Videle – devenit oraș doar prin alipirea la comuna cu același nume a unor cartiere de case -, pare să fie epicentrul în care s-au ”făurit” personaje importante din politica recentă a României.

Prima femeie prim-ministru din istoria României, Viorica Dăncilă, și-a făcut antrenamentul ca orator care avea să vorbească lumii de la tribuna parlamentului european, din postura de profesor. Ani de-a rândul, dascălul le-a împărtășit elevilor cunoștințele sale în ale tehnologiei și în ale rezistenței materialelor de la catedra Liceului Industrial Videle. Printre cei care, măcar o dată pe săptămână era în bancă la orele ”profei” Dăncilă s-a numărat și Octavian Grosu.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a predat timp e mai mulți ani o materie tehnică elevilor de la Liceul Industrial din Videle

”Pentru opt la ”profa” Dăncilă trebuia să miști ceva”

”Eu am terminat în 1989 liceul din Videle (n.r. industrial la acea vreme), la secția ”Petrol”. Vreo câteva luni, două sau trei, premierul Dăncilă mi-a fost profesor la o materie tehnică. Ceva de genul tehnologia și rezistența materialelor. Eram la sfârșitul clasei a 12-a, mă pregăteam pentru lucrarea practică la BAC, dar nu mai sunt sigur dacă profesorul Dăncilă mi-a fost coordonator de lucrare. Cum erau orele cu ”profa” Dăncilă? Se derulau perfect normal. Glumeam unii cu alții (n.r. elevi cu profesor), dar în limitele bunului simț. Eram o clasă de băieți, dar niciodată nu săream calul. Era un profesor destul de exigent, iar pentru un opt trebuia să miști ceva, nu-l primeai de pomană”, deapănă amintirile Ovidiu Grosu, care de aproape un an trăiește în Danemarca.

”Elevii se cam uitau după ea, arăta bine, era frumușică”

Fostul elev al actualului premier spune că, la atâția ani distanță de momentul în care și-a terminat studiile liceale, păstrează încă în memorie o imagine clară a profesoarei Viorica Dăncilă, cea pe care a avut-o la catedră nu mai mult de trei luni.

”Parcă o văd și acum într-o rochiță bej spre galben, lăsată puțin peste genunchi și strânsă pe talie. Era blonduță, fâșneață, avea părul până la umeri și era ușor stângace…Elevii se cam uitau după ea, arăta bine, era frumușică, dar nu existau glume sau interpelări lipsite de respect. Era respectată”, continuă Ovidiu Grosu să creioneze portretul fostei sale profesoare care a ajuns în fruntea Executivului.

”Ce se întâmplă cu profa mea?”

Faptul că acum, din postura de înalt demnitar, Viorica Dăncilă face gafă după gafă este un lucru pe care fostul ei elev nu poate să-l înțeleagă. Dascălul de odinioară avea discurs, firește adaptat elevilor și materiei pe care o preda, și putea să-și ducă la bun sfârșit ideile.

”Nu o recunosc, parcă e o cu totul altă persoană. Ce se întâmplă cu profa mea? La ore vorbea fluent, vorbea corect gramatical. Acum nu știu ce e cu ea, ceva se întâmplă cu ea. Cred că este sub o imensă presiune căreia îi face față cu foarte mare greutate. Și atunci era stângace în maniere, dar nu făcea astfel de greșeli și de gafe”, spune mirat Ovidiu, fostul elev al premierului Dăncilă.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, căpătase de la colegul ei din clasele V-VIII, Ovidiu Grosu, porecla ”Danușca”

Dacă premierul României are rezervat un mic capitol în tinerețea teleormăneanului Ovidiu Grosu și în copilărie bărbatul se poate lăuda cu o ”vecinătate” celebră. Ministrul de Interne Carmen Dan i-a fost colegă de clasă timp de patru ani, din clasa a V-a până într-a VIII-a, la Școala Generală nr. 2 din Videle. ”Școala de lângă parc”, spune bărbatul, așa cum o știe toată suflarea din orașul aflat la vreo 70 de kilometri de București.

”Culegeam flori de mușețel pe câmp, cu Danușca”

”Danușca? (n.r. Carmen Dan). Mi-a fost colegă în clasele V-VIII…Suntem de-o vârstă, ea e mai mică cu câteva zile decât mine. Nu am fost prieteni, nu ne vizitam pentru a ne face temele împreună, ci doar buni colegi de clasă. Ea provenea dintr-o familie bună, cu posibilități, eu dintr-un cartier mărginaș al orașului (n.r.Cartojanca)… Dar ne jucam împreună pe stradă, la școală, mergeam la câmp să culegem mușețel. Așa era pe vremea aceea, ne trimiteau de la școală să aducem diverse plante…

Era o fire mai băiețoasă, care vorbea cu toată lumea. Danușca era educată, mereu printre primii din clasă, avea înclinații spre litere, nu spre cifre. După 30 de ani ne-am întâlnit când i-am înmânat un proiect (n.r. Programul de Investiții și Dezvoltare a României) pentru reintegrarea românilor care veneau acasă, gândit în Spania. De la telefon i-am recunoscut vocea”, se întoarce Ovidiu în vremurile copilăriei trăite pe meleaguri teleormănene.

Primarul din Videle, coleg de clasă, fratele lui Videanu, prieten de familie

Când este întrebat de personaje importante ale politicii românești alături de care a pășit în copilărie sau în tinerețe, Ovidiu Grosu nu-l uită pe Adriean Videanu, pe fratele acestuia, Fănel, sau pe Marius Florin Nedelcu, primarul din Videle, recent condamnat la închisoare cu suspendare.

”Cu Florin (n.r. primarul din Videle) am fost în clasă, cu Videanu (n.r. Adriean) nu eram amic, dar fratele lui, Fănel, venea mereu la noi în casă. Eram prieteni buni”, încheie Ovidiu.

Ovidiu Grosu este de profesie jurist, dar a ales să plece în Damenarca deși, cel puțin deocamdată, nu lucrează în domeniul pentru care s-a pregătit.

CITEȘTE ȘI

VIDEO/ Dan Negru a trăit spaima vieții la Moscova: „Din jeep au coborât doi găligani, care au venit spre mine…”

EXCLUSIV / Portretistul Florin Lăzău ”îmbătrânește” copii dispăruți și redă identitate cadavrelor mutilate. Polițistul român a fost ofertat de FBI

 

Urmărește-ne pe Google News