Cine erau favoriții

Înainte de începerea conclavului din Capela Sixtină, favoriți erau alți cardinali. În fruntea listei se aflau cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, în vârstă de 70 de ani, și Matteo Zuppi, de 69 de ani, arhiepiscopul de Bologna. Dar lucrurile au stat altfel.

Ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise este, de fapt, strict secret. Însă experții Vaticanului din Italia au dezvăluit acum noi detalii despre conclav și trag concluzii din puținele declarații disponibile.

Prevost ar fi ocupat încă locul al doilea în primele tururi de scrutin de miercuri. Înaintea lui se afla cardinalul secretar de stat Parolin. Acest lucru este relatat în mod concordant de „Il Giornale” și „Wall Street Journal” (WSJ). Parolin a rămas însă blocat la aproximativ 50 de voturi.

Prevost a aflat rezultatul cu ochii închiși.

Decizia a fost luată joi. „Lucrurile au fost clarificate la prânz”, a declarat cardinalul american Blase Cupich (76) potrivit WSJ. Și, într-adevăr, următorul tur de scrutin a adus decizia finală.

Între 100 și 110 voturi

Prevost stătea cu ochii închiși când a fost anunțat rezultatul. Apoi s-a ridicat de pe scaun, cu un zâmbet și sub aplauzele cardinalilor.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

„Nu-mi pot imagina ce se petrece în mintea unui om când se confruntă cu așa ceva”, spune cardinalul Joseph William Tobin, în vârstă dee 73 de ani, arhiepiscop de Newark.

Rezultatul exact al votului pentru noul Papă este la fel de secret ca și rezultatele fiecărui tur de scrutin. Observatorii estimează însă că Leon al XIV-lea a obținut între 100 și 110 voturi. Mai mulți participanți la conclav au vorbit despre un consens „surprinzător de larg”.

Cu toate acestea, experții concluzionează că ar fi putut obține peste 100 de voturi din totalul de 133 de cardinali. Majoritatea necesară de două treimi este de 89 de voturi.

Se pare că și Marx l-ar fi susținut

Se pare că doi cardinali în special ar fi asigurat victoria electorală a lui Prevost: arhiepiscopul Reinhard Marx, de 71 de ani, din München, și cardinalul american Timothy Dolan, în vârstă de 75 de ani.

Site-ul austriac de știri „oe24” îi atribuie lui Marx un rol important. Acesta ar fi promovat candidatura lui Prevost în cadrul unor întâlniri private la reședința sa din Roma.

Motivele sale: „Marx a apreciat foarte mult la Prevost faptul că a salvat în cele din urmă Calea Sinodală Germană de la expulzarea din Biserică, printr-o formulă de compromis”.

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

Au sperat la un sprijin american

În calitate de președinte al Consiliului Economic al Vaticanului, cardinalul german ar fi fost conștient de situația financiară dificilă a Sfântului Scaun și ar fi sperat la sprijinul american.

Ziarul italian „Il Giornale” îl consideră pe Timothy Dolan, arhiepiscopul de New York, unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Robert Prevost. El ar fi solicitat voturile cardinalilor din America de Nord și de Sud. Prevost, născut în Statele Unite și cetățean peruan, era candidatul ideal pentru ei.

Prevost însuși nu se aștepta la o aprobare atât de largă. Cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, în vârstă de 67 de ani, a relatat pentru „New York Times” că viitorul papă i-a cerut ajutorul în timpul conclavului și l-a întrebat: „Cum funcționează asta?” Era primul său conclav.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.