UPDATE: Reprezentanții Bayer au precizat, în urma acestui articol, că falsa doctoriță Raluca Bîrsan nu a avut calitatea de speaker în cadrul seminarului, ceea ce oricum Libertatea, care a luat o reacție și înainte de publicare, nici nu a susținut. Ideea este că Bayer a selectat-o printre puținii medici invitați pe Raluca Bîrsan, păcălindu-se și compania, așa cum s-au păcălit pacienții, spitalele și autoritățile.


Investigație de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Suma e infimă, dar păcăleala este antologică.

În weekendul 13-14 iunie 2015, Raluca Bîrsan a fost prezentă la evenimentul „Prima Întâlnire Națională a Inițiatorilor «Școala Mamei»”, Hotel Internațional Sinaia.

Seminarul a fost finanțat de concernul pharma Bayer, iar Raluca Bîrsan a primit 550 de lei.

Suma e infimă, simbolistica escrocheriei este covârșitoare: o persoană care nu și-a dat nici examenul de Capacitate, intrând cu media 1,68 la Școala de Arte și Meserii pentru a abandona, imediat și definitiv, școala în clasa a IX-a, a înșelat pacienții, spitalul public, colegii medici, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și o companie pharma fondată în anul 1863.

O aspirină, vă rugăm! O aspirină pentru un sistem medical mahmur.

Raluca Bîrsan la Sinaia, împreună cu șefa de secție Dragu

„Școala Mamei” este o inițiativă a Maternității Bucur care, conform propriului site, consemnează că „am pregătit în meseria de «părinți» 15.000 de persoane, dintre care peste 2.500 în Maternitatea Bucur și peste 12.000 în diverse locații din București și din țară”.

O aspirină că ne doare capul! Falsul medic i-a prostit și pe cei de la firma de medicamente Bayer! Știind-o „neonatolog”, nemții i-au finanțat participarea la un seminar din Sinaia, unde le-a învățat pe asistente și pe moașe cum să-i îngrijească pe nou-născuți

O aspirină că ne doare capul! Falsul medic i-a prostit și pe cei de la firma de medicamente Bayer! Știind-o „neonatolog”, nemții i-au finanțat participarea la un seminar din Sinaia, unde le-a învățat pe asistente și pe moașe cum să-i îngrijească pe nou-născuți

Programul celor două zile de seminar la care a fost prezentă Raluca Daniela Bîrsan

La evenimentul din 13-14 iunie 2015 au fost invitați mai mulți doctori, asistente medicale și moașe din toată țara, din Buzău în București, „care au participat la sesiuni de comunicare și și-au împărtășit experiența din domeniu”.

Alături de Raluca Bîrsan a fost prezent și medicul Roxana Dragu de la Spitalul Județean de Urgență Ilfov, șefa ei de secție.

Bîrsan a primit banii pe 12 iunie, cu o zi înainte să ajungă la Sinaia.

Bayer: «Nu suntem autorizați să verificăm actele de studii»

„Finanțarea, în valoare de 555,04 lei, a acoperit participarea d-nei Bîrsan Raluca Daniela în cadrul unui eveniment dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății”, a explicat Bayer la cererea Libertatea.

Sigur că Bayer nu avea de unde să știe că pe lista sa e un escroc, dar „Eveniment dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății” sună ca o ironie involuntară, având în vedere că Raluca Bîrsan, care a întrerupt studiile la 15 ani și a învățat zero medicină, are 15 ani mai puțin de studii decât un medic care face liceul, cei 6 ani de facultate și, în medie, 5 ani de rezidențiat!

„Compania Bayer nu condiționează în nici un fel sponsorizarea profesioniștilor din domeniul sănătății pentru participarea la evenimente științifice și nu este autorizată să verifice actele de studiu și/sau calificările în specialitate sau dreptul de liberă practică”, mai spune compania pharma.

Devenită celebră pentru descoperirea aspirinei, produsă din secolul al XIX-lea și răspândită apoi la nivel global, Bayer este una dintre cele mai mari companii pharma din lume. Are 120.820 de angajați și 35 de miliarde de euro cifra de afaceri.

În urma articolului, reprezentanții Bayer au ținut să facă următoarele precizări:

„Așa cum puteți vedea din programul evenimentului pe care vi l-am trimis în mod transparent, doamna Bîrsan nu a avut calitate de speaker la acest eveniment, însă informația din titlu sugerează implicarea dânsei mai mult decât în rolul de participant.

De aceea, tot pentru a fi transparenți și a clarifica acest aspect, aș dori să menționez că suma respectivă a acoperit cazarea în vederea participării la eveniment, nu rolul dânsei ca speaker al evenimentului”, a transmis compania pharma.

