MENIU CAUTĂ

Marea Britanie va declanșa Brexitul pe 29 martie

Distribuie

Marea Britanie va declanșa Brexitul pe 29 martie. Premierul britanic va invoca săptămâna viitoare articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procesul de ieșire a țării din UE, relatează Reuters. Astfel, aproape de sfârșitul lunii, Theresa May va trimite o scrisoare către liderii UE, anunțând oficial că țara vrea să iasă din Uniunea Europeană.

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat pe preşedintele Consiliului European că șefa Executivului de la Londra va invoca pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, a anunțat purtătorul de cuvânt de pe Downing Street.

Invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona va declanșa termenul legal de doi ani în care Londra își va negocia termenii divorțului de Uniunea Europeană.

Recent, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că instituțiile UE vor putea să răspunde în termen de 48 de ore la notificarea pe care o va adresa Marea Britanie. El va trebui să distribuie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, cei 27 de lideri ai guvernelor naţionale ar urma să se reunească la un summit pentru a aproba o serie de reguli finale cu privire la negocierea Brexit-ului.

Acum, după ce oficialii britanici au anunțat data oficială la care va fi declanșat Brexitul, Donald Tusk a reiterat acest mesaj, pe Twitter.

Summitul celor 27 de lideri ai UE ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii mai la Bruxelles. În prezent, premierul britanic se află într-un ultim turneu prin Marea Britanie, într-o încercare de a coopera cu toate națiunile din Regatul Unit înainte de a intenta divorțul de UE. Theresa May are undă verde pentru a iniția divorțul de UE, după ce legea privind Brexit a fost promulgată de regina Elisabeta a II-a.

 

 

Citește mai multe despre BREXIT pe Libertatea.

Comentarii