Andrei Spînu, care a condus echipa de negociatori din Moldova în discuţiile cu Gazprom într-un an de majorări consistente de preţ, a declarat luni seară la o televiziune din Moldova că gigantul rus este „imprevizibil”.
Moldova poate recurge la 300 de milioane de euro puse la dispoziție de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cazul unei întreruperi a aprovizionării de gaze din Rusia.
„Deocamdată am ales șapte companii. Gazprom nu se numără printre ele”, a spus Spînu.
Compania națională Moldovagaz a declarat marți că a onorat plățile pentru livrările din august și că urmează să facă plata în avans de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari, deși o sursă de la vârful companiei a declarat pentru Reuters că nu este sigură că are fondurile necesare pentru a face acest lucru.
Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova este puternic dependentă de gazul rusesc și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor la gaze ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. După declanșarea războiului, Moldova a făcut primii pași spre aderarea la Uniunea Europeană prin primirea statului de candidat.
Moldova a declarat că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită una dintre condițiile contractuale, finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane de dolari.
„Vom afla decizia dacă va continua furnizarea gazului în octombrie în ultima zi, poate în ultimele ore”, a spus Spînu.
Decizia guvernului este criticată de opoziție prin vocea fostului premier socialist Ion Chicu. „În ceea ce privește prețul, Moldova nu are alternativă la gazul de la Gazprom, care va avea întotdeauna un preț mai mic”, a spus Chicu.
El a spus că în conformitate cu formula complexă de preț stabilită cu Gazprom, care face referire la prețul produselor petroliere, nivelurile pentru luna octombrie vor scădea la 1.200-1.300 de dolari. Prețurile de pe piața liberă se situează acum la puțin sub 2.000 de dolari la 1.000 de metri cubi de gaze.
Moldovagaz a cerut luni autorităţii de reglementare a energiei permisiunea de a majora preţul gazelor pentru consumatori cu 31,5%.
Pe măsură ce iarna se apropie, cei 3,5 milioane de locuitori din Moldova se confruntă cu dificultăți economice grave asociate prețurilor la energie, al căror cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a crescut cu aproape 50% în august.
Mii de oameni s-au adunat duminică la sediul guvernului pentru a denunța prețurile mari și a cere demisia lui Sandu și a guvernului său în cel mai mare protest de la alegerea ei în 2020.