MENIU CAUTĂ
06 Sep. 2018 14:33 , de Valentina Postelnicu

Reacția președintelui Iohannis, după întâlnirea de la Cotroceni între miniștri și consilieri: Refuzul premierului reprezintă un precedent periculos!

Distribuie

Reacția președintelui Iohannis, după întâlnirea de la Cotroceni între miniștri și consilieri: ”Refuzul premierului reprezintă un precedent periculos!, a trasmis Administrația Prezidențială, joi, la  două ore după discuțiile miniștrilor Eugen Teodorovici și Tudorel Toader cu consilierii prezidențiali Mihaela Ciochină și Cosmin Marinescu. Șeful statului consideră că nu mai putea avea loc o consultare, iar întâlnirea a fost una ”instituțională”. 

Administrația Prezidențială a transmis, joi, că președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitație la consultări Prim-ministrului Viorica Dăncilă în vederea clarificării unor aspecte ce țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

”Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat, astfel, întreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vederea identificării unei soluții care să permită Guvernului să adopte proiectul rectificării bugetare respectând exigențele constituționale. Cu toate acestea, premierul a ignorat invitația la dialog a Președintelui României și a supus spre aprobare în ședința de guvern proiectul rectificării bugetare fără avizul CSAT”, a anunțat Cotroceniul.

Președintele României spune că ”își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată, care evidențiază un precedent periculos, prin depășirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituționale, așa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului”.

”Un dialog care să conducă la o soluție reală ar fi putut avea loc în condițiile în care Guvernul ar fi așteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

În acest context, în cadrul unei discuții instituționale, și nu a unei consultări, ale cărei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire între consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice și Sociale, Mihaela Ciochină, Departamentul Legislativ, și Eugen Teodorovici, Ministrul finanțelor publice, respectiv Tudorel Toader, Ministrul justiției.

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat invitația șefului statului, ținând cont că pleacă joi într-o vizită externă, în Spania, și i-a trimis  la discuții pe ministrul Eugen Teodorovici și pe ministrul Tudorel Toader.

Discuțiile sunt tardive, însă, în condițiile în care Executivul a aprobat deja rectificarea bugetară, în ședința de miercuri, asta deși președintele anunțase consultările și preciza că, în urma concluziilor pe bugetele instituțiilor din sistemu lde securitate, va convoca un nou CSAT pentru avizarea proiectului.

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, Tudorel Toader, Palatul Cotroceni și Presedintele Romaniei pe Libertatea.

Comentarii