Mergi direct la conținut »
RAED ARAFAT
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Raed Arafat: RO-ALERT va transmite și fenomene meteo extreme. Decizia vine după ce sistemul nu a anunțat tornada din Călărași

De Dragoș Tănase, . Ultimul update Joi, 02 mai 2019, 16:16

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat astăzi că urmează să fie transmise avertizări şi pentru fenomenele meteo extreme prin sistemul RO-ALERT.

Ad placeholder

„RO-ALERT este un sistem nou implementat şi există foarte multe lucruri de perfectat legislativ. Avem o ordonanţă care este în curs de avizare şi care vine să faciliteze după asta emiterea unor proceduri suplimentare. Numai că noi n-am aşteptat legislaţia să fie emisă ca să funcţionăm cu el şi funcţionăm pe baza unor protocoale şi pe baza unor proceduri tranzitorii până apare această ordonanţă şi care ne va permite să facem şi mai multe în viitor. Ce am stabilit cu colegii noştri de la ANM este un număr de situaţii sau câteva situaţii, precum vijeliile cu risc major de a se transforma într-un cod roşu, care sunt de cod portocaliu, dar poate să se transforme în cod roşu sau să aibă un impact major, căderi poate de grindină de dimensiuni mari şi alte situaţii de care dânşii ne informează şi noi putem trimite mesajul RO-ALERT în zona respectivă”, a declarat Raed Arafat, la sediul Ministerului  Afacerilor Interne (MAI).

El a precizat că acest lucru se va face printr-o procedură care va fi realizată până în data de 6 mai.

„Este o echipă care va lucra împreună – de la IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență-n.r.), de la ANM (Administrația Națională de Meteorologie-n.r.), de la DSU şi va realiza această procedură până în data de 6″, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, va fi instalată o legătură telefonică între dispeceratul de la Centrul naţional de prognoză meteo şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Acest hot-line înseamnă că telefonul nu poate fi ocupat cu nimic altceva. STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine şi acest lucru înseamnă că vom putea să stabilim comunicarea de a transmite un mesaj foarte urgent între dispecerate pentru emiterea mesajului, dacă va fi cazul”, a explicat Arafat, citat de Agerpres.

El s-a întâlnit, joi, la sediul MAI, cu reprezentanţii ANM şi ai IGSU.

O tornadă s-a format în localitatea Drajna, din județul Călărași, în ultima zi a lunii aprilie. Cel puțin 10 case au rămas fără acoperiș, iar un autocar cu 39 de pasageri la bord a fost răsturnat din cauza vântului puternic.

Atunci, Raed Arafat a explicat de ce sistemul Ro-Alert nu a anunțat tornada din Călărași: „Nu este radar meteo”.

Foto: Hepta


Citește și… VIDEO | Imagini terifiante! Momentul în care autocarul este răsturnat de tornadă, filmat de un pasager! „Închinați-vă și rugați-vă”

Ministrul Muncii promite ajutoare pentru cei afectați de tornada din Călărași

Tornada din Călărași a ajuns în presa internațională. La Repubblica: „Tornadă apocaliptică în România. Imaginile sunt impresionante”


 

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close