Mergi direct la conținut »
UE a adoptat directiva care interzice bețișoarele de urechi, paiele, tacâmurile și farfuriile din plastic
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UE a adoptat directiva care interzice bețișoarele de urechi, paiele, tacâmurile și farfuriile din plastic

UE a adoptat directiva care interzice bețișoarele de urechi, paiele, tacâmurile și farfuriile din plastic

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, marți, măsurile propuse de Comisie menite să reducă deșeurile marine provenite de la articolele din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene. Totodată, este valabil și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile.

De Dragoș Tănase,

Astfel, prin noile norme vor fi interzise bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

Decizia de astăzi a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, apoi statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune.

În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, se va interzice introducerea pe piață a articolelor din plastic de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, farfuriile și paiele.

În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel național, pe cerințele de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea și eliminarea deșeurilor.

„Societatea europeană conștientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putință pentru a pune capăt poluării oceanelor și mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetățenilor săi. Am întreprins acțiuni ambițioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosință. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetățenilor și mediul, promovând în același timp un model mai durabil de producție și de consum. Putem fi cu toții mândri că Europa stabilește standarde noi și ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă, citat de Hotnews.ro.

Noile norme vor introduce:

  • o interdicție privind anumite articole de unică folosință fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piață: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;
  • măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse;
  • scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deșeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun și echipamentele de pescuit;
  • un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030.
Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”
Recomandări

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”

 

Directiva prevede date diferențiate de transpunere în ceea ce privește anumite măsuri:

  • interdicțiile și obligațiile de marcare vor trebui să fie transpuse în termen de doi ani de la intrarea în vigoare;
  • dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei;
  • obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, în funcție de produs.
Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

Directiva privind articolele din plastic de unică folosință urmează o abordare similară cu cea a Directivei din 2015 privind pungile de plastic.

Potrivit CE, atunci când vor fi puse în aplicare, noile măsuri vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru economie, cum ar fi:

  • evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de CO2 echivalent;
  • evitarea aducerii de daune mediului care s-ar ridica la 22 de miliarde de euro până în 2030;
  • economisirea de către consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde de euro.

Citește și:

O balenă găsită moartă în Thailanda avea 80 de pungi de plastic în stomac

Pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a votat legea care interzice comercializarea acestora, din 2019

O farfurie din plastic folosită de Kurt Cobain, vândută la licitaţie pentru 22.400 de dolari. Ce scrisese artistul pe ea


 

Close
Închide
  Close