De Răzvan Mihalașcu,

În funcție de rezultatele anchetei realizate de polițiști, ancheta ar urma să fie preluată de Parchet.

„Poliţiştii s-au autosezizat cu privire la imaginile apărute în spaţiul public legate de cimitirul internaţional Valea Uzului şi se fac cercetări la faţa locului pentru a se stabili situaţia de fapt, iar în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activităţile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcţie de rezultat se va face şi încadrarea infracţiunii”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu, conform Mediafax.

Polițiștii spun că acum încearcă să identifice persoanele care au acoperit cu saci negri din plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români și monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului.

Potrivit sursei citate, membrii comitetului maghiar de iniţiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaţilor maghiari din Cimitirul Valea Uzului spun că acoperirea crucilor eroilor români este „o provocare” de care ei se dezic. Aceștia susțin că în noaptea de joi spre vineri cimitirul a fost păzit de zeci de persoane și că au scos sacii de pe crucile eroilor români.

„Crucile au fost acoperite cu saci în cursul după-amiezii de joi, de către două persoane, un bărbat şi o femeie, de naţionalitate maghiară. Acestea ar fi fost cele care s-au autointitulat ca făcând parte dintr-un grup de acţiune civică şi care au şi realizat fotografii cu crucile acoperite. Pe lângă faptul că au acoperit crucile, aceste persoane au amplasat şi două pancarte cu mesaje în limbile română şi maghiară cu textul «Pentru conservare până la rezolvarea situaţiei existente»”, au precizat sursele citate, conform Mediafax.

Ceremonia de inaugurare din Cimitirul Internațional Valea Uzului din localitatea Dărmănești, județul Bacău, a fost amânată. Edilul comunei precizează că vrea să evite campania electorală.

La începutul lunii mai, liderul UDMR i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să oprească decizia Primăriei Dărmănești de a amplasa mormintele soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați militari maghiari.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Potrivit hirado.hu, cimitirul a fost înfiinţat în 1917 pentru soldaţii armatei austro-ungare care au murit în urma ofensivei Armatei Române în Transilvania de la 1916, a spus primarul András Gergely, primarul localităţii Sânmartin din Harghita, pentru agenția ungară de presă MTI.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

sursă foto: Facebook 


Citește și:

Un tânăr din Buzău a primit nota 2 la purtare pentru că și-a ironizat profesoara, însă conducerea liceului a fost blândă cu un profesor condamnat în trecut pentru pornografie infantilă, care încă predă acolo!


 

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!
GSP.RO

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută
HOROSCOP

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută