MENIU CAUTĂ
29 Aug. 2017 23:30 , de Rodica Dirzu

De ce sunt roșii portocalele siciliene. Ce calități au în plus

Distribuie

Cu toți am mâncat portocale cu miezul roșu sau am băut suc de portocale roșii. De ce miezul lor are această culoare, iar gustul este diferit de cele obișnuite? Iată de ce sunt roșii portocalele siciliene și ce calități au în plus.

 

Citrus sinensis este denumirea științifică a portocalelor. Din această familie fac parte și portocalele sicilene sângerii. Pulpa acestora poate varia de la portocaliu cu dungi rubinii, până la aproape negru, trecând prin diverse nuanțe de purpuriu sau roșu. Nici coaja nu se lasă mai prejos. Poate fi portocalie, roșie sau violet. Cât despre gust, este cu totul diferit de cel al portocalei obișnuite, fiind dulce-acrișor și foarte aromat.

De unde provine pigmentul? De ce sunt roșii portocalele siciliene

În componența portocalelor se află substanța numită caroten. Acest pigment este responsabil și de culoarea gălbenușului și a morcovului. În soiurile portocaleor siciliene se formează un pigment roșu numit antocian, care dă culoarea specifică. Se pare că dacă se ia un portocal sicilian și se plantează în altă zonă decât cele specifice, acesta va produce fructe care nu vor mai fi roșii. Se pare că pe lângă solul vulcanic mai sunt și alți factori care contribuie la apariția pigmentului specific. Înroșirea miezului începe când este o diferență foarte mare între temperatura nopții și cea a zilei. Soarele puternic conferă fructului o cantitate sporită de zaharuri, iar ploile rare dau aroma specifică. Se pare că acești factori cumulați conferă calitățile unice portocalelor siciliene.

Sunt și alte țări care au cultivat acest soi sângeriu, dar calitățile celor din Sicilia nu au fost obținute sută la sută.

 

Calități nutritive

Nu numai culoarea le diferențiază, ci și cantitatea foarte mare de vitamina C. Astfel o portocală din soiul sicilian conține cantitatea necesară de vitamina C pentru o zi întreagă. În plus, sucul obținut cu tot cu pulpă conține carbohidrați, fibre și minerale care se asimilează ușor și dau multă energie organismului.

Sicilienii consideră că o portocală pe zi ține doctorul departe, precum mărul la englezi. Pigmentul roșu, numit antocian are capacitate de a ține departe radicalii liberi, responsabili cu îmbătrânirea organismului și cu degradarea lui. De aceea, portocalele roșii întăresc sistemul imunitar și țin bolile departe. În acest sens s-au făcut multe studii care au întărit afirmațiile oamenilor de știință.

Ține-le la rece!

Este interesant că antocianii se acumulează în portocala roșie încă de la dezvoltarea fructului, iar acest proces continuă inclusiv după recoltare, cu conditia ca portocalele să fie depozitate la rece. De aceea portocalele roșii conțin o cantitate mai mare de antioxidanți față de alte portocale. Acești antociani le conferă și un gust de zmeură.

Portocalele roșii conțin și cantități importante de vitamine si minerale: pe lângă vitamina C, mai conțin vitamina A, acid folic, vitamina B6, tiamina, calciu, magneziu și fier.

Citește și: Sucurile naturale și beneficiile pe care le aduc copiilor

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii