Sunt zemoase, aromate și pline de vitamine, iar consumul regulat de portocale aduc o mulțime de beneficii organismului. Vezi care sunt cele mai importante proprietăți ale citricelor, dar și ce rețete pe bază de portocale poți încerca acasă.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre portocale

Portocalii sunt cei mai des cultivați pomi fructiferi din lume. Își au rădăcinile în India, Pakistan, Vietnam și sud-estul Chinei, iar cultivarea lor se face în țări precum Costa Rica, Cuba, Belize, Egipt, Turcia și Statele Unite.

Există mai multe soiuri de portocale, printre care: portocale roșii, Valencia, Seville sau cara cara. Gustul fructelor poate să difere și poate fi atât dulce, cât și acru.

Fructele sunt sărace în calorii, au un conținut bogat de fitonutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului și sunt o sursă importantă de antioxidanți.

Informații despre portocale
Informații despre portocale

Valori nutriționale pentru 100 de grame de portocale

  • 87,6% apă;
  • 40 mg calciu;
  • 20 mg fosfor;
  • 53,2 mg vitamina C.
  • 0.94 g proteine;
  • 0 ml colesterol;
  • 2,40 gr fibre alimentare;
  • 11,75 carbohidrați.

Portocale – beneficii

Mențin inima sănătoasă

Datorită conținutului de potasiu, fibre li vitamina C, portocalele sunt un adjuvant natural pentru menținerea stării generale de sănătate, în special a sănătății inimii. Aportul ridicat de potasiu previne apariția atacului cerebral, pierderea masei musculare și menține sănătatea oaselor, implicit reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Portocalele stimulează producția de colagen

Conținutul ridicat de vitamina C protejează pielea de efectele radicalilor liberi precum efectele nocive ale razelor soarelui. Vitamina C este un antioxidant puternic care joacă un rol esențial în formarea colagenului.

Hidratează pielea în profunzime

Acidul citric din compoziția portocalelor ameliorează aspectul ridurilor și catifelează pielea. Produsele cosmetice pe bază de portocale curăță bine pielea, o exfoliază și o hidratează în profunzime.

Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Fibrele din compoziția portocalelor ajută la scăderea nivelului de zahăr și îmbunătățesc nivelul de insulina, dar scad și nivelul de colesterol rău din sânge. Sunt un aliment de nădejde pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Portocalele pot reduce riscul de cancer

Pentru că au în compoziție D-limonene, un compus care previne mai multe tipuri de cancer, precum cel pulmonar, de piele sau de sân, portocalele, prin conținutul de vitamina C și antioxidanți importanți, pot întări sistemul imunitar și pot ajuta la prevenirea cancerului.

Portocale proaspeteIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Alte beneficii ale consumului de portocale

  • Îmbunătățesc vederea;
  • Adjuvant în caz de constipație;
  • Mențin tensiunea arterială sub control;
  • Previn bolile renale;
  • Previn apariția acneei.

Rețete cu portocale

Prăjitură cu suc de portocale

Ingrediente

  • două linguri cacao
  • 4 linguri făină
  • 1 pachet praf de copt
  • 500 g brânză de vaci
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • esenţă de vanilie
  • 850 ml suc de portocale
  • două pliculețe budincă de vanilie
  • 5 linguri zahăr
  • 6 linguri zahăr
  • 100 ml ulei
  • 6 ouă

Mod de preparare

Pentru blat, gălbenuşurile se amestecă cu zahărul (se mixează foarte puţin, nu să se topească zahărul, amestecul trebuie să rămână fluid). Se adaugă uleiul, câte puţin, şi se mixează să se omogenizeze.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Se adaugă apoi făina amestecată cu cacao şi praful de copt. Apoi se încorporează foarte uşor albuşurile bătute spumă. Se pune aluatul în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se coace la cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii (aproximativ 25 de minute), apoi se lasă să se răcească în tavă.

Pentru cremă, untul se freacă cu zahărul până devine spumă, apoi se adaugă brânza, esenţa de vanilie şi se mixează până se omogenizează bine. Crema astfel obţinută se întinde pe blatul răcit şi se dă la frigider.

