Energia și gazele se vor scumpi, coplata e introdusă în sănătate, pașaportul electronic de vaccinare devine oficial și noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare în mai puțin de 24 de ore.

Scumpiri pe bandă rulantă

Românii care nu au încheiat contracte de energie pe piața liberalizată riscă să plătească facturi mai mari, după expirarea uneia dintre facilitățile propuse de autorități la liberalizarea din ianuarie.

Tarifele furnizorilor de ultimă instanță, adică cele practicate de Enel, E.ON, Electrica și CEZ, vor crește cu până la 7%, potrivit Hotnews.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorităţii Naţionale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), a declarat că majorările sunt între 3 și 13%, ceea ce înseamnă o scumpire medie de 7%.

Concomitent, dispare obligația stabilită anterior de autorități prin care consumatorii primeau automat oferta cea mai ieftină.

Ce ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private, pașaportul COVID și noi măsuri de relaxare
Energia electrică e mai scumpă de la 1 iulie

De asemenea, consumatorii nu vor mai beneficia de reducerea dintre oferta cea mai mică și de tariful de serviciu universal.

În luna mai, pe piața liberă au fost încheiate 3,75 de milioane de contracte, iar acestea reprezentau 42% dintre consumatorii casnici, potrivit datelor publicate de Europa Liberă.

Restul de 5,1 milioane de consumatori (58%) aveau, la acel moment, contracte în condiții de serviciu universal, mai scump.

Vicepreședintele ANRE a declarat luni, 28 iunie, că 3 milioane de români din totalul de 8,9 milioane erau deja în piața liberalizată în ianuarie, iar de atunci până acum, alți 1,3 milioane de clienți casnici și-au schimbat contractele, procentul fiind de 48%. Acesta a spus însă că procentul va trece de 50% la finalul lunii iunie.

La gaze se estimează creșterea prețurilor cu 20%

Asociația Energia Inteligentă a estimat de curând scumpiri de 10% la electricitate și de 20% pentru gaze naturale de la 1 iulie.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat recent că diferența de preț pe factura unei gospodării medii va fi de 10-20 de lei în cazul energiei electrice.

La gaze naturale nu se vor vedea diferențe, pentru că este vară, iar consumul este mic, însă la iarnă, acestea vor fi de 100-200 de lei pe lună, a mai apreciat Chirițoiu, potrivit Adevărul.ro.

Ce ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private, pașaportul COVID și noi măsuri de relaxare
Crește și prețul gazelor naturale

Cei mai mari furnizori de gaze din România pentru populație sunt E.ON și Engie. Conform vicepreședintelui ANRE Zoltan Nagy-Bege, aceștia au anunțat creșteri între 13 și 25%.

Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că prețurile nu ar trebui să crească, dar susține că „a auzit de scumpiri de 15%-16% până la sfârşitul anului‟.

„Contribuția personală” în sănătate

Și în sănătate există schimbări de la 1 iulie, dată la care va intra în vigoare mecanismul contribuției personale, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță în acest sens.

Mai exact, românii care se vor trata în sistemul medical privat vor plăti o diferență între suma decontată de stat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate și tarifele percepute de spitalul privat.

Ce ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private, pașaportul COVID și noi măsuri de relaxare
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS | Foto Hepta

Statul decontează în acest moment anumite analize și intervenții făcute în spitale private care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat din fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea unui caz şi tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiaşi caz.

Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS:

Spre exemplu, în cazul unei operații de apendicită, statul decontează în jur de 2.500 de lei, în vreme ce la spitalele private aceasta costă și peste 6.000 de lei, potrivit Știrilor PRO TV.

Pacienții vor achita din buzunarul propriu diferența față de suma acoperită de stat.

De la 1 iulie, măsura contribuției se aplică numai pentru spitalizare. „Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulatoriu de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022”, a declarat Adrian Gheorghe, citat de Digi24.

Ce ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private, pașaportul COVID și noi măsuri de relaxare
De la 1 iulie, măsura contribuției se aplică pentru spitalizare | Foto: Shutterstock

Spitalele private vor oferi un deviz estimativ și le vor explica pacienților cât este acoperit de stat și ce sume vor fi plătite în plus de ei.