A treia mărturie – pacientă operată acum o lună: «Înainte de cezariană, au venit să dau bani Ralucăi, rezidentei!»

Sunt zeci de mame care pot depune mărturie despre ce s-a întâmplat în sălile de operație unde a fost falsul medic Raluca Bîrsan.

După ce a publicat interviuri cu două mame care au născut la Spitalul de Urgență Ilfov, una dintre ele în ianuarie 2016 și cea de-a doua în mai 2018, Libertatea oferă azi povestea altei femei.

Ea a făcut operație de cezariană în ianuarie 2019, acum o lună.

-Când ați cunoscut-o pe Raluca Bîrsan?
-În ianuarie. Pe mine m-a asistat la naștere și nu-mi vine să cred. Am înghețat când am văzut articolul. Mulțumesc lui Dumnezeu că suntem bine.

-V-au prezentat-o ca fiind voluntar sau medic?
-Doamna doctor a prezentat-o ca medic rezident sau mâna a doua. Așa a zis când am intrat în operație. Vă spun sincer că nu aș mai merge în acel spital să nasc, asistentele se poartă foarte urât cu pacienții.. așteaptă doar să le dai bani.

-Ați dat bani?
-Da. Și după naștere, dădeam fiecărei asistente care făcea câte ceva, câte 10 lei.. Poate mă iau și pe mine că am dat..

-Au cerut direct?
-Eu nu am dat de bunăvoie. Cu cinci minute înainte de a intra în operație, a venit și mi-a zis așa: 150 lei mâna a doua și 150 de lei anestezistul. Ba chiar m-a întrebat dacă am banii la mine sau sunt la soacra mea, care aștepta afară.

-Cine?
-Dr. Al Momani. Nu mi-a cerut pentru ea, dar a zis să le dau lor. A venit înainte de operație și mi-a spus să le dau rezidentei, adică Ralucăi, și anestezistului.

-V-amintiți ce-a făcut în sală?
-Nu am văzut tot. Dar știu că m-a cusut împreună cu doctorița, asta am văzut pentru că deja îmi revenisem.

-Ulterior ați mai văzut-o cu alte paciente?
-Da, în zilele în care am stat în spital trecea pe la pacientele doamnei Momani. Și apoi la zece zile, când am fost să-mi scot firele, era tot acolo.

-A cui credeți că este răspunderea?
-A celor care au angajat-o. Eu lucrez în învățământ. Ca să te duci să te angajezi, dai un examen, duci un milion de acte… În medicină, să nu ai studii mi se pare strigător la cer. Urmează să merg la controlul de șase săptămâni. Voi merge la alt medic. Sincer, îmi este frică….


Citește și:

Rețeaua doctorilor falși se extinde și în spitale publice! O femeie de 30 de ani și-a inventat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov!

Falsul medic ginecolog de la Spitalul Județean Ilfov n-a dat Capacitatea, a intrat la liceu cu media 1,68 și a abandonat definitiv Școala de Arte și Meserii „Unirea” în clasa a IX-a! Mărturia unei paciente-doctor ajunsă pe mâna Ralucăi Bîrsan

Facultatea de Medicină a descoperit diploma reală falsificată de „ginecologul” de la Spitalul Ilfov: „Îi aparține unui absolvent de jurnalism din 2008, iar Raluca Bîrsan a folosit niște ștampile false”

Raluca Daniela Bîrsan, falsul medic de la Spitalul de Urgență Ilfov, a modificat în Photoshop diploma absolventului de Jurnalism, găsită pe Internet. Explicațiile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Medicul acuzat că a lăsat-o pe Raluca Bîrsan să intre în sala de operații, despre riscurile la care au fost supuse pacientele: „Poți să secționezi o arteră sau un vas de sânge”

Ministerul Sănătății confirmă investigația Libertatea despre falsul medic ginecolog: „Diploma de licență și actul de rezidențiat sunt false!”

Declarație halucinantă a purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Ilfov: „Patronul Spitalului, Consiliul Județean”! Libertatea dă cuvântul adevăratului patron, pacientele cusute de medicul cu diplomă falsă! AUDIO: „Sunt șocată!”

Spitalul Ilfov, în cazul medicului fals de la Ginecologie: „Până la proba contrarie, documentele pe care le avem atestă că doamna este medic”

„Nu figurează în baza noastră de date”, spune Colegiul Medicilor despre Raluca Daniela Bîrsan, femeia care a lucrat 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov cu o diplomă falsă