„Adoptarea acestei rezoluţii riscă să submineze progresele fragile care s-au profilat în ultimele luni” în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, a apreciat MAE rus într-un comunicat. „Numeroşi oameni politici, şi nu doar de la Chişinău, au uitat deja că doar graţie intervenţiei oportune a trupelor ruse s-a putut pune capăt curgerii de sânge pe Nistru şi creării de condiţii pentru lansarea procesului de reglementare paşnică”, mai remarcă MAE rus în comunicatul citat.
Un acord de pace semnat în 1992 între Rusia şi Republica Moldova a pus capăt conflictului armat dintre Chişinău şi Transnistria, soldat cu o mie de morţi. De atunci, mii de soldaţi ruşi sunt prezenţi în Transnistria, regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova.
„Până acum, contingentul militar rus rămâne garantul păcii şi stabilităţii în Transnistria”, asigură diplomaţia rusă.
Moscova consideră acest proiect „provocator” de rezoluţie propus de Republica Moldova drept „un demers făţiş publicitar de propagandă”, care vizează să permită unei „părţi a politicienilor de la Chişinău (…) să câştige popularitate în apropierea alegerilor legislative” programate să aibă loc în toamnă, apreciază MAE rus.
Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotriva şi 83 de abţineri, scrie Agerpres.
Citește și: Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Turcia. Șase aspiranți își dispută mandatul de super-președinte