Sunt zemoase, aromate și pline de vitamine, iar consumul regulat de portocale aduc o mulțime de beneficii organismului. Vezi care sunt cele mai importante proprietăți ale citricelor, dar și ce rețete pe bază de portocale poți încerca acasă.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre portocale
Portocalii sunt cei mai des cultivați pomi fructiferi din lume. Își au rădăcinile în India, Pakistan, Vietnam și sud-estul Chinei, iar cultivarea lor se face în țări precum Costa Rica, Cuba, Belize, Egipt, Turcia și Statele Unite.
Există mai multe soiuri de portocale, printre care: portocale roșii, Valencia, Seville sau cara cara. Gustul fructelor poate să difere și poate fi atât dulce, cât și acru.
Fructele sunt sărace în calorii, au un conținut bogat de fitonutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului și sunt o sursă importantă de antioxidanți.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de portocale
- 87,6% apă;
- 40 mg calciu;
- 20 mg fosfor;
- 53,2 mg vitamina C.
- 0.94 g proteine;
- 0 ml colesterol;
- 2,40 gr fibre alimentare;
- 11,75 carbohidrați.
Portocale – beneficii
Mențin inima sănătoasă
Datorită conținutului de potasiu, fibre li vitamina C, portocalele sunt un adjuvant natural pentru menținerea stării generale de sănătate, în special a sănătății inimii. Aportul ridicat de potasiu previne apariția atacului cerebral, pierderea masei musculare și menține sănătatea oaselor, implicit reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.
Portocalele stimulează producția de colagen
Conținutul ridicat de vitamina C protejează pielea de efectele radicalilor liberi precum efectele nocive ale razelor soarelui. Vitamina C este un antioxidant puternic care joacă un rol esențial în formarea colagenului.
Hidratează pielea în profunzime
Acidul citric din compoziția portocalelor ameliorează aspectul ridurilor și catifelează pielea. Produsele cosmetice pe bază de portocale curăță bine pielea, o exfoliază și o hidratează în profunzime.
Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Fibrele din compoziția portocalelor ajută la scăderea nivelului de zahăr și îmbunătățesc nivelul de insulina, dar scad și nivelul de colesterol rău din sânge. Sunt un aliment de nădejde pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2.
Portocalele pot reduce riscul de cancer
Pentru că au în compoziție D-limonene, un compus care previne mai multe tipuri de cancer, precum cel pulmonar, de piele sau de sân, portocalele, prin conținutul de vitamina C și antioxidanți importanți, pot întări sistemul imunitar și pot ajuta la prevenirea cancerului.
Alte beneficii ale consumului de portocale
- Îmbunătățesc vederea;
- Adjuvant în caz de constipație;
- Mențin tensiunea arterială sub control;
- Previn bolile renale;
- Previn apariția acneei.
Rețete cu portocale
Prăjitură cu suc de portocale
Ingrediente
- două linguri cacao
- 4 linguri făină
- 1 pachet praf de copt
- 500 g brânză de vaci
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- esenţă de vanilie
- 850 ml suc de portocale
- două pliculețe budincă de vanilie
- 5 linguri zahăr
- 6 linguri zahăr
- 100 ml ulei
- 6 ouă
Mod de preparare
Pentru blat, gălbenuşurile se amestecă cu zahărul (se mixează foarte puţin, nu să se topească zahărul, amestecul trebuie să rămână fluid). Se adaugă uleiul, câte puţin, şi se mixează să se omogenizeze.
Se adaugă apoi făina amestecată cu cacao şi praful de copt. Apoi se încorporează foarte uşor albuşurile bătute spumă. Se pune aluatul în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se coace la cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii (aproximativ 25 de minute), apoi se lasă să se răcească în tavă.
Pentru cremă, untul se freacă cu zahărul până devine spumă, apoi se adaugă brânza, esenţa de vanilie şi se mixează până se omogenizează bine. Crema astfel obţinută se întinde pe blatul răcit şi se dă la frigider.
