Pe 5 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.
Cauza a avut la bază plângerea lui Kovesi privind negarea accesului la o instanță de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului său la DNA.
Astăzi, 5 august, se împlinește termenul de trei luni în care statul român putea contesta decizia CEDO, prin intermediul ministrului de externe.
Decizia luată de ministrul Bogdan Aurescu a fost aceea de a nu contesta hotărârea CEDO, care astfel devine definitivă.
“Decizia a avut în vedere importanța deosebită a hotărârii din 5 mai 2020 pentru consolidarea independenței procurorilor și, deci, a sistemului de justiție din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menționată”, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
Este important de menționat că o solicitare de retrimitere la Marea Cameră a CEDO ar amâna momentul la care hotărârea din 5 mai 2020 rămâne definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare.
Comunicat MAE:
“Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, mai arată MAE.
În luarea deciziei a fost luat în considerare şi faptul că retrimiterea la Marea Cameră nu este o obligaţie pentru niciuna dintre părţi
Comunicat MAE:
Ministrul Bogdan Aurescu și-a mai argumentat decizia prin faptul că “hotărârea Camerei a fost adoptată cu unanimitate, fără opinii separate, fiind în deplină consonanţă cu jurisprudenţa anterioară, de dată recentă, a CEDO cu privire la accesul la justiţie şi libertatea de exprimare ale magistraţilor. În același timp, CEDO nu a decis acordarea unei sume de bani ca satisfacție echitabilă reclamantei, neexistând astfel niciun prejudiciu material pentru stat; de asemenea, reinstalarea reclamantei în funcția anterioară nu este de actualitate”.
Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție pe 9 iulie 2018, printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după o decizie a Curții Constituționale.
Procedura de revocare a demarat pe 22 februarie 2018, când fostul ministru al justiției Tudorel Toader a prezentat “Raportul privind activitatea managerială la DNA”, în care a criticat activitatea lui Kovesi, concluziile fiind fundamentate pe 20 de puncte.
Pentru acte şi fapte de netolerat, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA
Fostul ministru al justiției Tudorel Toader, pe 22 februarie 2018:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro