Mergi direct la conținut »
Oile, dușmanul neașteptat al militarilor americani de la Deveselu. Armata SUA, în război cu un cioban
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Oile, dușmanul neașteptat al militarilor americani de la Deveselu. Armata SUA, în război cu un cioban

Oile, dușmanul neașteptat al militarilor americani de la Deveselu. Armata SUA, în război cu un cioban

Oile, dușmanul militarilor americani de la Deveselu. Unitatea militară americană din comuna Deveselu, județul Olt, este una din cele mai strategice baze militare americane din Europa, însă a fost "atacată" de... turme de oi.

Armata americană a ales acest loc din sudul României pentru a instala un sistem de apărare antirachetă integrat în scutul NATO din Europa, conceput pentru a intercepta rachete intercontinentale. Construirea sa a costat circa 800 de milioane de dolari.Comandamentul bazei de la Deveselu a intrat într-o adevărată dispută cu crescătorul unor oi care perturbă instalaţiile militare, precizează Agerpres.

Până la sfârșitul anului 2013, când au venit americanii în sat și au început construcția bazei militare, ciobanul Dumitru Bleja își ducea, de ani de zile, cele aproximativ 250 de oi la păscut.

Doar că, odată cu inaugurarea bazei militare, oile intrau în zona de acţiune a senzorilor de securitate, atingeau gardul şi, astfel, declanşau sistemele de alarmă.

Prin urmare, înaltul reprezentant al SUA de la Deveselu a informat în 2014 Ministerul Apărării din România că adăpostul de oi situat la circa 10 metri de gard „subminează exigenţele minimale de securitate şi este incompatibil” cu funcţionarea unor instalaţii militare.

Această sagă judiciară în care se confruntă ministerul român şi crescătorul de oi durează de peste trei ani, iar miercuri, 17 ianuarie, cea mai înaltă instanţă din ţară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ar urma să se pronunţe asupra unuia din aspectele acestui caz.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Oile, dușmanul militarilor americani de la Deveselu. Cum s-a ajuns în această situație

Dumitru Bleja a achiziţionat, în anul 2007, aproape un hectar de teren lângă baza de la Deveselu, iar un an mai târziu a construit un adăpost pentru oile sale, înainte de începerea lucrărilor la scut.

Însă, recunoaşte el, bărbatul nu a obţinut – şi nici nu a cerut – autorizaţie de construcţie aşa cum prevede legislaţia, precizează sursa citată.

La plângerile depuse de autorităţile române, ciobanul în vârstă de 63 de ani a răspuns cu propriile plângeri: el cere daune de 18.000 de euro în cazul demolării adăpostului, care măsoară 132 de metri pătraţi.

Fără a comenta acest dosar, SUA salută „parteneriatul puternic şi neîntrerupt cu aliaţii români, care permite continuarea operaţiunilor” la baza de la Deveselu, potrivit unui purtător de cuvânt al comandamentului sistemului naval american din Europa, Africa şi Asia de Sud-Vest, Tim Pietrack.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Baza de la Deveselu, care face parte din scutul NATO (The North Atlantic Treaty Organization / Organizația Tratatului Atlanticului de Nord), a fost inaugurată în mai 2016, stârnind furia Rusiei, care o consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.

Cu toate acestea, MAE anunță că sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei.

De altfel, NATO vrea să întărească scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul crizei din Coreea de Nord.

Iată ce spune președintele Iohannis, despre programul de la Deveselu: „Funcţionează şi se dezvoltă conform planului, nu trebuie să intre nimeni în panică”.

FOTO – Arhivă


CITEȘTE ȘI… Viorica Dăncilă, propunerea PSD de premier; A fost votată cu unanimitate de voturi în CEXN

Psihologul Libertatea, despre demisia lui Tudose: “Când dai nas în nas cu ursul în pădure, nu e recomandat să îl înfrunți. În PSD, ursul e Dragnea”


 

Close
Închide
  Close