Mergi direct la conținut »
Primarul Mihai Chirica, despre revocarea șefei DNA. „O decizie surprinzătoare ca mod de prezentare”
Ştiri Libertatea > Ştiri

Primarul Mihai Chirica, despre revocarea șefei DNA. „O decizie surprinzătoare ca mod de prezentare”

Primarul Mihai Chirica, despre revocarea șefei DNA. Edilul Iașiului susține că decizia președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi este „o decizie surprinzătoare ca mod de prezentare”, dar „nu surprinzătoare ca şi legalitatea deciziei în sine”.

De Petre Dobrescu,

Administrația Prezidențială a anunțat, luni, că președintele Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi.

„Preşedintele României ca şi garant al respectării Constituţiei, în primul rând trebuie să aibă grijă de respectarea Constituţiei. În al doilea rând, având în vedere că mare parte dintre românii care mai cred într-un stat democratic şi îşi pun speranţe în preşedinte, domnia sa avea datoria să facă o prezentare poate chiar şi detaliată asupra deciziei, justificând cât mai pe înţelesul tuturor de ce acum şi nu acum o lună, (…), de ce după anunţul lui Tăriceanu că părăseşte ţara în vacanţă şi nu înainte de asta, sau de ce nu la întoarcerea lui Tăriceanu, de ce după ameninţările domnului Dragnea cu suspendarea şi plata unor sume de bani prin sprijinul ANAF pentru casa ocupată”, a declarat luni, pentru Agerpres, primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Edilul consideră că subiectul revocării din funcție a procurorului-șef al DNA este unul „sensibil”, care „putea fi altfel tratat”.

„Am citit cu atenţie şi declaraţiile doamnei Kovesi, care se simte, pe faţă, înşelată, de modul în care s-a luat decizia de astăzi. Asta arată că a fost surprinsă, nu a existat o discuţie directă cu preşedintele României. Sigur că da, tăcerea care de regulă lasă loc la interpretare şi care deschide supoziţii, nu toate dintre ele favorabile preşedintelui României în momentul de faţă. Eu cred că (…) este vorba de mai multă transparenţă în această decizie care a trebuit să fie luată, pentru ca lumea să înţeleagă foarte clar”, a afirmat Chirica.

Primarul Iașiului a calificat reacția Laurei Codruța Kovesi după revocare drept „o abordare optimistă care vrea să şi sensibilizeze opinia publică”.

„Doamna Kovesi ştie mai multe decât se exprimă şi are mult mai multe detalii decât cele care sunt în spaţiul public sau au fost în momentul de faţă. Cred că nici nu putea să aibă o altă prezentare. Până la urmă, dumneaei a devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, cu toate că şi pe vremea mandatului dumneaei s-au făcut foarte multe abuzuri din partea unor colegi care au aplicat cu stângăcie sau cu rea voinţă legea, aducând oameni în pragul unor situaţii care nu vorbeau nici pe departe de statul de drept. Cum nu există pădure fără uscături, (…), nu poţi distruge un sistem doar pentru că ai găsit câteva lucruri care nu funcţionau bine. Dimpotrivă, se puteau corecta”, a declarat primarul Iaşiului.

Mihai Chirica este de părere că schimbarea procurorului-șef al  DNA va relansa lupta pentru președinția României.

„O relansează într-o modalitate destul de imprevizibilă, pentru că deocamdată România nu s-a arătat pregătită pentru a primi un nou preşedinte, se creează un nou curent de simpatie cu preşedintele Iohannis, care reieşea şi din statisticile şi analizele făcute pe populaţia României în ultima perioadă. Nu înseamnă că s-a întărit PSD-ul. Sub nicio formă. Nu s-a întărit PSD-ul, dar s-a adus un plus de dezamăgire populaţiei acestei ţări, prin situaţia creată, care se simte vulnerabilizată de decizia politică. Nu văd cum vor putea evita instituţiile statului ingerinţa factorului politic în decizia de justiţie”, a spus Mihai Chirica.

El a precizat că următorul nominalizat pentru funcţia de procuror şef al DNA trebuie „să ducă o cruce grea pe care, pe de o parte, să reuşească să tempereze furia politică împotriva DNA, pentru că este furie deja, se vede foarte clar”.


Citește și Editorial de Claudiu Săftoiu. De frica suspendării, Iohannis respectă, în sfârșit, Constituția


 

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close