La fiecare modificare a devizului, pacientul sau familia acestuia trebuie să își dea acordul.

O prevedere similară a fost adoptată în 2019 de Guvernul Dăncilă, dar, din cauza reacțiilor generate, aceasta nu a fost niciodată aplicată.

Scandalul din 2020

Înainte de declanșarea pandemiei, la început de 2020, Guvernul Orban și ministrul de atunci al sănătății, Victor Costache, au venit cu un alt proiect, similar, prin care operatorii de spitale private puteau accesa bani de la stat.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a acuzat atunci o „privatizare” a sistemului sanitar.

Renate Weber, Avocatul Poporului la acel moment, a atacat la Curtea Constituțională ordonanța, afirmând că afectează dreptul la sănătate, din moment ce spitalele publice vor avea mai puține fonduri la dispoziție.

Weber a fost demisă recent din funcție, iar PSD a acuzat că demiterea a venit pentru ca nu cumva aceasta să atace ordonanța de urgență din domeniul sanitar la CCR.

Curtea Constituțională a decis marți că revocarea Renatei Weber este neconstituțională.

Pașaportul de vaccinare

Pașaportul de vaccinare devine și el operațional de la 1 iulie. Pașaportul COVID este realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și poate fi folosit pentru petrecerea concediului în altă țară.

Documentul, care se numește oficial „certificatul verde digital european”, va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală.

Ce ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private, pașaportul COVID și noi măsuri de relaxare
Pașaportul COVID e valabil de la 1 iulie | Foto: 123rf

Certificatul va fi gratuit. Acesta va acoperi toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, plus Islanda și Liechtenstein, în vreme ce Norvegia și Elveția sunt în faza de testare, potrivit Comisiei Europene.

Pașaportul COVID va putea fi generat prin accesarea site-ului certificat-covid.gov.ro. După completarea datelor solicitate, certificatul va putea fi descărcat pe telefon.

Cei fără posibilitatea de a accesa online platforma vor putea primi certificatul prin intermediul medicului de familie sau prin Direcția de Sănătate Publică (DSP), conform lui Andrei Baciu, secretar de stat din Ministerul Sănătății.

Pe lângă certificat vor fi în continuare necesare pașaportul sau buletinul pentru trecerea graniței.

Noi relaxări

Luna lui Cuptor aduce și un nou val de relaxări ale măsurilor de luptă împotriva coronavirusului.

Astfel, nunțile și botezurile pot fi realizate în două variante:

  • maximum 100 de persoane la interior și 150 de persoane la exterior, dacă în localitate sau județ incidența este mai mică de 3 la mia de locuitori.
  • Maximum 300 de persoane, dacă e asigurată o suprafață de minimum 2 metri pătrați de persoană. În acest caz participarea este posibilă doar pentru cei vaccinați, cei cu test negativ sau care au avut anterior boala. Se menține prevederea privind incidența de 3 la mie în județ/localitate.

Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri vor putea funcționa la 70% din capacitate, iar programul este între 5 și 2 dimineața.

De asemenea, Guvernul a eliminat restricțiile privind hotelierii, astfel că aceștia vor putea caza turiști la capacitatea maximă.

În schimb, în cazul stadioanelor, se pot organiza competiții cu maximum 50% din capacitatea acestora.

Va fi permisă organizarea de festivaluri cu maximum 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii și o suprafață minimă de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană. Pot participa cei vaccinați, cei care au test negativ sau au avut boala.

Organizatorii pot face spectacole cu mai mulți participanți doar dacă aceștia sunt vaccinați.

Citeşte şi:

Transfăgărășanul s-a redeschis circulației. Anunțul CNAIR

Istoria Victoria’s Secret. Cum a ajuns un brand de renume mondial să renunțe la ”Îngeri”

Câți bani le oferă Grecia tinerilor care se vaccinează anti-COVID

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Playtech.ro
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți