Școala Remedială de Vară, locul unde și-a descoperit  pasiunea pentru matematică 

Daniel Ştefan este elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” din Alexandria, județul Teleorman. Pasionat de matematică încă de la vârsta de 11 ani, copilul a ajuns astăzi un exemplu de performanță autentică greu de egalat. 

La sfârșitul clasei a V-a, când era elev la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alexandria, un moment aparent obişnuit avea să devină un reper esenţial în parcursul său educaţional: participarea la Şcoala Remedială de Vară. Acolo l-a întâlnit pe profesorul Marius Andrei Rusu, care i-a vorbit despre matematică într-un mod atât de captivant, încât i-a schimbat total perspectiva asupra învăţării. A fost momentul în care Daniel și-a decis viitoarea carieră: atunci când va fi mare, va deveni profesor de matematică.

„Niciodată nu mai auzisem pe cineva vorbind despre matematică în felul acela. Atunci s-a schimbat ceva în mine, am realizat nu doar că îmi place să învăţ, ci iubesc asta şi abia aşteptam următoarea oră. Atunci am decis că vreau să devin profesor de matematică, ca să pot inspira şi eu alţi copii, aşa cum m-a inspirat dumnealui pe mine, a declarat elevul pentru news.ro

Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia
Recomandări
Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia

Studiul, un adevărat stil de viață. „Nu am altceva mai bun de făcut”

Adolescentul a transformat studiul într-un adevărat stil de viaţă, iar o zi obișnuită pentru el înseamnă orele petrecute la școală, temele pentru acasă și pregătirea pentru olimpiade. Daniel nu primește meditații și nici alt sprijin suplimentar însă pasiunea, autodisciplina și încurajarea din partea părinților îi sunt de ajuns. 

 „Nu mi se pare greu, pentru că nu simt că pierd ceva, oricum nu am ceva mai bun sau mai interesant de făcut în afară de învăţat. În timpul liber citesc, mă joc şi mă uit la seriale”, a mai spus el.

În vacanţe, copilul învaţă între 6 şi 7 ore pe zi, iar planul său pentru vara viitoare este deja bine conturat. Daniel vrea să parcurgă materia clasei a X-a la matematică şi informatică, pentru ca din toamnă să se dedice exclusiv olimpiadelor.

Elevul a mărturisit că refuză ideea meditaţiilor costisitoare sau a drumurilor între profesori, spunând că eficienţa studiului se află în ritmul său propriu de aprofundare a cunoștințelor. Astfel, copilul învaţă nu doar să obţină rezultate, ci să înţeleagă şi să devină autonom. 

Secretul succesului fără meditații. Elev olimpic: „În vacanțe învăț și câte șase, șapte ore pe zi”
Daniel Ștefan își dorește să devină profesor de matematică. Foto: news.ro
Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală
Recomandări
Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală

O tehnică de învăţare simplă, dar eficientă

„Cel mai bine învăţ studiind probleme şi cerinţe rezolvate. Le citesc, încerc să înţeleg logica soluţiilor, apoi caut alte probleme şi exerciţii unde pot aplica aceleaşi metode. Aşa mă simt încrezător şi independent. În felul acesta am învăţat la toate materiile în toţi anii aceştia şi eu cred că a funcţionat”, a explicat Daniel.

Copilul a spus că nu are ritualuri înainte de concursuri şi nu este superstiţios. În schimb, se bazează pe muncă şi liniştea interioară care vine din convingerea că a făcut tot ce i-a stat în putinţă. Emoţiile le gestionează cu luciditate, iar momentele de îndoială le înfruntă cu înţelepciune: „Nu doar diplomele contează, ci şi felul în care ajungi la ele”.

Olimpicul Daniel Ștefan, voluntar în proiectul CampioMATE

Cu timpul, elevul a început, la rândul său, să ofere ajutor colegilor care rămân în urmă la matematică, prin implicarea în Şcoala Remedială dar și proiecte precum CampioMATE. „M-am înscris şi ca voluntar la campionatul de matematică CampioMATE, pentru că mi-a plăcut experienţa de la Şcoala Remedială şi vreau să ajut cât mai mulţi copii să înţeleagă că matematica şi şcoala pot fi frumoase când te simţi înţeles şi susţinut şi în timpul anului şcolar, nu numai în vacanţa de vară, când se organizează Şcoala Remedială”. 

Donald Trump nu mai vrea să vorbească cu Elon Musk și spune că relația sa cu miliardarul s-a terminat: îl amenință cu „consecințe severe”
Recomandări
Donald Trump nu mai vrea să vorbească cu Elon Musk și spune că relația sa cu miliardarul s-a terminat: îl amenință cu „consecințe severe”

Pentru Daniel, performanţa înseamnă muncă onestă, nu doar trofee: „Să rămâi modest chiar şi după reuşite este poate cel mai greu, dar şi cel mai valoros lucru”, afirmă cu maturitate.

Viitorul şi-l vede în sala de clasă, ca profesor de matematică. „Vreau să le arăt copiilor că matematica nu este un obstacol, ci o formă de gândire frumoasă, accesibilă oricui.”

„Notele distrug motivația”

Dacă ar putea schimba ceva în sistemul educaţional, Daniel Ștefan spune că ar înlocui notele cu feedback-ul constructiv: „Notele pot distruge motivaţia. Sistemul actual ne învaţă să ne fie teamă de greşeli. Ar trebui să ne înveţe să riscăm, să învăţăm din ele.”

Pentru colegii care spun că „matematica e grea”, el are un mesaj simplu: „Nu e grea. Trebuie doar să vrei să o înţelegi şi să ceri ajutor. Nu e o ruşine, ci un semn de înţelepciune”. Iar pentru tinerii din România care simt că visele lor sunt prea mari Daniel Ștefan le transmite că „niciun vis nu e prea mare când munceşti cu sufletul şi rămâi fidel principiilor tale. Învățătura nu e doar o obligaţie, e o şansă de a deveni mai bun şi de a schimba lumea în bine”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.