MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

Politico: România a încercat să amâne votul privind lista neagră a paradisurilor fiscale, deși fusese adoptată deja

Distribuie

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a adoptat lista neagră revizuită a Uniunii Europene (UE) a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Pe scurt, lista neagră a paradisurilor fiscale. Cu toate acestea, potrivit Politico, ministrul Finanţelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, care a prezidat şedinţa de marți a Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, le-a spus reporterilor înaintea întrunirii că cel mai probabil Consiliul va veni cu o amânare a deciziei, pentru luna mai.

„Trebuie să facem o analiză și apoi să luăm o decizie, probabil în luna mai”, a declarat Teodorovici, la Bruxelles.

Comentariile lui Teodorovici au creat confuzie printre ceilalţi miniştri de Finanţe, în contextul în care Consiliul se pusese de acord încă de luni cu intenţia de a anunţa marţi lista neagră completă.

În acest context, Teodorovici s-a trezit „complet izolat”, a povestit pentru Politico.eu un oficial ECOFIN prezent la ședință.

Chiar şi comisarul european pentru afaceri economice Pierre „Moscovici a fost surprins de sprijinul” de care a beneficiat votul pentru lista neagră, a mai spus un alt oficial.

Eugen Teodorovici a fost întrebat de jurnaliști, miercuri, la Parlament, despre acest subiect.

„Luați-vă după ce vă spun eu și mai puțin după ce spun unii sau alții”, a spus ministrul de Finanțe referitor la articolul din Politico, precizând că votul nu s-a amânat și că nu el a cerut amânarea: „Verificați minuta!”, a îndemnat el.

„Pe 7 iunie, cine înțelege o să facă și legătura cu acea dată care a fost logica viziavi de această listă. Ministrul de finanțe nu poate să aibă decât poziția președinției. Discuțiile au fost în acel consiliu. În final contează că lista s-a aprobat. Eu am spus la începutul ședinței că vom vedea dacă se va aproba această listă. Pe 7 iunie veți avea răspunsul sau logica”, a mai spus Teodorovici.

Europarlamentarul PNL Sigfried Mureşan l-a acuzat, miercuri, pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, că apără paradisurile fiscale, făcând referire la votul pe care miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană l-au dat, marți, pe lista neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, în ciuda dorinței României privind amânarea votului pentru luna mai.

Care sunt țările de pe lista neagră a paradisurilor fiscale și ce riscă acestea

Existau deja 5 jurisdicţii pe lista neagră, Samoa, Samoa Americană, Guam, Trinidad-Tobago şi Insulele Virgine, dar au fost adăugate alte zece: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu.

Țările aflate în lista neagră se confruntă cu restricții privind finanțarea UE și investițiile de la Banca Europeană de Investiții. Guvernele UE pot alege să adauge propriile sancțiuni împotriva acestor state.

În cazul acestora, băncile şi instituţiile UE de combatere a spălării banilor sunt obligate să controleze operaţiunile financiare în care sunt implicaţi clienţi şi instituţii financiare, pentru a identifica eventualele fluxuri financiare suspecte.


Citește și… Scandal în Parlament, pe proiectul bugetului de stat pe 2019. Teodorovici critică decizia lui Iohannis de a retrimite bugetul: „O bătaie de joc!”

ANALIZĂ / Amnistia fiscală pe înțelesul tuturor: ”Unii sunt mai deștepți și alții mai proști”


 

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici și politico pe Libertatea.

Comentarii