MENIU CAUTĂ

VIDEO I Prima reacție a lui Klaus Iohannis după revocarea lui Kovesi. „Voi sprijini în continuare, poate chiar mai mult, lupta anticorupție”

Distribuie

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după revocarea lui Kovesi. Președintele României a spus, la Bruxelles, că a revocat-o pe Kovesi pentru că respectă Constiuția, dar a subliniat faptul că va sprijini, „poate chiar mai mult, lupta anticorupție”. 

„Respect statul de drept, Constituția, și nu o spun din complezență. Am pus în aplicare decizia CCR. Nici într-un moment pentru mine nu a fost opțiunea de a nu respecta decizia CCR. Eu îmi doresc ca acest pas să fie înțeles ca și un pas în supremul respect pentru Constituție. Dacă cineva acum se bucură cu lupta anticorupție încetează sau încetinește, nici vorbă. Trebuie să meargă înainte și va merge. M-am exprimat despre performanțele DNA. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți, va merge cu toată forța înainte. Acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea personală despre despre DNA și activitatea lui Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună! Sunt oameni foarte bine pregătiți. Și această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul și am sprijinit-o tot timpul. Și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anticorupție”, a spus Iohannis la Bruxelles, unde participă la summitul NATO.

Președintele a arătat că el, personal, își dorește pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democraţiei.

”Calea românească trebuie să fie calea democraţiei consolidate care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează şi NATO şi UE. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri, suntem aici membri cu drepturi depline. Calea românească este calea valorilor democratice şi a statului de drept. Eu îmi doresc pentru ţara mea o întărire a statului de drept şi atunci este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curţii Constituţionale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia CCR. În niciun moment nu a fost pentru mine să nu respect Constituţia, statul de drept, dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înţeles ca şi un pas în supremul respect pentru Constituţie”, a mai afirmat Iohannis.

Președintele a ținut să transmită un mesaj clar: ”Dacă am ajuns la această temă, vreau să fie foarte, foarte clar un alt lucru: dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă! Deci, lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte! Știți foarte bine că eu m-am exprimat în repetate rânduri despre performanțele DNA. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe! Deci, lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe”.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis. La scurt timp, fostul procuror-şef al DNA a susţinut o declaraţie de presă în care a spus că mandatul ei încetează începând de luni, dar că va rămâne procuror. Miercuri, CSM a decis ca Laura Codruța Kovesi să activeze în continuare ca procuror în cadrul DIICOT Sibiu.

Ne-am atins de oameni de „neatins”

„DNA a demonstrat că legea este egală pentru toți și că nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fața legii. Procurorii independenți au făcut investigații față de persoane care păreau de neatins, indiferent de funcție și de averile pe care le aveau”, a spus Kovesi la plecare.

Corupția poate fi înfrântă

„Am contribuit prin anchetele noastre la conștientizarea societății cu privire la gravitatea fenomenului corupției. Iar ceea ce am reușit, în primul rând, stimați colegi, a fost să arătăm că instituțiile publice din România pot funcționa eficient, legal și, mai ales, că DA, Corupția poate fi înfrântă. Nu, episodul de azi (luni, 9 iulie – n.r.) NU este o înfrângere. Modul brutal în care se forțează schimbarea legislației de ceva timp arată că vor protecție pentru trecut, prezent și viitor. Acum societatea știe asta, de la dumneavoastră, cei din DNA”, a mai spus fosta șefă a DNA.


CITEȘTE ȘI: CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES/ Începe unul dintre cele mai tensionate summit-uri NATO din ultimii 20 de ani. Cum se poziţionează România

Citește mai multe despre Laura Codruta Kovesi și DNA - Direcția Națională Anticorupție pe Libertatea.

Comentarii