Pe pagina de Facebook a evenimentului, organizatorii trec în revistă câteva nume ale celor care, într-un fel sau altul, au avut legătură cu evenimentele din 10 august 2018:
- „Sebastian Cucoș (n.r. – prim-adjunct al Jandarmeriei la acea vreme), Cătălin Sindile (n.r. – șeful Jandarmeriei în acea perioadă), Laurențiu Cazan (n.r. – ofiţerul care a coordonat intervenţia jandarmilor), șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Cătălin Paraschiv – «dirijorul» – nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.
- Lui Carmen Dan, ministrul de interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.
- Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.
- Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.
- Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, transmit organizatorii.
Dosarul „10 august” a fost redeschis, iar în motivarea deciziei, transmisă de instanță pe 4 iunie, judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București a argumentat că DIICOT a clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu a solicitat probe pe care le avea la îndemână.
Instanța mai precizează că, mai departe, Parchetele Militare trebuie să stabilească exact ce tip de muniție au folosit jandarmii și dacă aveau dreptul să-l utilizeze.
Inițial, pe 2 mai, Tribunalul București a respins pe cererea de redeschidere a dosarului. Decizia a fost atacată, iar Curtea de Apel a dispus continuarea urmăririi penale pe numele lui Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile. Aceștia vor fi cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.
Ce s-a întâmplat acum trei ani
Pe 10 august 2018, demonstrațiile antiguvernamentale desfășurate în Piața Victoriei din București s-au transformat în violențe fără precedent.
Aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. Aproape 70 au ajuns la spital.
Au fost şi jandarmi care au necesitat îngrijiri medicale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Ştefaniei Nistor, care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, apoi i s-a furat pistolul din dotare.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro