Prețul electricității au putea crește cu 10% după 1 iulie, iar cel al gazelor naturale, cu 20%, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă.

Prognozele acesteia mai arată o scumpire cu 10% a prețului lemnelor de foc și cu 50% a energiei termice, în situația eliminării subvențiilor.

Liberalizarea a mai adus o scumpire

Piața energiei de energie s-a liberalizat de la 1 ianuarie, iar românii pot să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.

Asociația recomandă celor care nu și-au schimbat contractele să folosească comparatorul de prețuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) astfel încât să găsească oferte potrivite pentru ei.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), energia electrică consemna în luna martie o creștere de preț de 18,22% față de decembrie 2020.

Prețul energiei s-a dublat pe bursă

Prețul energiei a ajuns luni, 10 mai, la 356 de lei pe fiecare MWh de electricitate, după ce un reactor nuclear de la Cernavodă a fost oprit pentru mentenanță, iar România a ajuns să importe peste 20% din consumul său.

Potrivit ZF.ro, care citează datele OPCOM – bursa de energie, prețul mediu al electricității pe luna aprilie a fost de 63 de euro pe un MWh, față de 26 de euro în aceeași lună a anului trecut.

O serie de consumatori industriali au fost deja notificați de creșterea prețurilor.

Carburanții urmează prețul țițeiului

Benzina și motorina s-ar putea ieftini. Guvernul discută eliminarea supraaccizei la carburanți
Prețul petrolului este în creștere, ceea ce ar putea antrena și creșterea prețurilor la carburanți

Nu doar energia și gazele sunt pe cale să se scumpească. Prețul petrolului Brent, tranzacționat pe bursa de la Londra și folosit ca referință în Europa, era miercuri de 69,65 dolari pe baril.

Spre comparație, pe 31 decembrie, prețul acestuia era de 51 de dolari pe baril, astfel că majorarea este de peste 35% în doar câteva luni.

Acest lucru a fost urmat și de prețul carburanților. Conform INS, în luna martie, combustibilii erau mai scumpi cu 6,38% față de luna decembrie 2020.

Prețul petrolului este așteptat să crească în perioada următoare, pe măsură ce economiile lumii se redeschid tot mai mult, ca urmare a vaccinării, dar și a apropierii sezonului turistic.

În acest moment, prețul mediu al unui litru de benzină este de 5,5 lei, iar un litru de motorină costă 5,3 lei, potrivit datelor Comisiei Europene din data de 3 mai.

Și carnea de porc e pe cale să se scumpească

Prețul cărnii de porc este, la rândul său, pe cale să crească, după ce și porumbul s-a scumpit pe bursele mondiale. Prețul porumbului a crescut de la 4,68 dolari pe bushel (baniță – n.r.) în ianuarie la 7,6 dolari pe bushel miercuri, 12 mai – o creștere de peste 60%.

Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, spune că prețul cărnii de porc urmează aceeași curbă cu cea a petrolului.

Acesta a declarat pentru Libertatea că scumpirea porumbului are deja efecte asupra populației care crește porci în gospodăriile proprii la țară.

În privința fermierilor, situația este mai complicată, deoarece aceștia vând mai departe la abatoare, care, la rândul lor, vând la marii retaileri.

Cert este că și fermierii speră la o creștere de prețuri în acest an, deoarece spun că produc sub costuri, în pierdere.

Noi sperăm la o creștere de preț și sperăm să iasă românii la grătare. Din cauza pandemiei și a faptului că a fost frig, nu a fost cerere mare. Noi producem acum în pierdere, sub costuri. Există semne că va crește consumul în China, ceea ce va duce la o creștere de prețuri la nivel global în toamnă.

Ioan Ladoși:

Potrivit lui Ladoși, prețul kilogramului de carne de porc în viu este de 5,5 – 6 lei la poarta fermei. În magazine, acesta ajunge la prețuri de trei ori mai mari. Ladoși spune însă că la producători ajunge doar 10% din valoarea adăugată.

Acesta a mai adăugat că pesta porcină a provocat pierderi de un miliard de euro în România în ultimii patru ani.

Criza materialelor de construcții

Petrolul și porumbul nu sunt singurele materii prime care se scumpesc pe bursele mondiale.

Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), a prezentat pentru Libertatea scumpirile cu care se confruntă acum constructorii:

  • oțelul-beton a înregistrat o creștere de preț de 110% între noiembrie 2020 și martie 2021
  • bitum – 15% în același interval
  • ciment – 10%
  • lemn – 20%
  • polietilena, folosită pentru țevi și interioare, a cunoscut o creștere de 40%
  • petrol – 34%.

Pe medie, materialele de construcții înregistrează acum costuri mai mari cu 15-20%, ceea ce mai departe duce la creșterea prețului final, atât în contractele pe care constructorii le au cu statul, cât și în devizele privaților.

Au crescut foarte mult, într-un interval foarte scurt. Niciun constructor nu-și va permite să preia creșterile fără să își recupereze banii, nu lucrează nimeni în pierdere

Laurențiu Plosceanu:

Acesta spune că scumpirea materialelor de construcții nu înseamnă automat scumpiri de 15-20%, căci în prețul final mai intră și manopera, și taxele, astfel că ponderea ar fi mai mică.

Plosceanu spune însă că, pe lângă creșterea prețului materiilor prime, mai există o problemă: termenele de livrare a acestora nu se mai respectă. El spune că este un efect al „polipandemiei” mondiale.

Prețul locuințelor a crescut cu 1,2% în luna aprilie, după ce în luna martie a crescut cu 1,5%, potrivit indicelui Imobiliare.ro. Raportul nu arată însă și care este cauza scumpirilor.

Oțelul scumpește electrocasnicele

Criza de cipuri a ajuns la frigidere, mașini de spălat și cuptoare cu microunde. Frigidere și mașini de spălat
Se anunță creșteri de prețuri la electrocasnice

Scumpirea oțelului nu aduce probleme doar constructorilor, ci și producătorilor de electrocasnice.

Grupul american Whirlpool a anunțat deja la nivel mondial că va crește prețurile unor electrocasnice cu procente între 5% și 12%, conform Yahoo Finance.

Whirlpool este unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din lume și deține și brandurile Hotpoint și Indesit din Europa și multe altele din întreaga lume.

Produsele sale se comercializează și în România.

Prețul oțelului crește, la rândul său, după ce prețul minereului de fier, unul dintre ingredientele principale necesare la producerea oțelului, a ajuns la 226 de dolari pe tonă, un nou record, potrivit Financial Times.

Minereul se scumpește ca urmare a revenirii economice rapide a Chinei. Economia Chinei a crescut cu 18,3% în primul trimestru al acestui an.

 
Citeşte şi:

Spania obligă companiile de livrare de mâncare să angajeze curierii cu carte de muncă. În România au statut de colaboratori

Sindicatele sesizează Avocatul Poporului, după ce Guvernul a eliminat fișa postului. „Se va schimba statutul: din salariat în sclav!”

Nicușor Dan a depus plângere la DNA pentru un prejudiciu de câteva milioane de euro din mandatul Gabrielei Firea

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Observatornews.ro
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon