Victoria Rusiei ar fi trebuit să fie rapidă, dar invazia a început prost. Rușii au subestimat rezistența determinată și s-au trezit că pozițiile lor și liniile de aprovizionare sunt hărțuite de un adversar mobil și greu de reperat.
Dar, în cele din urmă, după luni de război crâncen, Rusia a câștigat „războiul de iarnă” împotriva Finlandei, în 1940, după o campanie de uzură care, potrivit analiștilor, ar servi drept model pentru modul în care se va desfășura în continuare invazia din Ucraina.
Rezultatul actualului conflict este încă departe de a fi cert, după mai bine de trei săptămâni de la lansarea campaniei, au declarat mai mulți oficiali occidentali din domeniul apărării. În timp ce rezistența ucraineană a blocat înaintarea Rusiei, liderii militari din SUA și Marea Britanie au fost în mare parte discreți cu privire la vulnerabilitățile și la pierderile Kievului.
Este o chestiune importantă, care afectează evaluările războiului, ținând cont de lipsa de informații în legătură cu problemele Ucrainei.
În plus, deși armata Rusiei a avut mai multe probleme, forțele sale se regrupează și există puține semne că președintele Vladimir Putin intenționează să renunțe la obiectivele sale strategice.
„Războiul de iarnă este o analogie foarte interesantă. Rușii s-au descurcat prost, dar și-au asigurat o pace foarte favorabilă prin capacitatea lor de a escalada și de a susține un război de uzură”, a explicat pentru Financial Times Sidharth Kaushal, analist militar în cadrul think-tank-ului Royal United Services Institute, din Marea Britanie.
„Trebuie să nu uităm că ucrainenii se confruntă cu provocări majore”, adaugă el. Nu este singurul care a subliniat problemele Kievului. Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Apărării din Franța, a avertizat într-un interviu acordat Le Monde luna aceasta că forțele Rusiei ar putea totuși să „strivească” rezistența ucraineană.
Câți militari a pierdut Kievul?
Care este situația pierderilor totuși? Kievul afirmă că a pierdut în jur de 1.300 de soldați. Iar SUA estimează că în jur de 7.000 de militari ruși ar fi fost uciși sau capturați.
Dar oficialii și analiștii occidentali care au vorbit cu Financial Times cred că pierderile ucrainene sunt probabil mult mai mari decât cele declarate de Kiev. Majoritatea au fost de acord că este foarte plauzibil ca Kievul să fi pierdut cam tot atâția militari cât Rusia, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din trupele ucrainene.
Sute de tancuri și vehicule ucrainene au fost, de asemenea, distruse, potrivit unui oficial NATO. Ceea ce ne aduce la importanța ajutorului oferit Kievului. „Pot să vă spun că livrările de arme occidentale către Ucraina sunt absolut critice în acest moment”, a spus acesta. „Fără ele, cred că am fi într-o situație foarte diferită, în ciuda eroismului incredibil al ucrainenilor”, a adăugat el.
De fapt, chiar și nivelul actual de aprovizionare ar putea fi insuficient. „Oficiali de rang înalt (ucraineni) mi-au spus că livrările de arme antitanc și antiaeriene au încetinit și că stocurile sunt pe sfârșite”, a declarat Paul Grod, șeful Congresului Mondial Ucrainean, o organizație non-guvernamentală.
„Acest lucru trebuie rezolvat cât mai curând posibil – altfel, luptătorii ucraineni se vor confrunta cu tancurile rusești doar cu mitraliere”, a adăugat el.
Rusia face tot posibilul pentru a reduce resursele ucrainene. Recentele atacuri aeriene au lovit uzina de avioane Antonov și fabrica de armament Artem de lângă Kiev și o fabrică de reparații de aeronave de lângă Liov, ceea ce indică faptul că Rusia intenționează să paralizeze capacitatea de producție de muniții.
Un război informațional care ascunde o parte a realității
Dominația Ucrainei în războiul informațional i-a mascat propriile pierderi. Mii de fotografii cu blindate rusești distruse sau capturate au fost distribuite de civili ucraineni. Dar este puțin probabil ca aceștia să posteze imagini similare cu pierderile suferite de armata ucraineană. Acest lucru a afectat evident evaluările experților.
