MENIU CAUTĂ

UPDATE. Parlamentarii au votat majorarea alocațiilor pentru copii, de la 1 martie! Suma crește la 150 de lei pentru copiii până în 18 ani

Distribuie

Plenul Parlamentului a votat, joi, majorarea alocaţiilor pentru copii. Amendamentul aparţine deputatului PNL Robert Sighiartău. Astfel, alocaţia pentru copiii de până în doi ani, creşte de la 200 de lei la 300 de lei, şi alocaţia de 84 de lei, pentru copiii între 2 şi 18 ani, va fi de 150 de lei. Efortul bugetar este de 2 miliarde de lei, iar alocaţiile ar urma să se majoreze începând cu data de 1 martie 2019. Majorarea va intra în vigoare dacă legea bugetului de stat pe 2019 va fi adoptată de Parlament, vineri şi apoi promulgată de şeful statului.

UPDATE ora 21:35. Liviu Dragnea, preşedintele PSD a ieşit, joi seara, de la tribuna Parlamentului, pentru a anunţa rezolvarea majorării alocaţiilor pentru copii, în urma amendamentului PNL adoptat de plenul reunit. Dragnea a spus că acest amendament nu se putea aplica pentru că sursa de finanţare era greşită şi a anunţat că propune modificarea deficitului bugetar la 2,77%.

UPDATE ora 19:00. PSD va încerca să modifice, în plenul Parlamentului, amendamentul PNL privind majorarea alocaţiilor pentru copii, pentru că sursa de finanţare nu ar fi legală. Efortul bugetar pentru această majorare este imens, de aproape 3 miliarde de lei, şi ar afecta şi deficitul bugetar.

Amendamentul a fost susţinut în plen de deputatul PNL Robert Sighiartău, la dezbaterea bugetului Ministerului muncii şi justiţiei sociale. El a cerut plata acestor majorări din excedentul de 2,9 miliarde de lei, de la Bugetul asigurărilor sociale.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 „Asistenţă socială” cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei”, a declarat iniţiatorul amendamentului. La vot, s-au înregistrat 123 de voturi „pentru”, şi 119 împotrivă.

Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache a constatat, de la tribună, că amendamentul a fost adoptat.

Liberalii au mulţumit pentru vot, în timp ce PSD a cerut o pauză de consultări. Potrivit situaţiei votului, s-au exprimat în favoarea amendamentului parlamentari de la ALDE, minorităţi, neafiliaţi, PMP, PNL, PSD, USR. Mai mulţi parlamentari de la Putere apar în sistemul de vot ca absenţi.

PSD ar vrea reluarea votului, PNL ameninţă cu atacul la CCR

PSD a transmis, neoficial, că ar putea lua în calcul o reluare a votului pe acest amendament, în condiţiile în care majorarea alocaţiilor ar duce deficitul bugetar la peste 4% din PIB.

Deputatul PNL Robert Sighiartău spune, însă, că nici nu intră în discuţie reluarea votului.

„Votul a fost dat, nici nu discutăm reluarea votului, votul a fost foarte clar, a fost în plen, s-a votat, votul a fost afişat public. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt încheiate. Faptul că PSD şi ALDE nu-şi doresc majorarea alocaţiilor este o ruşine pentru ei şi pentru aceşti guvernanţi. Votul nu se va relua, iar noi vom ataca la CCR orice reluare a votului şi vom ataca tot bugetul de stat la CCR, pentru că este o ruşine să încerci să reiei votul, să votezi împotriva alocaţiilor”, a mai declarat Sighiartău.

Nu se ştie dacă votul de susţinere dat de parlamentarii Puterii a fost o greşeală sau nu. Şi asta pentru că, la dezbaterile din comisiile reunite de buget-finanţe, amendamentul PNL a fost respins iar ministrul Muncii a precizat că nu există fonduri pentru această majorare.

Ce spunea ministrul Muncii,  în urmă cu două zile, despre lipsa banilor pentru alocaţii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat, marţi, de ce Guvernul nu majorează alocaţiile copiilor din România, care sunt, în prezent, la minimum istoric, în comparaţie cu statele UE, şi anume 2 lei pe zi.

„Am să mă abţin de la declaraţii politice. Asigurarea unui trai mai bun clar că îl facem şi avem aceste majorări de pensii şi salarii. Esste în atenţia noastră şi majorarea acestei alocaţii, dar în grija Ministerului Muncii sunt foarte multe categorii”, a spus Budăi, dând exemplu majorări de 500 la sută pentru invalizi, veterani de război. El a precizat că toate aceste majorări au fost date tot pentru creşterea nivelului de trai a familiei, per ansamblu, nu a copilului.

Când s-au majorat ultima oară alocaţiile. În 2015, acestea s-au dublat, de la 42 de lei la 84 de lei, tot printr-un amendament PNL

În 2015, în perioada Guvernului Ponta, deputatul PNL Cristina Pocora cerea, în Parlament, la dezbaterea unei Ordonanţe de Urgenţă, majorarea alocației de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei. Amendamentul a fost propus la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a fost adoptat cu 98 de voturi pentru şi 77 împotrivă.

Citeşte şi: O aspirină, că ne doare capul! Falsul medic i-a prostit și pe cei de la firma de medicamente Bayer! Știind-o „neonatolog”, nemții i-au finanțat participarea la un seminar din Sinaia, unde le-a învățat pe asistente și pe moașe cum să-i îngrijească pe nou-născuți

Comentarii