eveniment pe care îl consider de-a dreptul revoltător. Pur și simplu este inadmisibil cum PSD-ul a transformat procedurile parlamentare și cum se acționează în ziua de azi, în Parlament. Ceea ce se întâmplă în acest zile se numește dictatura majorității”, a spus președintele.

Șeful statului a precizat că acest lucru dăunează grav democrației.

”Avem o sumednie de politicieni care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenție Parlamentului. Pentru asta? În primul rând Parlamentul trebuei să își dea atenția cuvenită. PSD-ul a trecut în timp record Codul Penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaților și acest lucru este profund dăunător. PSD-ul a reușit, în scurt timp, să distrugă demnitatea actului de legiferare și a reușit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlamnt, într-o dezbatere lipsită de transparență”, a spus președintele, precizând că ”se trece cu tăvălugul peste argumentația Opoziției”.

Klaus Iohannis a anunțat că, despre conținutul Codului Penal va avea o prezentare mai lungă când va contesta la CCR acest act normativ.

”Este bine de știut că și Codul de procedură Penală este în pregătire pentru a fi contestat la CCR.

”Modificările care s-au făcut, în bună măsură, sunt fie inutile sau chiar toxice sau dăunătoare, și am de gând să folosesc toate instrumentele constituționale pentru a ataca aceste două acte normative, Codul Penal și Codul de Procedură Penală.


Codul penal a fost adoptat cu 167 de voturi.

Nu doar deputații PSD și ALDE au votat pentru modificările controversate, actuala majoritate parlamentară fiind ajutată de deputații de la minoritățile naționale. 9 deputați de la minorități au votat proiectul de lege care a trecut cu doar două voturi peste minimum necesar.

Dan Barna, președintele USR a anunțat, după vot, că ”România nu mai e stat de drept, ci stat de Dragnea”.

El şi-a exprimat, miercuri, convingerea că proiectul Codului penal adoptat de Parlament nu va intra în vigoare, afirmând că partidul pe care îl reprezintă va utiliza toate instrumentele necesare pentru a opri acest lucru, inclusiv sesizarea la Curtea Constituţională.

Liderul USR a calificat proiectul Codului penal ca fiind unul „al ruşinii”.

„Această lege este pentru fărădelege. Am încrederea că acest cod penal nu va intra îin vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosit în zilele următoare – CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom strânge semnături pentru „Fără penali”. Vom continua această luptă şi, până la urmă, România va câştiga, pentru că România este mai mult decât o gaşcă de penali. Vom câştiga, pentru că suntem de partea corectă a istoriei”, a declarat Dan Barna în plenul Camerei Deputaţilor.

PNL și USR urmează să depună joi, la CCR, sesizare de neconstituționalitate pe Codul Penal.

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian i-a solicitat, miercuri, deputatul USR, Tudor Benga, să nu mai „ameninţe”, precizând că el nu poate fi convins, în felul acesta, să voteze Codurile penale.

La dezbaterea proiectului de Lege pentru instituirea Zilei Limbii Macedonene, deputatul USR Tudor Benga a arătat că „există un punct în care naţia română îşi va pune nişte întrebări”.

„La fel cum vă spuneam şi săptămâna trecută, există un punct în care naţia asta îşi va pune nişe întrebări. Dacă astăzi această oroare de Cod penal va trece cu ajutorul votului minorităţilor, va fi veni un punct în care cetăţenii acestei ţări vor întrebarea: „Nu mânjiţi comunităţile dumneavoastră, nu vă vindeţi pe 30 de arginţi!” a spus Benga de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Citește și: Călin Farcaș, cronica unei morți anunțate și a unui sistem prea bolnav ca să poate vindeca

Close
Închide
  Close