Mergi direct la conținut »
Anunțul făcut de ministrul Energiei, pentru companiile care produc energie pe cărbune: "Ne vom strădui să o eliminăm"
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Anunțul făcut de ministrul Energiei, pentru companiile care produc energie pe cărbune: "Ne vom strădui să o eliminăm"

Anunțul făcut de ministrul Energiei, pentru companiile care produc energie pe cărbune: „Ne vom strădui să o eliminăm”

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, 17 ianuarie, la Târgu-Jiu, în județul Gorj, cu privire la Ordonanţa nr. 114/2018, care impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, că "se va strădui să o elimine" pentru societăţile care produc energie pe bază de cărbune.

De Dragoș Tănase,

„Taxa de 2% pe cifra de afaceri noi ne vom strădui să o eliminăm pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune, pentru că deja sunt împovărate de certificate, nu mai poţi să le împovărezi şi cu altceva”, a spus Anton Anton.

În ceea ce priveşte certificatele de CO2, ministerul Energiei a spus că acestea reprezintă „una dintre marile probleme” deoarece valoarea lor ajunge la aproape 40% din cifra de afaceri.

„Una dintre marile probleme pe care le avem sunt certificatele, cel puţin la CEO, valoarea certificatelor reprezintă aproape 40% din cifra de afaceri. Nu vă imaginaţi că nu am discutat chestia asta, dimpotrivă, am discutat-o şi este o situaţie la care noi nu ne-am aşteptat, am vorbit şi cu comisarul european şi i-am prezentat, ‘uite asta e curba pe care ne-aţi prezentat-o nouă când s-au inventat certificatele astea’ şi curba asta de acum, reală, este complet alta. Adică am ajuns la nişte preţuri pe care nu le putem suporta, la care nu ne-am aşteptat şi lucrul ăsta nu e normal şi noi suntem la minister în poziţia în care încercăm să creăm o schemă prin care să ajutăm CEO şi nu numai pe CEO să reducă această povară a certificatelor. Certificatele au fost inventate la nivel european pentru decarbonare, deci să fie clar, nu au fost inventate pentru altceva, nu e o povară pe care o plăteşte România. O plăteşte Polonia, o plăteşte România şi o mai plătesc şi alte ţări. (…) Perspectiva este ca încet, încet, cu tehnologii moderne, să reuşim să reducem emisiile de dioxid de carbon, dar astea nu se fac de azi pe mâine, se fac pe baza unui plan şi cu mulţi bani”, a mai afirmat ministrul, citat de Digi 24.

Ministerul Energiei a anunţat, astăzi, că minerii de la Complexul Energetic Oltenia îți reiau activitatea, după o grevă de mai multe zile, care a creat o adevărată criză în sistemul energetic. Un grup al Termocentralei Rovinari a fost închis, după ce stocurile de cărbune au fost epuizate. Minerii au promis că vor recupera pierderile din ultima perioadă.


Citește și… Primăria Sectorului 5, după ce Libertatea a scris despre firma-fantomă de anvelopare a blocurilor: „Licitațiile sunt legale, primăria nu intervine în raport cu societățile care depun oferte”


 

Close
Închide
  Close