Pentru glazură, se prepară budinca după indicaţiile de pe plic, numai că în loc de lapte se pune sucul de portocale. Se amestecă pe foc până se îngroaşă. Se lasă să se răcorească, iar când este doar puţin călduţă, se adaugă peste cremă. Prăjitura se lasă la rece până se întăreşte glazura.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Chec cu portocale
Ingrediente
- 4 ouă
- 175 g zahăr pudră
- 100 g unt
- 1 plic zahăr vanilat
- 50 ml frişcă lichidă
- 1 praf sare
- coaja de la o portocală
- zeama de la o portocală
- 8 linguri făină
- zahăr pudră pentru ornat
- Pentru sos:
- două portocale
- 100 ml frişcă lichidă
- 50 g zahăr
- o lingură coniac
Mod de preparare
Se freacă untul cu zahărul pudră, zahărul vanilat şi se adaugă ouăle, unul câte unul. Se rade portocala şi se stoarce. Se adaugă în compoziţie, la fel şi praful de sare şi coaja de portocală, şi se încorporează uşor, să nu se lase.
Se adaugă frişca lichidă şi, la final, făina cernută. Se toarnă compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt şi se bagă în cuptor la 150°C.
În timpul acesta, se pregăteşte sosul de portocale. Se curăţă portocala, se taie cubuleţe, se amestecă cu zahărul şi cu o lingură de coniac şi se fierbe la baie de aburi. Se adaugă frişca lichidă şi se lasă să se răcorească. Se scoate checul, se răceşte, se pudrează cu zahăr şi se serveşte cu sosul de portocale.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Tartă cu portocale
Ingrediente
- Pentru aluat
- două ouă
- 100 g zahăr
- 1 pachet zahăr vanilat
- 40 g făină
- 40 g amidon alimentar
- 1 pachet praf de copt
- Pentru umplutură
- 300 g dulceaţă de portocale
- 150 g migdale
- 2-3 linguri zeamă de portocale
- Pentru glazură şi ornat
- o portocală
- un pachet gelatină
- 100 ml suc de portocale
- ciocolată albă
- 100 g migdale
Mod de preparare
Se încălzeşte cuptorul. Se bat spumă albuşurile cu zahărul, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o spumă tare. Se adaugă gălbenuşurile, amidonul, făina şi praful de copt, cernute împreună. Se amestecă uşor, de jos în sus şi se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, cca 15 minute.
Când s-a răcit, se stropeşte cu zeamă de portocale şi se acoperă cu dulceaţa amestecată cu migdalele tocate mărunt. Deasupra se pun rondele de portocale şi se toarnă un strat subţire de gelatină, preparată conform instrucţiunilor de pe pachet, folosind sucul de portocale. Se ornează cu migdale şi ciocolată albă, se lasă la rece 1-2 ore şi se poate servi.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rață cu portocale
Ingrediente
- o linguriță cimbru uscat
- o foaie dafin
- 500 ml supă de pasăre din concentrat
- 50 ml oţet de vin alb
- 50 g zahăr
- 250 ml suc de portocală
- două cepe
- o portocală
- 4 pulpe inferioare de raţă
- 2 căţei de usturoi
- sare şi piper
Mod de preparare
Se prăjeşte carnea fără grăsime şi, după ce s-a colorat uniform, se ia de pe foc. Se înlătură grăsimea lăsată şi în acelaşi vas se pun ceapa tăiată rondele şi feliile de portocală. Se adaugă și zahărul împreună cu oţetul şi se lasă să se caramelizeze.
Se stinge cu suc de portocale. Se pune carnea în vas, se adaugă usturoiul necurăţat, cimbrul, foaia de dafin şi se presară cu sare şi piper. Se pune supa din concentrat, se acoperă cu un capac şi se dă la cuptor 45 de minute, cu capac, apoi se ia capacul și se mai lasă în cuptor timp de 10 minute.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 20.12.2023, 13:26
Portocalele sunt fructe versatile și delicioase, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutritiv bogatt
Costica2023 • 20.12.2023, 13:26
sunt adesea folosite în deserturi precum prăjituri, tarte sau în diferite tipuri de cocteiluri și băuturi
Costica2023 • 20.12.2023, 13:25
Ele conțin și alte substanțe nutritive importante, precum potasiu, vitamina A, acid folic și antioxidanți, toate fiind benefice pentru sănătate