Mergi direct la conținut »
Marea urgenţă a Parlamentului: sesiune extraordinară pentru legile justiţiei. Codul de procedură penală, pe repede-nainte
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Marea urgenţă a Parlamentului: sesiune extraordinară pentru legile justiţiei. Codul de procedură penală, pe repede-nainte

Marea urgenţă a Parlamentului: sesiune extraordinară pentru legile justiţiei. Codul de procedură penală, pe repede-nainte

Marea urgenţă a Parlamentului: sesiune extraordinară pentru legile justiţiei. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că modificările aduse Codului de procedură penală vor fi adoptate pe repede-nainte. Astăzi, plenul Senatului ar urma să dezbată şi să adopte amendamentele controversate aduse de deputaţii şi senatorii jurişti. Una dintre modificări face referire la arestarea preventivă, care va putea fi dispusă doar pe bază de probe sau indicii temeinice. Mai mult, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru legi în domeniul justiţiei.

De Sorina Ionaşc,

„Este foarte posibil să luăm decizia la nivelul coaliției să facem o sesiune extraordinară în primele 10 zile ale lunii iulie, pentru a definitiva Codurile penal și Civil și Codurile de procedură. În principal pentru acestea” a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, adăugând că modificările aduse la Codul de procedură penală va fi votat astăzi, în plen.

De altfel, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că este posibil ca Guvernul să adopte ordonanţă de urgenţă pentru Codul penal.

Comisia specială care se ocupă de legile din domeniul justiţiei a dat raport favorabil Codului de procedură penală, chiar săptămâna trecută. Poate cea mai importantă dintre modificările făcute face referire la arestarea preventivă, care va putea fi dispusă mult mai greu. Nu va mai fi suficientă suspiciunea rezonabilă, ci vor fi necesare probe sau a indicii temeinice că suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe.

 Dezvăluirile din dosarele penale vor fi interzise. Un alt amendament adoptat prevede că distribuirea, în spaţiul public, de informaţii referitoare la dosarele penale, atât timp cât nu a fost dată şi o sentinţă, este ilegală. Cu alte cuvinte, cine face dezvăluiri referitoare la un dosar penal, inclusiv jurnaliştii, va putea fi pedepsit. Acelaşi amendament interzice şi termenul “penal”, adresat unei persoane care nu este condamnată definitiv.
Close
Închide
  Close