MENIU CAUTĂ

Pauză de carne, nu și de gust. Ce punem pe masă când avem vegetarieni în casă?

Distribuie

Azi îți propunem rețete fără carne. Dincolo de a fi o modă, ovo-lacto-vegetarianismul e bun pentru sănătate, fie că-l adopți ca mod de viață, fie că-l testezi, din timp în timp, ca să mai scapi de toxinele acumulate în organism sau pentru că ții posturile de peste an. Și, contrar părerii carnivorilor, mâncarea vegetariană nu e lipsită de gust. Din contră! Iată ce bunătăți poți prepara din legume, verdețuri, brânză și ouă.

Chec aperitiv cu dovlecei/VIDEO

Ingrediente: 1/2 kg dovlecei, 4 ouă, 150 ml ulei, 200 ml lapte, 300 g brânză telemea, 350 g făină, sare, piper.

Preparare: se rad dovleceii și se pun într-o sită, la scurs, cu un pic de sare, cam 15 minute, apoi se amestecă bine cu ouăle bătute, uleiul și laptele. Se rade brânza, se pun sare și piper după gust și se amestecă din nou. La final, se adaugă făina, se omogenizează și se toarnă compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt (în funcție de mărimea tăvii, pot ieși două bucăți). Se bagă în cuptorul încins la 180 de grade pentru 40 de minute. Se taie rece.

 

 

Plăcintă cu feta și spanac

Ingrediente: un pachet de foitaj congelat, 350 g feta, 200 g brânză de vaci, 200 g spanac congelat, două ouă, puțin unt pentru tava, un ou pentru uns plăcinta.

Preparare: lasă aluatul la decongelat. Dacă folosești spanac congelat, dă-l într-un clocot și pune-l la scurs, iar dacă folosești spanac proaspăt, doar spală-l foarte bine și scurge-l. Aluatul dezghețat se întinde ușor cu sucitorul într-un dreptunghi și se taie în două părți egale. Se mărunțesc și se amestecă cele două tipuri de brânză cu o furculiță, se adaugă ouăle bătute și spanacul și se omogenizează. Se unge o tavă de copt cu unt și se așază o foaie de aluat, se întinde peste ea amestecul și se acoperă cu a doua foaie de aluat. Se unge cu ou bătut și se lasă în cuptorul încins la foc mediu cam 30 de minute. Se taie după ce se răcește.

Macaroane cu brânză

Ingrediente: 400 g macaroane, 350 g brânză telemea rasă, 3 ouă mari, 6 linguri de smântână, o lingură de unt.

Preparare: se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, se scurg, se pun într-un castron, se adaugă peste ele restul ingredientelor și se omogenizează. Amestecul se răstoarnă într-o tavă de ceramică și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 20-30 minute sau până se rumenește.

 

Supă de legume
Ingrediente:
3 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, o jumătate de țelină mijlocie (sau una mică întreagă), 6-8 cartofi, o conopidă mică, o mână de mazăre, o ceapă medie, o lingură de boia dulce sau picantă (după preferință), sare, piper, pătrunjel, 100 ml ulei, 2-3 litri de apă.

Preparare: se spală și se curăță legumele, apoi ceapa se toacă, conopida se desface în buchețele, morcovii se taie rondele, pătrunjelul, păstârnacul și țelina, cubulețe mici, iar cartofii, cubulețe mai mărișoare (care se pun în apă rece, ca să nu se înnegrească). Se călește ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi se adaugă rădăcinoasele și se călesc 10 minute. Se ia oala de pe foc, se presară boiaua, se pun conopida și mazărea și se toarnă 2-3 litri de apă. Se pun sare si piper după gust și se lasă să fiarbă acoperit până se înmoaie legumele. Abia apoi se adaugă cartofii și se mai lasă la fiert până se înmoaie și ei. La sfârșit se pune pătrunjelul tocat.

Tartă cu ciuperci și cașcaval

Ingrediente: pentru aluat – 250 g făină, un ou, 100 g unt, un praf de sare; pentru umplutură – 500 g ciuperci champignon, 100 g cașcaval, 200 ml smântână grasă, două cepe, două ouă, o legătură de pătrunjel, ulei, sare și piper.

Preparare: pentru aluat, se pun într-un bol untul rece tăiat cubulețe, oul și un praf de sare, apoi se adaugă făina și se frământă cu mâna. Trebuie să obții un aluat tare și lipicios. Dacă e nevoie, se mai pune făină. Se învelește aluatul într-o folie de plastic și se dă la frigider minimum o jumătate de oră, apoi se întinde într-o foaie subțire de mărimea tăvii de tartă (24 cm diametru). Se taie surplusul, se înțeapă aluatul cu o furculiță și se dă la cuptor cam 15 minute, la foc mediu (175-180 grade C).

Pentru umplutură, se curăță și se toacă cepele. Ciupercile se șterg și se taie în felii groase. Se pun două linguri de ulei într-o tigaie și se călește mai întâi ceapa, apoi se adaugă ciupercile și se mai lasă 10 minute, să se evapore apa. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat și se condimentează cu sare și piper după gust. Separat, se bat ouăle cu smântâna și cașcavalul ras. Se amestecă cele două compoziții, se toarnă peste aluatul de tartă și se bagă în cuptor pentru 20-30 de minute.

Supă cremă de broccoli

Ingrediente: 1 kg broccoli, două cepe, 25 g unt, 1,5 l supă concentrată de legume, 250 ml smântână, sare, piper, crutoane pentru servit.

Preparare: broccoli se curăță și se taie buchețele. În oala de fiert supa se topește untul și se pune ceapa tocată la călit. Se adaugă broccoli și supa și se lasă la fiert 30 de minute. Se păstrează câteva buchețele de broccoli pentru decor, iar restul se pasează. Se adaugă smântâna și se potrivește gustul de sare și piper. Se ornează și se servește cu crutoane.

 

Citește și: Cum să gătești legumele la aburi fără vas special

Citește mai multe despre legume pe Libertatea.

Comentarii