MENIU CAUTĂ
18 Sep. 2017 15:02

Primarul Nicolae Robu a găsit vinovații, după furtuna violentă din Timișoara: „Ce se poate face în câteva minute?”

Distribuie

Nicolae Robu dă vina pe meteorologi, pentru furtuna din Timișoara. Primarul orașului Timișoara, Nicolae Robu, susține că și-ar fi dorit să existe un sistem de alarmare pentru fenomenele meteo extreme. Mai mult, edilul este supărat pe meteorologi.

„Am fost înștiințat ieri (duminică – n.r.) la ora 15:25 printr-o atenționare de cod galben că va fi furtună. Nu se poate anticipa… Ce se poate face în câteva minute? Sistem de alertare am cerut și eu. Nici în câteva ore nu am fi putut să alertăm populația. Trebuie un sistem infailibil, protejat care să ofere indicații populației. Semnalul de alarmă îl tragem cu toții, deși nu înțeleg de ce s-a dat vina pe noi. Nu știu pe ce s-a bazat doamna ministru Carmen Dan când a zis că vina este a administrației locale, e ușor să acuzi. Ce putem facem mai mult de atât? E o urgență. Ne așteptăm să mai avem parte de asemenea fenomene meteorologice. E obligatoriu să avem un sistem de alertare!”, a declarat Nicolae Robu, pentru Realitatea TV.

Edilul susține că nu a fost avertizat nici de Guvern cu privire la violența furtunii. Astfel, autoritățile locale nu au știut, ele nu au putut anunța populația, iar oamenii au fost surprinși la plimbare prin parcuri sau pe străzile orașului.

Același primar Robu declara, la Digi 24, că nu a primit o alertă că va fi o furtună violentă. El a spus că se aşteptau la ploi… care ar fi pus sub semnul incertitudinii anumite spectacole programate să se desfăşoare în aer liber.

„N-am avut o alertă că va fi o furtună violentă. Era de aşteptat să fie ploi erau spectacole planificate în aer liber. Era o prognoză de ploaie. Erau sub o anumită incertitudine acele spectacole, dar nicidecum n-am fost pregătiţi pentru o asemenea furtună. Oricum n-am fi putut face nimic decât să recomandăm cetăţenilor să nu iasă pe străzi şi să nu umble prin parcuri', a declarat el.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut – astăzi – la Arad ca până joi să fie făcută o primă evaluare a pagubelor provocate de furtună, de aseară din vestul țării.

Vă reamintim că o furtună violentă a izbucnit, aseară, în vestul țării, iar vântul a atins la rafală viteze de aproape 100 de kilometri pe oră.

N-a durat mai mult de 15 minute, dar a fost suficient cât să producă pagube materiale importante și, din nefericire, multe victime.

SUMAR

Opt morți și 137 de răniți după urgia din vestul țării. Președintele Iohannis cere să se stabilească vinovații. Sute de copaci au fost culcați la pământ și multe mașini distruse.

În zeci de localități, curentul electric a fost întrerupt, iar acoperișurile au fost smulse în timpul vijeliei. În plus, peste 100 de trenuri au avut întârzieri în urma furtunii de duminică din vestul țării.

Vezi care era situația traficului rutier, în această dimineață, în orașele afectate de furtună.

Totuși, multă lume se întreabă acum dacă nu cumva am avut de-a face cu o tornadă în vestul țării. Iată ce spun meteorologii despre furtuna de aseară.

Premierul Mihai Tudose a spus astăzi, la Digi 24, că va trebui gândit un sistem de alertă, chiar săptămâna viitoare, care să fie implementat.


CITEȘTE ȘI… O întreagă familie a fost ucisă la Buziaș de furtună. Mama, tata și fetița se plimbau în parc în momentul declanșării vijeliei


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Încăierare în Parlament, între un deputat de la Putere şi unul din Opoziţie
Comentarii