MENIU CAUTĂ
27 Iul. 2018 18:11

Serbia a respins extrădarea lui Sebastian Ghiță

Distribuie

Serbia a respins extrădarea lui Sebastian Ghiță. Înalta Curte de Justiție din Serbia a respins cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță.

Justiția sârbă a decis să respingă cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță. Magistrații de la Belgrad consideră că acesta ar fi persecutat politic în România, relatează Digi 24. Astfel, Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia.

Sebastian Ghiță a fost reținut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017 și plasat apoi în arest preventiv. Acesta a fost eliberat în 26 mai pe cauțiune, în baza unei decizii a Curții Supreme din Serbia, după depunerea unei cauțiuni de 200.000 de euro.

De atunci, Ministrul Justiției a trimis la Belgrad mai multe documente pentru a cere extrădarea acestuia, în timp ce Sebastian Ghiță a cerut suspendarea cererii de extrădare.

Între România şi Serbia nu există acord de extrădare, dar este în vigoare un tratat, prin declaraţie de succesiune, încheiat între Rep. Populară Română şi Rep. Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961.

Sebastian Ghiță, dispărut din 21 decembrie 2016, are pe numele său un mandate de arestare. Asta după ce, în luna iunie, fostul deputat a fost achitat de Curtea Supremă, în dosarul luării de mită.

Judecătorii au mai dispus și revocarea mandatului de arestare emis pe numele omului de afaceri, precum și restituirea cauțiuni de 54 de milioane de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la completul de cinci judecători.

Comentarii