Theresa May a promis că va declanșa articolul 50 până la finalul lunii martie. Inițial, presa britanică a vehiculat că aceasta ar fi putut să declanșeze Brexitul mai rapid, însă un purtătorul de cuvânt al premierului britanic a reamintit termenul anunțat de șefa Executivului de la Londra.
Acum, Theresa May are undă verde pentru a iniția divorțul de UE, după ce legea privind Brexit a fost promulgată de regina Elisabeta a II-a. Înainte de a trimite notificarea către instituțiile europene, ea a pornit într-un turneu prin Regatul Unit, care a fost divizat de referendumul din 23 iunie 2016 – Scoția și Irlanda de Nord au optat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia și Țara Galilor pentru ieșirea din blocul comunitar.
Astfel, May va vizita Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord pentru a auzi atitudinea oamenilor vizavi de Brexit.
Între timp, premierul scoţian a anunţat săptămâna trecută planuri privind organizarea unui al doilea referendum pentru independenţă înainte de finalizarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. May a încercat să respingă provocarea lansată de Sturgeon, precizând că nu este momentul potrivit pentru un nou referendum de independenţă în Scoţia.
La rândul său, naționaliștii din Irlanda de Nord își doresc organizarea unui referendum privind independența față de Marea Britanie și unirea cu Republica Irlandeză.
Astăzi, premierul Theresa May şi ministrul pentru Brexit David Davis se vor întâlni cu prim-ministrul Ţării Galilor, Carwyn Jones, pentru a discuta cum va profita Ţara Galilor de oportunităţile oferite de către Brexit.
”Din prima mea zi… mi-am exprimat clar determinarea de a întări şi susţine această uniune preţioasă. De asemenea, am fost clară cu privire la găsirea unui acord care funcţionează pentru întregul Regat Unit în timp ce ne pregătim să părăsim Uniunea Europeană”, a declarat premierul britanic înainte de a pleca către Cardiff.
De asemenea, aceasta a precizat că doreşte ca fiecare provincie să profite de oportunităţile ieşirii Marii Britanii din UE. Experţii Institutului pentru Guvernare (IfG) au avertizat că există o uriaşă lipsă de claritate cu privire la rolul pe care-l vor avea legislaturile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord în procesul de Brexit.