Mergi direct la conținut »
Reacții internaționale după ce Catalonia și-a declarat independența. UE și SUA susțin Madridul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Reacții internaționale după ce Catalonia și-a declarat independența. UE și SUA susțin Madridul

Reacții internaționale după ce Catalonia și-a declarat independența. UE și SUA susțin Madridul

Primele reacții internaționale după ce parlamentul catalan a votat o rezoluție prin care își declară independența nu au întârziat să apară. Acestea indică o lipsă totală a recunoașterii internaționale.

Dar guvernul scoțian, condus de Partidul Național pro-independență, a criticat Spania pentru refuzul dialogului și a declarat că impunerea unei guvernări directe de către Madrid „nu poate fi soluția”.

Ministrul afacerilor externe, Fiona Hyslop, a declarat că „Uniunea Europeană are o responsabilitate politică și morală să sprijine dialogul pentru a identifica modul în care situația poate fi rezolvată pașnic și democratic”.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a scris într-o declarație postată pe Twitter că suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei „sunt și rămân inviolabile” și că o declarație unilaterală de independență încalcă acest principiu. El i-a îndemnat pe toți cei implicați să folosească „toate oportunitățile existente pentru dialog”.

Seibert a adăugat că guvernul german sprijină poziția primului ministru spaniol Mariano Rajoy privind restabilirea ordinii constituționale.

Guvernul Marii Britanii a anunțat printr-un comunicat de presă transmis de Downing Street 10 că nu va recunoaște independența Cataloniei.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a transmis cădeclarația se bazează pe un vot declarat ilegal. El a adăugat că Marea Britanie își dorește să vadă o Spania unită. „Regatul Unit nu recunoaște și nu va recunoaște declarația unilaterală de independență făcută de parlamentul regional catalan. Aceasta se bazează pe un vot declarat ilegal de către instanțele spaniole. Ne dorim în continuare respectarea statului de drept, respectarea constituției spaniole și păstrarea unității spaniole”.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Primul care a reacționat a fost președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a transmis că „nimic nu se schimbă” pentru Uniunea Europeană după ce parlamentul Cataluniei a votat să declare independența, adăugând că Spania „rămâne singurul nostru interlocutor”.

Tusk a scris pe Twitter: „Sper că guvernul spaniol favorizează forța argumentului, nu argumentul forței”.

Oferta de independență a administrației regionale catalane nu a reușit să atragă sprijinul guvernelor din Europa.

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție
Recomandări

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție

 

Nici în Statele Unite catalanii nu au găsit un aliat.

Departamentul de Stat din S.U.A. declară că sprijină guvernul spaniol în eforturile sale de a opri declararea independenței Cataloniei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat: „Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite sprijină măsurile constituționale ale guvernului spaniol pentru a menține Spania puternică și unită”.

Președintele Donald Trump a declarat luna trecută, de asemenea, că Spania ar trebui să rămână unită, marcând drept un „prostesc” un vot de secesiune al regiunii

Senatul spaniol a acordat vineri puteri constituționale speciale guvernului pentru a preveni independența catalană.


Citește și: Autorul coloanei sonore din serialul ”Umbre” a compus muzica din ”Butterfly Effect“ și ”Friends”. În tinerețe, a lucrat pe șantier și-a fost chelner


Close
Închide
  Close