Între timp, comandanții au confiscat telefoanele mobile ale militarilor ruși – o lecție învățată în urma invaziei din Crimeea din 2014 și menită să ofere Rusiei un control mai mare asupra informațiilor. Însă această măsură a lăsat un vid informațional care a fost umplut de conținutul ucrainean.
Pe frontul informațional, Moscova este, de asemenea, afectată de propria sa dorință de a menține ficțiunea care spune că războiul este o „operațiune specială” limitată, ceea ce înseamnă că nu poate rula la televizor în mod constant imagini ale pierderilor ucrainene, care ar putea indica altceva.
Cu toate acestea, Kremlinul a insistat în mod repetat asupra faptului că operațiunile sale se desfășoară conform planului. „Nu am văzut nicio dovadă că intenția sa generală s-a schimbat”, a declarat un oficial occidental din domeniul apărării.
În sud, Rusia a avut un succes evident. Ucraina a suferit pierderi serioase atunci când forțele rusești au învins pozițiile care apărau podul terestru dintre Crimeea ocupată și teritoriul ucrainean.
Pe teren plat și deschis, grupurile de luptă rusești au reușit, de asemenea, să se desfășoare și să avanseze mai ușor. Cel puțin o brigadă de pușcași marini ucraineni – brigada 36 de infanterie navală – este prinsă în acest moment capcană în apărarea orașului asediat Mariupol.
În cazul forțelor rusești din est și nord – unde problemele logistice au fost cele mai acute, deoarece proviziile vin din depozitele din Belarus pe drumuri vulnerabile, nu pe calea ferată – există semne de regrupare.
Acest lucru a fost asigurat de utilizarea sporită a dronelor, în ultima săptămână, potrivit unui oficial militar occidental. Zeci de drone zboară deasupra Ucrainei și sunt folosite pentru a lovi ținte și pentru a monitoriza situația din teren, pentru grupurile de luptă rusești.
Cea mai mare vulnerabilitate a Ucrainei
De asemenea, nu există niciun semn că Rusia își reduce obiectivele, în ciuda problemelor de aprovizionare.
„Nu au stabilit că trebuie să adopte o poziție defensivă, ceea ce ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar fi cu adevărat îngrijorați de situația aprovizionării”, a observat Kusti Salm, secretar permanent la Ministerul eston al Apărării. „Până când se va întâmpla acest lucru, mașina rusească va continua să macine”, a adăugat acesta.
Moscova încearcă, de asemenea, să își suplimenteze forțele cu trupe din estul Rusiei și cu luptători străini. Pe 1 aprilie, recruții își vor încheia stagiul militar, dar aceștia ar putea fi presați să se înroleze ca soldați profesioniști.
„Până la jumătatea lunii aprilie am putea asista la reluarea operațiunilor militare rusești pe scară largă”, a estimat Gustav Gressel, analist pe tema armatei ruse la think-tank-ul European Council on Foreign Relations. „Bineînțeles că Putin trebuie să se gândească cu atenție la opinia internă, dar, în teorie, există o forță de aproximativ 100.000 de oameni la care poate apela”, a adăugat acesta.
Poate că cea mai mare vulnerabilitate tactică a Ucrainei este cea din Donbas, acolo unde cea mai mare parte a activelor militare ucrainene sunt desfășurate, la vest de regiunile separatiste Donețk și Luhansk. Rusia încearcă să încercuiască trupele ucrainene, au declarat oficialii occidentali, izolându-le de Kiev și atrăgându-le într-o luptă deschisă, în care grupurile sale de luptă ar avea superioritate.
Dacă Rusia ar anihila aceste trupe ucrainene, ar obține o victorie comparabilă cu capturarea Kievului, au avertizat unii analiști. Aceștia l-au invocat astfel pe Carl von Clausewitz, teoreticianul militar din Prusia, care considera că distrugerea armatelor, mai degrabă decât capturarea orașelor, este cea mai rapidă cale spre victorie.
Indiferent de acest lucru însă, puțini sunt cei care cred că lupta din Ucraina se va încheia curând. „Chiar și în cele mai bune scenarii, acesta va fi un război cu multe pauze operaționale”, a declarat Sidharth Kaushal, analistul militar britanic.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina