Mergi direct la conținut »
Teodor Meleşcanu, după ce Austria a redus alocațiile copiilor: "Vrem să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Teodor Meleşcanu, după ce Austria a redus alocațiile copiilor: "Vrem să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie"

Teodor Meleşcanu, după ce Austria a redus alocațiile copiilor: „Vrem să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie”

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Teodor Meleşcanu, a declarat în seara zilei de duminică, 6 ianuarie, la un post de televiziune, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Întrebat dacă Guvernul României se va adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), ministrul de Externe a răspuns afirmativ.

„Pentru unii chiar s-au mărit alocaţiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alţii s-au redus în funcţie de veniturile din ţara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite şi taxe ca orice alt cetăţean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă”, a afirmat Teodor Meleşcanu, la Digi 24.

Reprezentanţii MAE consideră că legea privind ajutarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislaţiei UE, şi creează o situaţie discriminatorie, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Referitor la situaţia din Austria, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a transmis sâmbătă, 5 ianuarie, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din acest stat nu reflectă principiul egalităţii şi nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero a spus că va fi discutată situaţia la reuniunile din cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE).

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia
Recomandări

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia

Conform datelor prezentate anul acesta de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european), precizează Mediafax.

Guvernul de Viena a anunțat încă din mai 2018, că alocaţiile pentru copiii cetăţenilor europeni care lucrează în Austria vor fi reduse, de la 1 ianuarie, la nivelul practicat în ţara de origine, în cazul în care copiii au rămas acasă, decizie critiacă de România. Iată reacția președintelui Klaus Iohannis de atunci.

FOTO – Facebook.com


Citește și… Bucureştiul devine un Bruxelles mai mic: România preia Preşedinţia Consiliului UE. 30.000 de europeni vor vizita ţara noastră


 

Close
Închide
  Close