Cât primește un cardinal?

Spre deosebire de liderii politici sau șefii de stat, Papa nu administrează o țară obișnuită și nu este supus unui sistem salarial tradițional.

Rolul său transcende granițele și este mai mult legat de serviciu decât de puterea economică, ceea ce a stârnit curiozitate în jurul întreținerii și stilului său de viață.

Răspunsul poate surprinde: Papa nu primește un salariu. Spre deosebire de cardinalii din Curia Romană, care primesc între 4.000 și 5.000 de euro pe lună, Papa nu are o remunerație stabilită. Viața lui este susținută în totalitate de Vatican.

Din ce trăiește Papa?

Sfântul Scaun acoperă toate cheltuielile Pontifului: cazare în reședința oficială, hrană, îmbrăcăminte și îngrijire medicală. Totodată îi asigură transportul în Roma și în timpul turneelor internaționale, dar și securitate permanentă, în interiorul și în afara Vaticanului.

Acest model îi permite să se concentreze exclusiv asupra misiunii sale pastorale și diplomatice. Un exemplu este Papa Francisc, care, potrivit unor surse, a murit cu doar 100 de dolari în contul personal.

De unde provin resursele?

Vaticanul obține fondurile prin: donații ale credincioșilor, investiții imobiliare, dar și contribuții ale diocezelor din întreaga lume.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Obolul Sfântului Petru, o colectă anuală, este destinat pentru finanțarea activităților Papei.

Astfel, deși nu obține un venit personal, Papa dispune de toate mijloacele necesare pentru a-și exercita funcția, într-un sistem care prioritizează serviciul în detrimentul beneficiilor materiale.

Apel la pace

Papa Leon al XIV-lea a făcut apel la pace în primul său mesaj duminical adresat de la balcon mulțimii strânse în Piața Sfântului Petru de la Vatican, relatează Reuters.

Primul Papă originar din Statele Unite Leon a spus că lumea de astăzi trăieşte „scenariul dramatic al unui al treilea război mondial purtat pe bucăți”, reluând o estimare a predecesorului său, regretatul Papă Francisc.

Noul lider al Bisericii Catolice le-a transmis marilor puteri ale lumii „să nu mai fie în război”, și-a exprimat dorința pentru o „pace autentică și durabilă” în Ucraina și a cerut o încetare a focului în Gaza, precum și eliberarea tuturor ostaticilor israelieni și permiterea ajutorului umanitar în enclava palestiniană.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.