Pentru glazură, se prepară budinca după indicaţiile de pe plic, numai că în loc de lapte se pune sucul de portocale. Se amestecă pe foc până se îngroaşă. Se lasă să se răcorească, iar când este doar puţin călduţă, se adaugă peste cremă. Prăjitura se lasă la rece până se întăreşte glazura.

Prăjitură cu suc de portocale
Prăjitură cu suc de portocale

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Chec cu portocale

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 175 g zahăr pudră
  • 100 g unt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 50 ml frişcă lichidă
  • 1 praf sare
  • coaja de la o portocală
  • zeama de la o portocală
  • 8 linguri făină
  • zahăr pudră pentru ornat
  • Pentru sos:
  • două portocale
  • 100 ml frişcă lichidă
  • 50 g zahăr
  • o lingură coniac

Mod de preparare

Se freacă untul cu zahărul pudră, zahărul vanilat şi se adaugă ouăle, unul câte unul. Se rade portocala şi se stoarce. Se adaugă în compoziţie, la fel şi praful de sare şi coaja de portocală, şi se încorporează uşor, să nu se lase.

Se adaugă frişca lichidă şi, la final, făina cernută. Se toarnă compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt şi se bagă în cuptor la 150°C.

În timpul acesta, se pregăteşte sosul de portocale. Se curăţă portocala, se taie cubuleţe, se amestecă cu zahărul şi cu o lingură de coniac şi se fierbe la baie de aburi. Se adaugă frişca lichidă şi se lasă să se răcorească. Se scoate checul, se răceşte, se pudrează cu zahăr şi se serveşte cu sosul de portocale.

Chec cu portocale
Chec cu portocale

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Tartă cu portocale

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • două ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 40 g făină
  • 40 g amidon alimentar
  • 1 pachet praf de copt
  • Pentru umplutură
  • 300 g dulceaţă de portocale
  • 150 g migdale
  • 2-3 linguri zeamă de portocale
  • Pentru glazură şi ornat
  • o portocală
  • un pachet gelatină
  • 100 ml suc de portocale
  • ciocolată albă
  • 100 g migdale

Mod de preparare

Se încălzeşte cuptorul. Se bat spumă albuşurile cu zahărul, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o spumă tare. Se adaugă gălbenuşurile, amidonul, făina şi praful de copt, cernute împreună. Se amestecă uşor, de jos în sus şi se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, cca 15 minute.

Când s-a răcit, se stropeşte cu zeamă de portocale şi se acoperă cu dulceaţa amestecată cu migdalele tocate mărunt. Deasupra se pun rondele de portocale şi se toarnă un strat subţire de gelatină, preparată conform instrucţiunilor de pe pachet, folosind sucul de portocale. Se ornează cu migdale şi ciocolată albă, se lasă la rece 1-2 ore şi se poate servi.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rață cu portocale

Ingrediente

  • o linguriță cimbru uscat
  • o foaie dafin
  • 500 ml supă de pasăre din concentrat
  • 50 ml oţet de vin alb
  • 50 g zahăr
  • 250 ml suc de portocală
  • două cepe
  • o portocală
  • 4 pulpe inferioare de raţă
  • 2 căţei de usturoi
  • sare şi piper

Mod de preparare

Se prăjeşte carnea fără grăsime şi, după ce s-a colorat uniform, se ia de pe foc. Se înlătură grăsimea lăsată şi în acelaşi vas se pun ceapa tăiată rondele şi feliile de portocală. Se adaugă și zahărul împreună cu oţetul şi se lasă să se caramelizeze.

Se stinge cu suc de portocale. Se pune carnea în vas, se adaugă usturoiul necurăţat, cimbrul, foaia de dafin şi se presară cu sare şi piper. Se pune supa din concentrat, se acoperă cu un capac şi se dă la cuptor 45 de minute, cu capac, apoi se ia capacul și se mai lasă în cuptor timp de 10 minute.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Costica2023   •   20.12.2023, 13:26

Portocalele sunt fructe versatile și delicioase, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutritiv bogatt

Costica2023   •   20.12.2023, 13:26

sunt adesea folosite în deserturi precum prăjituri, tarte sau în diferite tipuri de cocteiluri și băuturi

Costica2023   •   20.12.2023, 13:25

Ele conțin și alte substanțe nutritive importante, precum potasiu, vitamina A, acid folic și antioxidanți, toate fiind benefice pentru sănătate

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI