Mergi direct la conținut »
Reacția Franței, după ce Donald Trump a comentat protestele de la Paris: "Lăsaţi-ne să trăim viaţa noastră de națiune"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Reacția Franței, după ce Donald Trump a comentat protestele de la Paris: "Lăsaţi-ne să trăim viaţa noastră de națiune"

Reacția Franței, după ce Donald Trump a comentat protestele de la Paris: „Lăsaţi-ne să trăim viaţa noastră de națiune”

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, l-a invitat duminică, 9 decembrie, pe preşedintele american Donald Trump să nu se amestece în politica internă franceză, după ce acesta a comentat printr-o serie de tweet-uri critice situaţia legată de mişcarea "vestelor galbene" în Franţa.

„Îi spun lui Donald Trump şi preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) i-a spus de asemenea: ‘Noi nu participăm la dezbaterile americane, lăsaţi-ne să trăim viaţa noastră de naţiune. Sunt ministru al Afacerilor Externe, călătoresc peste tot în lume şi ştiu, putând constata în unele ţări, cât de fragilă este democraţia; ea poate fi fragilă şi acasă şi deci lansez un apel la reconciliere prin dialog pentru că acesta este modul nostru de a fi. Citiţi toate declaraţiile, inclusiv ale unui număr de actori (politici) importanţi. Am auzit spunându-se că ‘insurecţia este aici, insurecţia este în mişcare’; nu asta este Republica, din câte ştiu eu. Când aud cuvinte rostite în piaţa de lângă Champs-Elysées cum că Macron va sfârşi precum (John) Kennedy, eu spun că există riscuri pentru Republică”, a declarat el la emisiunea „Le Grand Jury” de la RTL/Le Figaro/LCI.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că declaraţile lui Emmanuel Macron la începutul săptămânii viitoare va frâna „această derivă” şi a lansat un apel la un „nou contract social” cu francezii.

„Cred că cuvintele sale vor fi suficient de puternice pentru ca mişcarea să se poată opri sau cel puţin ca spărgătorii să poată fi descurajaţi. Preşedintele Republicii trebuie să stabilească acum marea orientare a acestei mişcări pentru a se merge spre un nou contract social indispensabil”, a declarat ministrul de externe francez.

Citește aici reacția președintelui SUA, în contextul protestelor „vestelor galbene” de la Paris, care au dus la replica ministrului francez de Externe.

Vezi cele mai impresionante fotografii surprinse în timpul violențelor din capitala Franței!

Foto: EPA


Citește și… REPORTAJ/ Orfanii crescuți de bunica Tania, caz prezentat de Libertatea în septembrie, au fost vizitaţi de Moş Nicolae. Au primit în ghetuţe 50 de lei şi un lego


 

Close
Închide
  Close