Mergi direct la conținut »
Alegeri europarlamentare 2019 | Unde pot vota românii din străinătate. Lista și adresele secțiilor de votare
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Alegeri europarlamentare 2019 | Unde pot vota românii din străinătate. Lista și adresele secțiilor de votare

Alegeri europarlamentare 2019 | Unde pot vota românii din străinătate. Lista și adresele secțiilor de votare

Românii din diaspora pot vota la europarlamentare în 441 de secţii deschise în afara ţării, arată ordinul ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu. Pentru a-şi exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil.

La acest scrutin, sunt organizate un număr record de secţii de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe, prin comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European – 2014, 2009 – când au fost deschise 190 de secţii. Prin respectivul ordin este stabilită „numerotarea secţiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019”, se arată în Monitorul Oficial.

În Israel, românii din străinătate au la dispoziţie patru secţii de votare: două la Tel Aviv, una la Ierusalim şi una în Haifa.

În Republica Moldova, potrivit ordinului de ministru, sunt deschise 36 de secţii de votare, dintre care 12 la Chişinău.

În Irak, românii din străinătate pot vota la ambasadă, în Bagdad, sau la secţia consulară din Erbil.

Spaţiile în care vor fi organizate secţiile de votare pentru europarlamentarele din 26 mai sunt ambasade sau secţii consulare ale României, dar şi clădiri cu alte utilităţi.

Lista și adresele secțiilor de votare din străinătate, AICI

Cetăţenii români înscrişi în listele electorale ale altor state membre ale UE pot să-şi exercite dreptul de vot

Lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Potrivit legislaţiei în vigoare, arată MAE, în cadrul acestui scrutin, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre ale UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce aceştia dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru al UE în ale cărui liste electorale este înscris.

Foto: Hepta


Citește și:

Corespondențe pentru Libertatea din mai multe țări unde votează români: Spania, Franța, Estonia, Finlanda și Suedia! Cum explică românii de afară dorința lor de a vota

INTERVIU/ Ambasadorul Emil Hurezeanu spune că nu vor fi probleme cu votul românilor din Germania. „Imaginea românilor revoltați că nu pot vota în străinătate ne urmărește încă”

VIDEO | Cum se votează la alegerile europarlamentare şi la referendum

Află care e secția ta de votare! A fost lansată aplicația care te ajută să o găsești mai ușor

Close
Închide
  Close