MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Klaus Iohannis nu i-a mai primit pe miniștrii veniți la Palatul Cotroceni. Teodorovici și Toader au discutat cu consilieri prezidențiali

Distribuie

Întâlnire președinte-Guvern, la Palatul Cotroceni, pe rectificarea bugetară. Premierul Viorica Dăncilă a refuzat invitația șefului statului, ținând cont că pleacă joi într-o vizită externă, în Spania, și i-a trimis  la discuții pe ministrul Eugen Teodorovici și pe ministrul Tudorel Toader. Discuțiile sunt tardive, însă, în condițiile în care Executivul a aprobat deja rectificarea bugetară, în ședința de miercuri, asta deși președintele anunțase consultările și preciza că, în urma concluziilor pe bugetele instituțiilor din sistemu lde securitate, va convoca un nou CSAT pentru avizarea proiectului.

UPDATE 12.00: Întâlnirea de la Palatul Cotroceni s-a încheiat după aproximativ jumătate de oră.

UPDATE 11.30: Klaus Iohannis nu i-a primit pe miniștri veniți să discute despre rectificarea bugetară. Ministrul de Finanțe și ministrul Justiției au fost primiți la Cotroceni de către doi consilieri ai președintelui. Mai precis, Eugen Teodorovici și Tudorel Toader discută acum cu Mihaela Ciochină, consilier prezidențial – Departamentul Legislativ, și Cosmin Marinescu, consilier prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a chemat-o pe Viorica Dăncilă, la consultări, pe rectificarea bugetară.

Șeful statului a trimis o invitație oficială și tuturor membrilor Guvernului, și anunță că ulterior acestor consultări, Președintele României urmează să convoace o nouă ședință a CSAT în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Guvernul a aprobat miercuri rectificarea bugetară, fără aviz de la CSAT. Executivul s-a reunit, de la ora 13.00, în ședința săptămânală și a aprobat proiectul de ordonanța, ignorând invitația președintelui la dialog.

Executivul s-a bazat în decizie pe mai multe hotărâri ale CCR, care precizează că lipsa unui aviz din partea instituțiilor publice sau a unui aviz negativ, nu înseamnă că actul respectiv este neconstituțional.

În situația de față, și anume suspendarea ședinței CSAT, Eugen Teodorovici a precizat că nu există prevedere legală pentru o astfel de situație.

Președintele a reacționat imediat la decizia Executivului. Spune că nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid.

„Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituţional pe o problemă urgentă şi de importanţă deosebită conduce astfel la un blocaj instituţional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancţionat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituţional de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, Preşedintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă”, a anunțat președintele. 

În plus, Klaus Iohannis a solicitat public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale de adoptare.

Între timp, premierul Viorica Dăncilă pleacă, joi, într-o vizită oficială în Spania, unde se va întâlni cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez. Totodată, Viorica Dăncilă va fi primit și de regele al VI-lea.


Citește și: 

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Începe școala la Zoo! Conducerea Grădinii Zoologice din Băneasa le-a cumpărat tigrilor caiete de trei ori mai scumpe decât prețul pieței!

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, Tudorel Toader, mediere și Palatul Cotroceni pe Libertatea.

Comentarii