Mergi direct la conținut »
Opțiunile lui Juncker pentru Uniunea Europeană post-Brexit. Care sunt scenariile
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Opțiunile lui Juncker pentru Uniunea Europeană post-Brexit. Care sunt scenariile

Opțiunile lui Juncker pentru Uniunea Europeană post-Brexit. Care sunt scenariile

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a prezentat opțiunile pentru viitorul Uniunii Europene post-Brexit. El a prezentat cinci scenarii privind reforma proiectului european după șocul Brexitului, relatează AFP.

De Ioana Vochin,

„‘O Europă unită, cu 27 (de state), trebuie să-și ia destinul în propriile mâini și să elaboreze o viziune pentru propriul ei viitor”, a declarat Juncker în discursul susținut în plenul Parlamentului European.

Într-o “carte albă”, președintele Comisiei Europene a propus cinci scenarii pentru viitorul Uniuni post-Brexit, care merg de la o Europă care se mulțumește să fie limitată la o piață unică și până la o Europă mai integrată decât în prezet.

Astfel, prima dintre opțiunile enunțate, care corespunde gradului cel mai redus de integrare, sugerează limitarea proiectului european la piața unică, pentru a se avea astfel în vedere faptul că cele 27 de state care vor rămâne în blocul comunitar în urma Brexit nu pot găsi o poziție comună într-un număr tot mai mare de chestiuni, cum ar fi de exemplu imigrația ori apărarea comună.

În acest scenariu, “deciziile vor putea fi luate mai ușor, însă capacitatea de a acționa în mod colectiv va fi limitată”, a explicat Juncker.

La cealaltă extremă este opțiunea unei Uniuni mai unite și mai integrate – o idee care corespunde avansării în direcția unei Europe federaliste, ce presupune o diminuare a suveranității și competențelor statelor naționale în favoarea instituțiilor comunitare și a deciziilor luate la nivelul UE.  Între aceste două opțiuni Juncker a enunțat trei posibile căi intermediare, una fiind cea a Europei cu mai multe viteze.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

 

O Uniune Europeană cu mai multe viteze

Şeful CE nu a exprimat vreo preferinţă, în acest document de aproximativ 30 de pagini, însă îndeamnă statele membre UE să se inspire din el în vederea pregătirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.

”Roma trebuie să marcheze începutul unui nou capitol”, apreciază Juncker în această ”Carte albă”. ”O Europă unită în 27 trebuie să-şi ia destinul în mână şi să elaboreze o viziune pentru propriul său viitor”, adaugă el.

De asemenea, Comisia a optat să nu detalieze încă fiecare scenariu în parte, dorind ca într-o primă fază să provoace dezbaterea, pe care doreşte să o vadă avansând încă din acest an, pentru a se finaliza la alegerile europene din iunie 2019.

Cu toate acestea, în ultimele zile, Juncker a pledat în mod public în favoarea unei Europe care să-şi asume să avanseze ”cu mai multe viteze”, pentru a depăşi opoziţiile care blochează prea adesea anumite proiecte.

Citește și: Jean-Claude Juncker: Marea Britanie va avea de plătit Uniunii Europene o „factură uriașă” pentru Brexit

Close
Închide
  Close