„Cred că această chestiune a fost prost înţeleasă de către unii, care sunt preocupaţi de securitatea României. Faptul că lumea este preocupată este excelent şi vreau să clarific ceva. Programul de la Deveselu merge înainte aşa cum a fost planificat. Esenţa programului este planificată, este finanţată şi merge înainte. Au fost membri din diferite forţe armate care au vrut să se discute dacă este nevoie de o apărare suplimentară a facilităţii, deci nu nucleul facilităţii, ci apărarea suplimentară a facilităţii ca atare. Ori această chestiune trebuie mai bine studiată fiindcă astfel de sisteme care nu fac parte din nucleul unităţii de apărare, dacă nu sunt bine pregătite şi nu sunt bine comunicate, pot ridica noi temeri, ori aşa ceva nu se poate studia în câteva luni de zile şi ceea ce nu se doreşte, şi de asta a fost decizia luată recent în SUA, este să se facă la mare viteză acum ceva înainte să se studieze. Concluzia este: programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului, facilităţi suplimentare destinate apărării suplimentare şi încă nevăzute a facilităţii de la Deveselu trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate”, a spus președintele Klaus Iohannis.
El a adăugat: ”Nu trebuie să intre nimeni în panică. Situaţia de la Deveselu este excelentă”, a spus Iohannis.
Șeful statului a comentat, astfel, decizia Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu.
La rândul său, secretarul general al NATO a subliniat că sistemul pentru apărare balistică al NATO se dezvoltă aşa cum a fost planificat. „Continuăm să dezvoltăm apărarea balistică aşa cum s-a planificat”, a subliniat Stoltenberg, arătând că în SUA se discută despre capacităţi adiţionale pe lângă cele care au fost decise şi care se implementează în prezent.
Potrivit secretarului general al NATO, Alianţa Nord-Atlantică salută o apărare europeană mai puternică, însă trebuie evitată dublarea eforturilor NATO şi ale UE.
„În NATO salutăm o apărare mai puternică europeană, atâta vreme cât aceasta se referă la consolidarea apărării Europei, adică creşterea bugetelor de apărare, mai multe investiţii în capacităţile de apărare europene, mai multe exerciţii. Mai multă coordonare a eforturilor între aliaţii europeni este ceva ce salutăm cu adevărat. Apărarea europeană este bună. Singurul lucru pe care trebuie să-l evităm este dublarea. (…) Trebuie să evităm dublarea eforturilor NATO şi ale UE, să evităm ca UE să-şi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună pe cele ale NATO şi trebuie să ne asigurăm că ceea ce face UE este complementar acţiunilor NATO. Trebuie să ne asigurăm că vorbim de complementaritate cu NATO, nu de o concurenţă cu NATO, şi astfel salutăm Europa apărării”, a declarat Stoltenberg după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.
Citește și: Secretarul general al NATO vine astăzi în România. Jens Stoltenberg se va întâlni cu Klaus Iohannis și va participa la Adunarea Parlamentară a NATO