UPDATE – ora 20:50: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere premierului demiterea ministrului de Interne și a prefectului județului Harghita deoarece autoritățile române „nu au fost capabile” să asigure ordinea în cadrul evenimentelor de la cimitirul din Valea Uzului.

„Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan, şi pe prefectul judeţului Harghita”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, conform Agerpres.

Liderii UDMR cer autorităților să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”.

De asemenea, Kelemen Hunor, a spus că maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului „au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti”.

UPDATE – ora 20:30: Mai mulți politicieni UDMR sunt acuzați că au mobilizat localnici maghiari pentru a bloca accesul în cimitirul din Valea Uzului a unor români, conform antena3.

UPDATE – ora 19:30: Mai multe echipaje de jandarmi au fost trimis la cimitirul din Valea Uzului.

„Dispozitivul de jandarmi de la Valea Uzului este dinamic, în funcție de evoluția evenimentelor. Important este să putem gestiona situația și să prevenim orice escaladare a eventualelor conflicte. Până acum nu au fost”, a precizat Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, conform g4media.

Autoritățile au precizat că toate persoanele care au comis fapte ilegale vor fi identificate în baza imaginilor.

UPDATE: – ora 18:30: Printre cei prezenți în cimitirul din Valea Uzului se numără și membri ai organizației Noua Dreaptă, notează g4media. În cimitir a continuat slujba de pomenire.


UPDATE – ora 17.55: Maghiarii au început să plece din cimitir, sub protecția jandarmilor, scrie HotNews.ro. Unii dintre românii care au intrat în cimitir au început să rupă cruci și să le arunce afară. În cimitir a intrat și un sobor de preoți români, pentru a ține o slujbă.

UPDATE – ora 17.40: Potrivit HotNews.ro, un grup de români a rupt poarta cimitirului și aruncă din interior cu obiecte spre grupul de maghiari.

La fața locului sunt circa 300-400 de români, cu boxe de la care sunt intonate cântece patrotice. Printre ei este și George Simion, care recent a susținut că a fost atacat de „extremiști maghiari” în același cimitir.

Potrivit aceleiași surse, maghiarii stau în fața cimitirului și se roagă în ungară, iar grupurile de români încearcă să rupă cordoanele de jandarmi pentru a ajunge la ei.

UPDATE – ora 17.10: Consiliul Judeţean Harghita, condus de Borboly Csaba, de la Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), îi cheamă pe maghiari să formeze un lanţ uman în jurul cimitirului de la Valea Uzului.

Accesul românilor a fost blocat în acest cimitir de Ziua Eroilor, când au loc simultan două comemorări, organizate de români și maghiari.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat pentru Mediafax că oamenii stau unii lângă alţii, iar pentru că sunt foarte mulţi nici nu trebuie să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. Aşteptăm şi vedem ce se întâmplă. Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi, potrivit Mediafax.


Organizația Frăția Ortodoxă Sf. Mare Muncenic Gheorghe organizează, între orele 17.00 – 20.00, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului.

Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din Consiliul Județean (CJ) Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului, scrie G4Media.ro.

În acest context, când în zonă sunt așteptate noi tensiuni, ministrul de Interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

”Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a Unitățiii Administrativ Teritoriale (UAT) Dărmănești”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești, CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă, potrivit sursei citate.

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inculsiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că ”grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuiți și înmormntați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

Tensiunile au escaladat anul acesta, în luna aprilie, după ce Primăria Dărmănești a amenajat în ”cimitirul maghiar” o ”parcelă românească” unde a amplasat 52 de cruci de beton și un monument în memoria eroilor români. La scurt timp, toate crucile au fost ”îmbrăcate” în saci negri de gunoi.

Escaladarea tensiunilor din Valea Uzului a fost invocată de Kelemen Hunor, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, pentru a suspenda protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE ”până la soluționarea conflictului”.

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați aproape 1.150 de soldați de mai multe naționalități, eroi căzuți în cele două Războaie Mondiale.

Cei mai mulți soldați înhumați aici sunt de naționalitate maghiară, pe lângă cei germani, români, ruși și austrieci.

sursă foto: szekelyhon.ro

Citește și:
Primarul din Sânmartin a interzis accesul oricui în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului!

Traian Băsescu a criticat incidentul de la cimitirul eroilor din Valea Uzului: „Mi-aş dori ca aceşti primitivi să răspundă în fața legii. Au întrecut orice măsură”

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
IREAL! Directorul Moderna anunță când se termină pandemia. Acum e clar: când apare vaccinul salvator
Playtech.ro
IREAL! Directorul Moderna anunță când se termină pandemia. Acum e clar: când apare vaccinul salvator
Bătrân de 81 de ani din București, jefuit de o prostituată de 24 de ani, chemată acasă: "Se tolănește, se așează pe pat... Îmi daţi banii sau vă omor!"
Observatornews.ro
Bătrân de 81 de ani din București, jefuit de o prostituată de 24 de ani, chemată acasă: "Se tolănește, se așează pe pat... Îmi daţi banii sau vă omor!"
Horoscop 24 septembrie 2021. Scorpionii nu ajung la o înțelegere cu partenerul de cuplu, într-o problemă importantă
HOROSCOP
Horoscop 24 septembrie 2021. Scorpionii nu ajung la o înțelegere cu partenerul de cuplu, într-o problemă importantă
Președintele Klaus Iohannis, fotografiat cu manelistul Sorinel Puștiu la New York
Știrileprotv.ro
Președintele Klaus Iohannis, fotografiat cu manelistul Sorinel Puștiu la New York
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă
PUBLICITATE
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă