Cuprins:
Inforadar a demontat știrea
Platforma Inforadar a MApN a demontat o ştire falsă care susţinea că România ar urma să cedeze spaţiul aerian şi comanda Armatei Române către NATO. Ministerul reiterează că s-au înmulţit acţiunile de dezinformare în spaţiul public românesc.
„Este cât se poate de evident că apărarea şi securitatea României nu sunt ameninţate de Aliaţi şi parteneri”, precizează Inforadar, conform postării MApN.
Garanţii pentru suveranitatea României
MApN subliniază că România beneficiază de cele mai puternice garanţii pentru suveranitate şi securitate naţională prin statutul de membru NATO. Alianţa este descrisă ca un instrument de amplificare şi protejare a suveranităţii membrilor săi.
Ministerul oferă clarificări suplimentare privind două proiecte legislative: Legea privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional şi Legea privind desfăşurarea misiunilor militare pe teritoriul României.
Gestionarea spaţiului aerian NATO
Inforadar explică că gestionarea în comun a spaţiului aerian al ţărilor NATO nu diminuează suveranitatea statelor membre. Aceasta reprezintă o măsură eficientă pentru apărarea colectivă împotriva ameninţărilor.
„Spaţiul aerian al ţărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităţilor defensive aflate permanent la datorie”, notează Inforadar.
Misiuni de poliţie aeriană
MApN aminteşte de participarea Forţelor Aeriene Române la misiuni de poliţie aeriană în Lituania, în 2007 şi 2023. De asemenea, menţionează prezenţa unui detaşament spaniol la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
„Misiunile acestui detaşament vizează întărirea capacităţii de reacţie în orice situaţie în care s-ar putea manifesta o ameninţare la integritatea spaţiului aerian comun al Alianţei”, precizează MApN.
Combaterea dezinformării
Ministerul subliniază că răspândirea informaţiilor false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naţionale ale României. Aceste acţiuni sunt considerate încercări de subminare a suveranităţii şi securităţii naţionale.
„Astfel de dezinformări şi manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranităţii şi securităţii naţionale”, concluzionează MApN.
Importanţa NATO pentru România
MApN reiterează rolul crucial al NATO în asigurarea securităţii României. Alianţa este descrisă ca cea mai puternică instituţie politico-militară cu caracter defensiv din istorie.
Ministerul subliniază că suveranitatea naţională nu este doar un concept, ci un complex de principii şi acţiuni exercitate de statul român, atât individual, cât şi în cadrul NATO.
Cooperarea aeriană în cadrul NATO
MApN oferă exemple concrete de cooperare aeriană în cadrul NATO. Acestea includ misiunile de poliţie aeriană executate de forţele române în ţările baltice şi prezenţa forţelor aeriene aliate în România.
Aceste acţiuni sunt prezentate ca dovezi ale solidarităţii şi eficienţei Alianţei în asigurarea securităţii colective a membrilor săi.
Contextul geopolitic
Ministerul menţionează că decizia de a disloca detaşamente de forţe aeriene aliate în România a fost luată în 2014, la Summitul NATO din Ţara Galilor. Această decizie a venit ca răspuns la acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina.
MApN subliniază că aceste măsuri sunt defensive şi nu reprezintă o ameninţare pentru alte state, ci o consolidare a capacităţii de apărare a Alianţei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro