MENIU CAUTĂ
21 Mar. 2018 10:50

Moon Jae-in anunță posibilitatea unui summit trilateral între Coreea de Nord, Coreea de Sud și SUA

Distribuie

Moon Jae-in anunță posibilitatea unui summit trilateral între Coreea de Nord, Coreea de Sud și SUA. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat miercuri că este posibil un sumit trilateral între țara lui, Coreea de Nord și SUA. La întâlnire ar urma să participe președinții celor trei țări: Donald Trump, Kim Jong-un și Moon Jae-in.

Momentan, Moon planifică o întâlnire cu Kim Jong-un în luna aprilie, iar Trump s-a declarat dispus să discute față în față cu liderul de la Phenian la sfârșitul lunii mai, scrie Agerpres.

'Un summit Coreea de Nord – SUA ar fi in eveniment istoric în sine, după un summit inter-coreean', a spus Moon la Seul, după o ședință de pregătire pentru o eventuală întâlnire a sa cu președintele Coreei de Nord.

'În funcţie de loc, ar putea fi chiar mai dramatic. Şi în funcţie de progres, s-ar putea ajunge la un summit trilateral între Sud, Nord şi Statele Unite', a mai adăugat el.

Șeful statului sud-coreean consideră că diagolul la nivel înalt trebuie să pună capăt definitiv problemelor nucleare și legate de pace din peninsula coreeană. Moon a afirmat că are un obiectiv clar și o viziune privind înlocuirea armistițiului încheiat, după războiul din coreea (1950 – 1953) cu o pace durabilă, normalizarea relațiilor dintre Phenian și Washington, dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări din Peninsula Coreea și cooperarea economică a amebelor cu SUA.

'Fie că ambele Corei trăiesc împreună sau separat, trebuie să facem în aşa fel încât să prospere împreună şi în pace, fără să intervină sau să îşi facă rău una alteia”, a adăugat preşedintele sud-coreean.'

Oficialii de la Seul iau în considerare atât dialogul dintre Moon și Kim, cât și pentru o eventuală întâlnire trilaterală în satul Panmunjon, de la frontiera inter-coreeană.

Activitățile diplomatice intense dintre cele două țări au început în luna februarie, în contextul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, iar pe 5 martie, o delegație sud-coreeană a fost primită la Pheninan de către Kim Jong-un.


Cauza morții lui Andrei Gheorghe. Jurnalistul a suferit un stop cardio-respirator

FOTO: EPA

Comentarii